Yaşlı erkeğe süt yerine şarap

Güncelleme Tarihi:

Yaşlı erkeğe süt yerine şarap
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2002 00:29

Kadın hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Timur Gürgan, "kadınları korumak için" el attığı erkek sorunlarıyla ilgili merak edilen her şeyi Hürriyet'e anlattı.

Prof. Dr. Timur Gürgan, 14 Temmuz 1952 Malatya doğumlu, TED Ankara Koleji mezunu olup; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı öğretim üyesi olup; İngiltere, Amerika, Kanada, Almanya, İsrail'de uzun çalışmalardan sonra kendisini tüp bebek, erkek kısırlığı, erkek sorunları, kadın hormon bozuklukları, menopoz, gen terapisi konularına adamış olup; ülkemize jinekolojik laparoskopiyi ilk getiren bir tıp adamı olup; Berlin'de yapılan Dünya Yaşlanan Erkek Kongresi'nden henüz ayağının tozuyla dönmüş olup; Ankara Çay Yolu'ndaki muhteşem villasında Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Sevil Gürgan'ın da tanıklığıyla en son bildiklerini, gördüklerini, yaşadıklarını yaşlanan Türk erkeklerine iletmek üzere bu görüşmeyi yapmış bulunmaktadır. Erkeğin sorunlarını nasıl olup da bir kadın doğum hastalıkları uzmanının üstüne vazife aldığını, bundan görev çıkardığını ben de sizin gibi merak ettim, etmez olaydım. Gürgan hocanın yanıtı ‘‘Kadınları korumak için’’ oldu, iyi mi?


Göbek büyüdükçe hastalığa yakalanma riski daha çok artıyor


Gelelim şimdi de, biz kahraman Türk erkeği özelliğine.

- Türk erkeğinin en büyük hobileri yemek, içmek, yatmak ve hareketsiz yaşayarak göbek büyütmek. Göbek büyüdükçe hastalıklara yakalanma oranı daha çok artıyor, ölüme daha çok yaklaşılıyor. Erkek giderek kendini beğenmemeye başlıyor, psikolojik sorunları artıyor. Bunların sonucunda kavgacı, kırıcı oluyor, deprensyona giriyor. Dominansı azalan erkek kendini çevreden soyutlayıp yalnızlığa itiyor. Bütün bunların yanı sıra kadın tarafından dışlanıyor, seksüel olarak ötelere itiliyor. Türkiye'de ortalama yaşama süresi 70 yıl olan erkeğin kendinden hoşnut olmasını bilip, stresini azaltması lazım. Oysa biz hep tersini yapıp stres artırma yarışına giriyoruz. ‘‘Daha fazla ameliyat yapacağım, daha fazla röportaj yapacağım, en babasını ben yaparım’’ diyoruz. Başkaları da en babaları yapsın, kendimizi zorlayıp mutsuz etmenin ne anlamı var? Yaşlanma yolunda yaşama stilimizi değiştirip, ölmeden bir dakika öncesine kadar mutlu, huzurlu olalım. Bu demek değil ki, kendimizi emekli edelim, hiçbir iş yapmayalım. Hayata daha geniş bakalım, bizi ölüme iten alkolü, sigarayı, bilinçsiz beslenmeyi, hareketsizliği bırakalım. Göbek çevresinin 1 m'den sonrası çok riskli. Göbek çevresi artığında artık bunu tedavi etme şansı da ortadan kalkıyor. Göbek çevresi 1,5 m'yi aşıp kemeri göstermeyecek hale gelmişse ne yersen ye. Daha az yaşamak bir yerde senin seçimin ama, hasta olduğun zaman da yakınma kardeşim. Yaşlı erkeğin ölüm nedenlerinden birisi de kendinden çok genç bir kadınla yaşayamaya başlaması. 55 yaşında bir erkek 25 yaşında olduğu gibi yaşayamaz, acı ama gerçek böyle. Evlenmeyin demiyorum ama, böyle beraberliklerin stresi de çok önemli, çok ağır. Çiftler arasındaki yaş farkı erkeğin lehine en fazla 10 olmalı. Bu beraberlikler kısa sürede mutluluk gibi görünür ama, uzun sürede değerlendirildiğinde çok yıpratıcı oluyor.

