Yağlar hakkında bilmediklerimiz

Güncelleme Tarihi:

Yağlar hakkında bilmediklerimiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fazla kilolardan ve çeşitli sağlık sorunlarından vücudumuzdaki yağları sorumlu tutmaya alışmışız. Yağlarla ilgili ortaya atılan o kadar çok iddia var ki bunların hangisine inanmak gerektiğine karar veremiyoruz. Halk arasında en yaygın olan iddiaları bir kez daha sorgulamakta fayda var.

Yağa ihtiyaç yok mu?

Vücut yağları sayesinde vücudumuzda kıvrımlar oluşur. Özellikle kadınsı kıvrımları yağlara borçluyuz. Ayrıca yağlar, bizi üşümekten korur. Vücudumuzda belirli oranda yağ bulunmazsa, kısırlık tehlikesiyle karşılaşırız. Vücudun ihtiyacı olan kolesterolü sağlamak için yağa ihtiyacımız var. Yağ aynı zamanda vücudun kalsiyum, A,D ve E vitaminlerini özümlemesini sağlar.

Haftada bir kilodan fazla zayıflamak tehlikeli midir?

Kısa sürede kilo verdiren rejimler, kısa sürede kilo vermesi gereken fazla şişmanlar dışında kalanlar için tehlikelidir. Rejim yapmaya başladığınız zaman ilk iki hafta içinde kolayca bir kilo verebilirsiniz. Çünkü bu dönemde yağ değil su kaybı olur. Fakat bu hızla kilo vermeye devam ederseniz, yağdan çok kas kaybına uğrarsınız. Bu da çok tehlikelidir.

Şeker zararlı mıdır?

Diyabet hastalığına yakalananların dışında ölçülü yenen şekerin zararı olmaz. Çok şeker yiyen kişilerin yağlı besinlere fazla ilgi göstermedikleri biliniyor. Ayrıca şeker yağa oranla yarı yarıya daha az kalori içerir.

Sigara zayıf kalmayı sağlar mı?

Sigaranın metabolizmayı biraz hızlandırdığı ve iştahı azalttığı doğru. Ancak sigara içenler, içmeyenlere oranla daha hareketsiz olurlar. Sigara içen kadınların şişmanlarken göbek bağladıklarını unutmayalım. Sigarayı bırakanlar, çok az oranda kilo alablirler. Bu kilolar egzersizlerle yok edilebilir.

Göbek erimez mi?

Karın bölgesindeki kasların büyümeleri, göbek yapabilir. Bu egzersizle giderilir. Ama sadece egzersizle yağları yok edemezsiniz. Rejim de yapmalısınız.

Egzersiz faydasız mı?

Bir porsiyon patates cipsten alacağınız kaloriyi yakmak için bir buçuk saat aerobik yapmanız gerekebilir. Ancak egzersizler, yağın eritilmesini ve vücut kaslarının güçlenmelerini sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kaybedilen kiloların geri alınmasını önler. Egzersiz, aslında çok şeyi değiştirir. Yılmamak ve düzenli egzersiz yapmak gereklidir.

Az yağ, az kalori mi demektir?

Yiyeceklerin etiketlerinde verilen bilgiler yanıltabilir. Yağsız olduğu belirtilen yiyeceklerde yüzde 40 oranında yağ bulunur. Rejim uyguluyorsanız, bu gerçeği aklınızdan çıkarmamalısınız.

Metabolizmanın yavaş olması etkiler mi?

Zayıflar daha fazla enerji harcarlar. Ancak az yemek yedikleri halde kilo almaktan yakınanlara da hak vermek gerek. Bu kişilerin sorunu hareketsizliktir.

Kilolu kişiler formda olamaz mı?

Yapılan araştırmalar, fazla kilolu oldukları halde formda kalmayı başaranların sayısının çok olduğunu gösteriyor. Zayıf, ama hareketsiz kişiler formda kalmakta zorlanırlar. Sürekli kilo alıp kilo vermek kalp için zararlıdır. Bu nedenle birkaç kilo fazlalık zarar vermez. Hareketli olduktan sonra mesele yok.

Yağlılık doğuştan mı gelir?

Vücut yağı, göz rengi, yüz şekli gibi genlerle ilgili değildir. Fakat fazla kilolu olma eğilimi kalıtımla ilgilidir. Uzmanların çoğu yaşam biçimi, beslenme düzeni ve egzersiz gibi faktörlerin vücut yağlarının çoğalıp ve azalmasında rol oynadığına inanıyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!