Yaz enfeksiyonlarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Yaz enfeksiyonlarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yaz aylarını zehir eden enfeksiyonlardan, gıda zehirlenmelerinden yediklerinize dikkat ederek korunabilirsiniz

Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte enfeksiyon vakalarında da önemli bir artış gözlendiğini belirten uzmanlar özellikle ishalli hastalıklara dikkat çekiyor ve önlem alınmadığında ölümle sonuçlanabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Mikroplu suların içilmesi, mikroplu suyla yıkanmış sebze ve meyvenin yenmesi, açıkta satılan besinlerin tüketilmesi, yüzerken havuz veya deniz suyunun yutulması bu hastalıklara neden olurken böcek ve hayvan ısırmaları da yaz enfeksiyonları arasında önemli bir yer tutuyor. Türkiye'deki bebek ölümlerinin başlıca nedeni olan ishal küçük çocuklar ve yaşlılarda da ölümlere yol açabiliyor.

Türk Enfeksiyon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Semra Çalangu, ishal tedavisinde hastaya bol su ve sıvı verilmesinin yaşamsal önem taşıdığını belirtti. Hastada ishalin yanı sıra ateş, karın ağrısı, kanlı dışkılama, bulantı kusma gibi belirtilerin de görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çalangu, eczanelerde satılan ‘ishal paketleri’nin uygun biçimde kullanılması gerektiğini, maden suyu, tuzlu ayran, kolalı içeceklerin de alınabileceğini söyledi.

İshalli hastaların asla ‘ishal kesici ilaçlar’ kullanmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Çalangu, ‘‘İshal kesilirse, mikrobik etkenler bağırsakta daha uzun süre kalır ve kana geçebilir. Salgıladıkları zehirli maddeler de bağırsak felcine yol açabilir. Ayrıca ateş çok yüksek değilse, ishalli hastaya antibiyotik verilmesine de gerek yok’’ dedi.

Nasıl Korunabilirsiniz ?

Açıkta satılan gıdaları yemeyin. Lahmacun gibi etli besinler, hazırlandığı suyun kaynağı belli olmayan limonata, ayran, şerbet gibi içecekler ile mayonezli ve sütlü gıdalar özellikle tehlikeli. Kapalı içecekler ve şişe içinde içme suyu tercih edilmeli veya su kaynatılmalı.

Buz tehlikeli. İçeceklere katılan buzlar soğuk algınlıklarına yol açabileceği gibi kaynağı belli olmayan sularla yapılan buzlar mikroplu olabilir.

Elektrik kesintileri devamlı soğukta kalması gereken dondurma ve dondurulmuş besinlerin geçici çözülmesine ve içindeki mikrobik etkenlerin çoğalmasına yol açabilir. Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilmeli.

Ev yemekleri bir öğünde tüketilecek miktarda pişirilmeli. Tekrar tekrar ısıtılmamalı.

Midye gibi deniz ürünleri çiğ yenmemeli.

Midesi hasta olan ve bu yüzden asit giderici kullanan veya mide ameliyatı geçirenler daha dikkatli olmalı. Bu durumlarda mide salgısının mikrop öldürücü niteliği azalır ve enfeksiyonlara yatkınlık artar. Çok gerekli olmadıkça mide asidini azaltıcı ilaç kullanmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!