Yaşa ve kadına göre hijyen

Güncelleme Tarihi:

Yaşa ve kadına göre hijyen
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 00:00

Cinsel organlar bir kadının temizlik açısından en hassas bölgelerinden. Özellikle cinsel hayat başladıktan sonra hijyen daha da büyük önem kazanıyor. Cinsellikle birlikte vajina mikroplara ve bakterilere açık oluyor, cinsel yolla geçen hastalıklar gündeme geliyor. Cinsel organların hijyenini sağlamada her yaş dönemi için farklı önlemler almak gerek.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, kadınlara çocuk yaştan itibaren cinsel bölgenin temizliğiyle ilgili eğitim verilmesi gerektiğini söylüyor. İdrar yolları ve anüs cinsel organlara yakın olduğu için vajina mikroplara açık. Bu yüzden de temizliğin önemi büyük.

OKULA GİTMEDEN ÖĞRETİN

Kız çocukları okula başladıklarında cinsel bölgelerinin temizliğini öğrenmiş olmalılar. Öncelikle temizliğin önden arkaya doğru ve suyla yapılması gerektiği öğretilmeli. Bölge yıkandıktan sonra mutlaka kurutulması da kazandırılacak alışkanlıklar arasında. Makattan öne doğru temizlik, anüs çevresinde yerleşen mikropların idrar yolu ve vajinaya taşınmasına ve ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. İdrar yolu iltihabı da aynı şekilde gelişebilir.

ADET DÖNEMİNDE PEDLER SIK DEĞİŞTİRİLMELİ

Henüz cinsel ilişkisi olmayanlar adet döneminde genellikle hijyenik bağları yani pedleri tercih ediyor. Pedler mümkün olduğunca sık değiştirilmeli. Ped, alerji veya tahrişe sebep oluyorsa doktora danışılmalı ve başka bir markanın ürünü denenmeli. Her ped değiştirmede dış dudakların suyla yıkanıp kurutulmasında yarar var. Cinsel ilişkiye henüz girmemiş kız çocuklarında bazen vajinal akıntılar olabilir. Bunlar genellikle hormonal akıntılardır ve tehlikeli değiller. Cinsel hayatı başlamayanlarda vajinal enfeksiyon olmaz. Bu yüzden, akıntıyı iltihapla karıştırmamak gerekir. Çocuklarda yoğun antibiyotik kullanımı ve o bölgenin sıcak ve havasız kalması durumunda mantar iltihabı görülebilir. Ped yerine tampon kullanıyorsanız yabancı maddeli olmayanları tercih edin ve bir tamponu dört saatten uzun kullanmayın. Geceleri tercihen ped kullanın.

CİNSELLİĞİN BAŞLAMASI MİLAT

Cinselliğin başlamasıyla birlikte vajina değişik mikroplarla tanışır ve bunların bir kısmı yerleşerek iltihaplanma yapar. Dolayısıyla cinsel hayat başladığında yapılacak ilk şey, cinsel hastalıklardan korunmayı öğrenmek. Prezervatif cinsel hastalıkla mücadelenin en etkili yöntemi. Bunun dışında, cinsel ilişki esnasında çok fazla kokulu, tahriş eden jeller ve kremler kullanılmamalı. Vajinada bir kayganlık gerekiyorsa antialerjik, su bazlı jeller tercih edilmeli. Kadınlarda cinsel bölge çok kıvrımlı olduğu için kıvrımlar arasında rahatlıkla cilt döküntüleri, ter birikintileri kalabilir. Bunlar zamanla kokuya ve tahrişe yol açar. Vajinal bölgenin en iyi temizlenme yöntemi, bildiğimiz musluk suyu ve çok kokulu- ilaçlı olmayan basit sabunlarla dışarıdan yıkamak. Sonra durulamak ve çok iyi kurulamak.

VAJİNANIN İÇİNİ SÜREKLİ YIKAMAYIN

Bazı kadınlarda görülen vajinanın içini devamlı yıkama alışkanlığı zararlı. Çünkü vajinanın içinde koruyucu bakteriler var. Bunların suyla yok edilmesi halinde vajina kendini koruyamaz ve daha sık iltihaplanabilir. Vajina içi temizliği, çok özel durumlarda doktor tavsiyesiyle yapılmalı. Genital bölgedeki tüyleri ağda ve jiletle temizlerken, ciltteki staphylococcus mikrobu kıl köklerine girebilir. Bu, ciddi kıl kökü iltihapları ve apse yapabilir. Tedavisi için cerrahi müdahalelere başvurmak gerekebilir. Dolayısıyla bu tarz sorunu olanlar hemen bir kadın doğum uzmanına başvurmalı ve ağda ve jilet yerine sadece makas kullanmayı tercih etmeli.