Kemik erimesi erkekte de görülüyor

Yaşlılığın başladığı bir yaş da olmalı elbette ki, ona göre tedbirimizi alalım.

- Erkek 40'lı yaşlardan sonra hormon ve fizik olarak belli ölçüde yaşlanma sürecine giriyor, daha önce yaptığı aktiviteleri daha az yapabilir hale geliyor. Testislerde yapılan testesteron ve o grup hormonların seviyesi hafif hafif düştükçe erkekte konsantrasyon bozukluğu, cinsel istekte azalma ve sertleşme sorunları başlıyor. Androjenler düştüğü zaman erkek elinde olmadan daha fazla yağlanmaya gidiyor. Bu da hormonların daha fazla birbirlerini çevrimlerini sağlıyor, erkeğin kendi hormonunu aktiften pasif hale getiriyor. Kadınlardaki östrojen hormonu erkekte de var, bunun azalması da bazı erkeklerde negatif etki yapıyor. İşte bu nedenle yaşlanan erkeğin de menapozdaki kadın gibi bir ilaç portföyü oluştu günümüzde. Bugün artık erkekteki eksik hormonları erkenden saptanıp yerine konabiliyor. Bugüne kadar osteoporoz, yani kemik erimesinin sadece kadınlarda olduğu sanılıyordu, halbuki şimdi yaşlanan erkeklerin bir kısmında da kemik erimesi, özellikle 60'lı yaşların sonuna doğru ise kemik kırıkları görülebiliyor. Berlin'deki kongrede bir meslektaşımız ileri yaştaki erkeklerin süt içmemelerini önerdi. Sütteki kalsiyumun ileri yaşlardaki erkeklere faydadan çok zarar vereceğini, hatta bazı tip kanserlerde etkili olabileceğini söyledi. Öyleki, ileri yaştaki erkeklere artık süt yerine iki kadeh kırmızı şarap tavsiye ediliyor.

Erkeklere özel test

Durup dururken saçınızı boyamaya başlayıp kendini aynalardan ayıramaz olduysanız,

Geçmişte nefret ettiğiniz cimnastik bir anda sizin için vazgeçilmez bir tutku olduysa,

Eskiye göre daha fazla sinirli, daha uykucu olduysanız, konsantrasyon bozukluğu hissediyorsanız,

Sosyal hayata katılmakta zorlanıyorsanız, aynada kendinizi beğenmiyorsanız,

Sertleşme ve cinsel istek problemleriniz oluştuysa,

Aşırı kilo alıyorsanız, göbek-kalça oranınız 1'in üstüne çıktıysa,

Kolesterolünüz yüksekse, alkol ve sigaradan kendinizi alamıyorsanız,

Hayallerinizi iki kişilik, üstü açık kırmızı bir spor araba süslüyorsa

ANDROPOZA GİRİYORSUNUZ DEMEKTİR.

Büyüme hormonları Avrupa'da çok gözde

Hepimiz çok şaşırıyoruz, Bülent bey nasıl böyle sırım gibi delikanlı oldu diye. Meğer işin içinde neler varmış, neler...

- Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa'da yaşlanan erkekler için özel tanı ve tedavi merkezleri açıldı. Geçen hafta bunların bazılarını ziyaret ettiğimde bol kaslı, az yağlı, saçları boyanmış, çok dinç adamlar gördüm. Kendileri ve hekimleriyle yaptğım görüşmelerde hepsinin son çıkan androjen kapsüllerinden kullandıkları ortaya çıktı.

YARIN: Yaşlı erkeğin seks hayatı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!