Yaşlıları tehdit eden hastalıklar

Güncelleme Tarihi:

Yaşlıları tehdit eden hastalıklar
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 16, 2002 12:01

Sağlık Bakanlığı, yaşlı sağlığını tehdit eden 8 hastalık bulunduğunu belirterek bu hastalıklarla mücadele için yapılması gerekenleri sıraladı. Bakanlık, hipertansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, osteoporoz, parkinson, alzheimer hastalığı ile ayak ve tırnak mantarının yaşlılık döneminin kötü geçmesine neden olan rahatsızlıklar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı, sözkonusu hastalıklarla mücadele yöntemlerini şöyle sıraladı:

Hipertansiyon: Öncelikle yaşam tarzınızı değiştirin. Sağlıklı beslenine, spor yapın, sigara ve streten uzak durun.

Kolesterol: Stresten uzak yaşam tarzını benimseyin. Dengeli beslenme, kolesterol içeriği düşük besin maddelerini seçin, spor yapın, koşma, yürüme gibi oksijenin bol alınacağı sporları tercih edin.

Şeker hastalığı: Açlık ve tokluk kan şekeri düzeyinizi düzenli olarak ölçtürün ve kaydedin. Diyet programınıza ve öğün saatlerine uyun, egzersizleri aksatmayın, tansiyonunuzu düzenli olarak kontrol ettirin.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı: Öncelikle sigarayı bırakın. Sigarayı bıraktığınızda akciğer işlevinizdeki kötüleşme durur ve hatta daha da iyiye doğru gider. Gribi veya akciğer infeksiyonu olan kişilerle temas etmekten kaçının. Ellerin sık sık ve iyice yıkanması bazı bulaşıcı hastalıklardan korunmanın basit bir yoludur. Yatıştırıcı, uyku verici ilaçlar ve diğer bazı ilaçlar solunumu baskılayabilir. Hava kirliliği olan ortamlarda bulunmamaya özen gösterin, evinizi sık sık havalandırın.

Haberin Devamı

Osteoporoz: Kalsiyum, düzeli egzersiz, östrojen alımı ve saÄŸlıklı yaÅŸam biçimi sürdürülmesi mutlaka saÄŸlanmalı. Sigara içenler içmeyenlere oranla daha fazla osteoporoz riskine maruz kalıyor. Bunun nedeni sigara içenlerin menopoza daha erken girmeleri, östrojen düzeyinin daha düşük ve vücut kütle indeksinin daha az olmasıdır. Fazla alkol tüketen kiÅŸilerde de osteoporoza yakalanma riski yüksektir. Alkol kemik yıkımını hızlandırır, bu kiÅŸilerin kemik yoÄŸunluÄŸu daha düşüktür ve ayrıca alkol kullanımı düşme riskini artırır. Uzun süreli yatak istirahati de osteoporoz riskini artırır. Osteoporozdan hem korunmada hem de tedavi amacıyla egzersizlerden yararlanılmalıdır.Â

Parkinson: Beyindeki hücrelerinin hasarını onaracak kesin bir tedavi henüz yok ancak ilaçlar, egzersiz ve fizik tedavi ile hastanın günlük yaşamını sürdürmesini sağlamak hedeflenir.

Alzheimer Hastalığı: Hastanın yaşamı basitleştirilmeli, rahat bir ev ortamı hazırlanmalıdır. Hastanın, bakımı ile ilgilenecek kişilere güveni sağlanmalı. Hasta yakınları Alzheimerin bir hastalık olduğunu kabullenmeli, bu, sorunların çözümünde ilk adım olur.

Haberin Devamı

Ayak ve tırnak mantarı: El ve ayakları, özellikle de parmak aralarını sürekli temiz ve kuru tutmak için çaba gösterin. Sentetik ya da yün çorap yerine yüzde 100 pamuklu çorap giyin, çorapları sık değiştirin ve yıkayın. Ayakkabı, terlik, havlu ve bornozlarınızı kimseyle ortak kullanmayın. Ortaklaşa kullanılan duş ve soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşmayın, terlik giyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!