TUVALETTEN MİKROP KAPMA EFSANESİ

Alafranga tuvalet kapağından kadının cildine veya vajinasına mikrop bulaşmaz. Yine de tuvalet kapağının mutlaka tuvalet kağıdıyla silinip temizlenmesi ve sonra oturulması öneriliyor. Oturmadan önce de sifon çekilmeli.

Cinsel bölgenin temiz tutulmasının altın kuralları

Vajinanın içi sürekli temizlenmemeli.

Bacak arası ve dudakları da içeren kısım daima kuru ve temiz olmalı.

Temizlikte değişik kokulu sabunlar, kremler vs. kullanmamalı. Su ve sabun içermeyen temizlik ürünleri tercih edilmeli. Bölge çok iyi kurutulmalı.

Pedler alerji ve tahriş yaparsa başka bir marka denenmeli.

Yaz aylarında özellikledenizden ve havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı.

Bu bölgedeki kokudan rahatsız olanlar vajinanın dıştan temiz kokmasınısağlayan bazı ıslak mendiller ve deodorant parfümler kullanabilir. Yalnız bunları kullanırken maddelere karşı alerjiniz olmadığından emin olun.

Doğum kontrol hapının yararları

Gebelikten korunmanın etkin ve modern yöntemlerinden doğum kontrol hapları, sağladıkları diğer yararlar nedeniyle de tercih ediliyor. Schering ilaç firması tarafından 15 ülkede doğum kontrol hapı kullanan 11 bin kadınla yapılan bir araştırma bunları ortaya çıkardı.

á Kadınların yüzde 79’u gebeliği önlemek, yüzde 28’i adet dönemini düzene sokmak, yüzde 17’si de cilt ve saç problemleri nedeniyle hap kullanmayı tercih ediyor. Doğum kontrol hapı kullanmadan önce cilt sorunu yaşadığını söyleyen kadınların oranı yüzde 37 iken, bu kadınların yüzde 74’ü hap kullanmaya başladıktan sonra cilt problemlerinin azaldığını belirtti.

á Katılımcılara hapı kullanmaya başladıktan sonra kilo artışı yaşayıp yaşamadıkları sorulduğunda eski kullanıcıların yüzde 44’ü, yeni başlayanların ise yüzde 49’u kilolarında bir değişiklik olmadığını söyledi. Eski kullanıcıların yüzde 34’ü, yeni kullanıcıların ise yüzde 24’ü kilo verdiğini belirtti.

á Doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra asabiyet şikayeti yüzde 74’ten yüzde 67’ye, karın bölgesindeki şişkinlik yüzde 74’ten yüzde 61’e, meme hassasiyeti yüzde 65’ten yüzde 60’a, depresyon yüzde 66’dan yüzde 60’a, cilt ve saç problemleri yüzde 61’den yüzde 51’e ve genel şişkinlik hissi yüzde 46’dan yüzde 37’ye geriledi.

á Kadınların yüzde 46’sı doğum kontrol hapı kullanmadan önce selülit sorunu olduğunu söylerken, bu gruptaki kadınların yüzde 18’i hap kullanımının ardından selülit sorunlarının azaldığını dile getirdi.

Türkiye’de modern doğum kontrol yöntemi kullananların oranı yüzde 51. Bunların yüzde 22’si spiral, yüzde 16’sı prezervatif, yüzde 8’i hap, yüzde 3’ü tüplerin bağlanması yöntemini tercih ediyor. Hiçbir yöntem kullanmayan kadınların oranı ise yüzde 26.

KISA KISA

KADINA ÖZEL PEMBE YAŞAM POLİÇESİ: Amerikan Life Hayat Sigortası, kadınlara özel bir poliçe yaptı. Pembe Yaşam Kritik Hastalıklar Poliçesi’ni 18-59 yaşlarındaki (65 yaşına kadar yenilenebiliyor) kadınlar alabiliyor. Poliçe, kadın kanserleri ve kadınlarda sık görülen diğer hastalıkları kapsıyor. Meme, rahim boynu, rahim, yumurtalık gibi kanserler, romatoid artrid, osteoporoz, travma sonucu gerek duyulan rekonstrüktif cerrahi, dış gebelik sonlandırma, gebelikte akut karaciğer yağlanması gibi sorunların tedavisinde kullanılabilecek.

YENİ YIL İÇİN İYİ YAŞAM GÜNLÜĞÜ: Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, "İyi Yaşam Günlüğü" ile doğru beslenmek isteyen ve bu konuda kılavuz arayanlara yardımcı oluyor. Sürekli beslenme ve diyet uzmanına gidemeyenler günlükte yer alan bilgileri yaşamlarında kullanabilecek ve günlük beslenmelerini gün gün not ederek kayıt altına alabilecekler. 17.50 YTL’den satılan günlüklerin tüm geliri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!