Yaz hastalıklarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yaz hastalıklarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2010 09:53

Çocuklarda yaz aylarında yaşanan hastalıkların nedeninin başında olumsuz şartların geldiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Pediatrik Allerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklarda yazın rastlanan pek çok hastalığın nedeninin olumsuz şartlar olduğunu, kirli su içilmesi, açıkta satılan gıdalar ve kişisel temizliğe dikkat edilmemesinin bu hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Cengizlier, çocukların enerji toplayacakları günleri sağlıklı geçirmeleri için yaz hastalıkları riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Çocuklardaki yaz hastalıkları arasında, güneş çarpması, ishal, kusma, bağırsak enfeksiyonları, hepatit A, havuz enfeksiyonları, dış ve orta kulak, idrar yolu, üst solunum yolu enfeksiyonları, deride mantar, böcek sokmaları, alerjik reaksiyonlar ve kırık çıkık gibi travmaların sayabileceğini ifade eden Cengizlier, şunları kaydetti:

“Kulak enfeksiyonları, kulağa dışardan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikroplar, önce kaşıntı, ardından iltihaplı, pis kokulu akıntılara neden olabilir. Pis kokulu, beyaz, sarı, yeşil akıntı olursa hemen doktora görünüp gerekli ve doğru ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Solunum yolu enfeksiyonları, damlacık enfeksiyonu olarak nefes yoluyla vücuda giren mikroplar, üst solunum yolu, boğaz enfeksiyonu yapabilir. Suya dalma, boğazdaki potansiyel hastalık mikroplarının daha derinlere taşınmasına ve sinüzit oluşmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

Islak mayoya ve pis suya dikkat

İdrar yolu enfeksiyonu, özellikle kız çocuklarda daha sık görülür. Islak mayo ile bekleme, temiz olmayan suya girme veya su kenarında yerlere oturarak oynama, mikropların girişini kolaylaştırır. Erken tanı ve tedavi, ilerde oluşabilecek daha ciddi ve kalıcı rahatsızlıkları önleyecektir. Güneş çarpması, sık sık su ve meyve suyu, ayran gibi elementleri de içeren sıvı verilmesi, çocuğun öğlen güneşinde oyuna bırakılmaması, diğer zamanlarda da gözetim altında ve güneşte çok kalmadan oynaması sağlanarak önlenebilir.”

Güneş yanığının, yaz dönemlerinde en sık görülen rahatsızlıklardan biri olduğunu ifade eden Cengizlier, güneş ışınları 45 dereceden daha dikken güneşlenmemek gerektiğini, suyun içindeyken de güneşin yaktığını belirtti. Cengizlier, çocukların 30 derece civarında koruyucu krem kullanmasının uygun olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Sinek ilaçları bebeklere sürülmemeli

Cengizlier, sinek, böcek sokmalarına karşı kullanılan kimyasal kovucuların ciltten emilimi fazla olduğu için özelliklle bebeklere sürülmesinin doğru olmadığını, sinek, böcek sokmasında antihistaminik ve ek ilaçlar içeren lokal kaşıntı önleyici krem, merhem, losyonlar kullanılabileceğini kaydetti.

En sık görülen mide-bağırsak sistemi hastalıklarından birinin, yaz ishalleri olduğunu belirten Cengizlier, havuz veya deniz suyunun yutulmasının hem mikrobik hem de havuz suyundaki klora bağlı olarak ishale neden olabileceğini, kirli suyun, kirli su ile yıkanan gıdaların, açıkta satılan gıdaların, sinek, böcekle temas eden gıdaların, bekleyerek veya uygun koşulda saklanmadan bozulmuş gıdaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.

Hepatit A denilen bulaşıcı sarılık türünün, özel bir virüsün bulaşmasıyla oluştuğunu vurgulayan Cengizlier, kirli su, gıda ve kirli elin, en önemli bulaşma araçları olduğunu, bulaşıcı olan hepatit A'nın iyileşmesinin uzun zaman alabildiğini, çocukların bu hastalıktan da aşı ile korunabileceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!