Saatler ne zaman ileri alınacak?

Güncelleme Tarihi:

Saatler ne zaman ileri alınacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 08:08

Yaz saati uygulaması bu gece saat 03:00'ten itibaren başlıyor. 26 Mart'ı 27 Mart'a bağlayan gece saatler 1 saat ileri alınacak. Yaz saati uygulaması ile birlikte memurların mesai saatleri de değişecek. Saatler ne zaman ileri alınacak? Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak? Yaz saati uygulaması detayları haberimizde.

Haberin Devamı

Ülkemizde 1925 yılında çıkarılan Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun kapsamında uygulanan yaz saati uygulaması, 27 Mart 2016 Pazar günü başlıyor. Yaz saati uygulaması Sonbahar'ın ortasında sona erecek.

Yaz saati uygulamasına gün ışığından daha fazla faydalanmak ve elektrik tasarrufu sağlamak amacıyla dünyanın birçok ülkesinde geçiliyor.

27 Mart Pazar günü başlayacak olan yaz saati uygulaması 7 ay sürüyor ve Sonbahar'ın ortalarında bitiyor. Saatlerin ileri alınması uygulaması AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılıyor.

Saatler ne zaman ileri alınacak

MEMURLARIN MESAİ SAATLERİ DE DEĞİŞİYOR!

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle birlikte Türkiye'deki memurların mesai saatleri de değişiyor. İstanbul Valiliği Kış saati uygulamasından sonra memurların mesai saatlerini 08:00 - 12:00 ile 12:30 - 16:30 olarak güncellemişti.

Haberin Devamı

Yeni uygulama ile birlikte memurların çalışma saatleri 28 Mart Pazartesi'den itibaren 08:30 - 12:00 ile 13:00 - 17:00 olarak yeniden değişecek.

Saatler ne zaman ileri alınacak

YAZ - KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir. Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir.

Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

Haberin Devamı

Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir. 

BAKMADAN GEÇME!