Yaramaz çocukların hayalleri

Güncelleme Tarihi:

Yaramaz çocukların hayalleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Türk tasarımcılar, dünyanın ünlü modacılarının çılgın modelleriyle yarışıyor
Haberin Devamı

Kadına jean pantolonu yakıştırmayan moda tasarımcısı, 24 yaşındaki Bertan Berk, mesleğiyle eğitimine Moskova Üniversitesi'nde başlamış. Bu sene Vizon Şov'da sergilenen kreasyonu, tafta, ipek, organze kumaşlardan, Osmanlı motifleriyle süslü, dekolte ve muhteşem bir el işçiliğiyle hazırlanmış kıyafetlerden oluşuyor. Hem kadının hem erkeğin giydiği giysilere kendi koleksiyonunda yer vermeyen Berk, kariyerini ödüllerle pekiştiriyor.

Kadınlar ‘‘rahat’’ olmak adına sert kumaşlardan üretilmiş, kesinlikle romantik olmayan pantolonlar içinde yaşama konusunda ısrar ederken, genç tasarımcı Bertan Berk'in amacı, kadını tüllere, ipeklere, şifonlara hapsetmek. Beyaz hayranı. Osmanlı motifleri, desenler, el boyamaları, boncuklar, süs püs, hepsine düşkün. Kadının böyle güzelleşebileceğini düşünüyor, pek haksız da sayılmaz. Onun tasarımlarına mankenlik eden, dünyanın en iyi modelleri arasında yer alan Eylem Şenkal'ın üzerinde görünce, jean pantolon mevzusunu tekrar gözden geçirmek gerektiği ortaya çıkıyor.

Berk, her kıyafetini de ayrı bir makyajla tasarlıyor. Bazen yok denecek kadar uçuk bazen de insanı hayrete düşürecek kadar çarpıcı. Bu kıyafetlerin, Büyükada Splendid oteldeki çekimi sırasında Keyif Güzellik Salonu'nun makyözleri epey terlediler. Berk, bir koleksiyonu hazırlarken, kafasında hep bir kadın olduğunu söylüyor. bazen tanıdığı, bazen de tanımadığı. Tüm koleksiyonu da onu düşünerek hazırlıyor.

Pembe, ipek ve yumuşak

Doğunun dayanılmaz gizemi, erotizmi, coşkusu, insanın içindeki heyecan isteğini kaşıyan pırıltılardan biri, pembe, batik elbisede. Elle boyanmış, yine nazar boncuğu motifi kullanılmış. Kadınların süslü olması gerektiğini düşünen Berk'in süslü bir modeli. Süslenin, sürün, sürüştürün, içiniz kan ağlasa da, kim karışır?

Saçlarda gümüş rengi

Bu kış saçlarda çok sık aksesuar göreceğiz. şapka, toka, saç spreyi, aklınıza ne gelirse kullanabilirsiniz. Özellikle gümüş rengi spreyler çok popüler. Saç modasında 1920'li yılların etkili olduğu söylenebilir. Özellikle akşam davetlerinde saçlar parlak aksesuarlarla süslenecek. Özel günlerde ise saten tercih edilecek.

Rüya gibi giysiler

Moda dünyasının ‘‘bad boy’’u John Galliano'nun Sonbahar-Kış koleksiyonunu Naomi Campbell, Shalom Harlow, Carla Bruni ve Dior'un yeni yüzü Karen Elson gibi ünlü top modeller sundu. Ünlü tasarımcı, 19. yüzyılın renklerini ve Fransız seksapelini biraraya getirdiğini söylüyor. Kıyafetleri görenler ise koleksiyonun rüya gibi olduğunu ve Galliano'nun hayallerini yansıttığını bildirdiler.

Dekolteyi en iyi gösteren renk

Bertan Berk beyaza çok düşkün. Beyaz kıyafetlerle ilgili çalışmalarına, Moskova'da, eğitimi sırasında başlamış. Onun koleksiyonlarında her zaman beyaza yer var. Ancak bildiğiniz beyaz kıyafetler gibi değil. Örneğin, hiçbir zaman astar kullanmıyor. Bu haliyle beyazın kadını daha güzelleştirdiğine inanıyor ve yine Berk'e göre, dekolteyi en iyi gösteren renk, beyaz. Bu nedenle beyaz kıyafetlerde, bugüne kadar gördüklerimizden çok farklı dekoltelere rastlamak mümkün.

Mistisizm, erotizm

Givenchy'nin koleksiyonu, Doğu'nun mistizmini, erotizmini ve tüm şıklığını yansıtıyor. Özellikle Japon stili elbiseler çok gözde. Motifler ve aksesuarlar da tıpkı kesimler gibi doğudan esinlenerek hazırlanmış. Saç modellerinde de aynı temayla karşılaşılıyor.

Christian Dior'un İngiliz tasarımcısı ‘‘bad boy’’ John Galliano yine moda dünyasını karıştırdı. Geçtiğimiz günlerde modanın başkenti Paris'te yapılan 97-98 Sonbahar Kış defilesi hayranlık uyandırdı, şaşırttı ve çok konuşuldu. Dünya sosyetesi bu defiledeydi.

Bu kış tıpkı kıyafetlerde olduğu gibi saçlarda da geçmişe dönülecek. Gümüş ve siyah renkli aksesuarlar çok popüler. Şapkalar, tokalar özel günlerde satenler saçları süsleyecek. Saçları renklendiren spreyler de tekrar moda oluyor.

Givenchy'nin İngiliz tasarımcısı Alexander McQuenn de Sonbahar-Kış kreasyonunu, yine Paris'de sundu. Givenchy, bu yıl oryantal desenleri kullanıyor. Ayrıca Japon stili elbiseler, egzotik diyarların kuş motifleri ve yine doğu kültürünün aksesuarları, bu koleksiyonun önemli bölümünde yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!