Vücudunuzla beyninizi birlikte çalıştırın

Güncelleme Tarihi:

Vücudunuzla beyninizi birlikte çalıştırın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Tenis, yaşınız kaç olursa olsun yapmaya başlayabileceğiniz bir spor. Erkek, kadın ve çocuk bir arada oynayabildiği gibi istenirse dört kişilik oyunlarda ailece bile yapılabiliyor. Üstelik Türkiye’de son yıllarda çoğalan kulüpler, belediyelerin ve konut sitelerinin kurduğu kortlar sayesinde çok daha ucuz. Sahalar, saati ortalama 20-40 lira arasında kiralanabiliyor. Hepsinin yanı sıra tüm kaslarınızı ve beyninizi koordineli çalıştırdığından kendinizi daha zinde hissedeceksiniz.

Herhangi bir güç, boy, kilo ya da yaş sınırı olmayan tenisi denemek istiyorsanız hemen bulunduğunuz yere en yakın tenis kulübüne gidin ve antrenörlerle tanışın. Çünkü çoğu spor kulübünde tenis oynamaya hevesli kişilere ilk ders tanıtım amacıyla ücretsiz veriliyor. Böylelikle gerçekten bu sporu yapmak isteyip istemediğinize kolaylıkla karar verebiliyorsunuz.

Derslere başlamadan önce, diğer pek çok sporda olduğu gibi bir sağlık raporu getirmeniz isteniyor. Vücudunuzun belli formlarda olmasına gerek yok. Her bedenin kendine göre avantajları var. Örneğin çok uzun boylu bir kişi bazı toplarda zorlanabiliyor ama attığı iyi servislerle rakibini zor durumda bırakıyor. Ama tabii ki kalp ve tansiyon rahatsızlığınız varsa tenis oynamanız önerilmiyor.

HER HAREKET 20 BİN KERE TEKRARLANMALI

Kursa yeni başlayanlara forehand, backhand, forehand vole, backhand vole, smaç ve servis gibi temel teknik vuruşlar öğretiliyor. Aynı dönemde oyuncunun ilerleyişine ve seviyesine göre slice, drop shot gibi yardımcı vuruşlar da gösterilebiliyor. Tenis kurslarında 30-90 lira arasında değişen bir ders, ortalama 45 dakika sürüyor. Eğitmenler haftada en az iki ders alınmasını öneriyor. Bu şekilde ilerleyen bir öğrenci, ortalama üç ayda tüm temel teknik vuruşları öğrenip rakibiyle amatör maçlar yapmaya başlayabiliyor. Bundan sonra derslere devam edip etmemek sizin kararınız.

Ancak daha iyi tekniklerle, iyi maçlar yapmak istiyorsanız derslere devamınızda fayda var. Böylelikle vuruş tekniğinizin doğru devam edip etmediğini anlayabilir, profesyonel bir tenisçiyle oynadığınız için daha fazla deneyim kazanabilirsiniz. Bundan sonrasındaysa sizi Türkiye çapında yapılan veteran (hobi amaçlı tenis oynayan kişi) turnuvaları bekliyor. 18, 30, 45, 55 üstü gibi yaş kategorilerinde yapılan turnuvalara 3 aylık eğitimden sonra da katılabilirsiniz ama Taç Spor Kulübü Başantrenörü Erdinç Baykal, motivasyonunuzun düşmemesi için bunu pek önermiyor: “Temel vuruşları öğrendikten sonra ders almayı bırakıp kendi kendinize turnuvaya katılırsanız, 5 yıllık bir oyuncuyla karşılaşma ihtimaliniz olduğunu unutmayın. Tenisi tam anlamıyla öğrenmek isteyenlerin 3 yıla kadar eğitime devam etmeleri daha yararlı oluyor. Çünkü biz, her vuruşun en az 20 bin kere tekrarlanması gerektiğine inanıyoruz.”

BUNLARA DİKKAT

Tenis oynamaya başlamadan en az iki saat önce yemek yiyin. Mümkünse karbonhidratla beslenin.
Maça çıkmadan 40 dakika önce mutlaka ısınma hareketi yapın. Maç bittikten sonra da yapılırsa yorgunluğu engeller.
Oyun sırasında çok fazla su içmeyin.
Maçta rakibiniz çok zayıf oynarken siz tüm gücünüzü kullanırsanız hata yapmış olursunuz. Önemli olan topu sahada tutmanız.
Tenis oynadıktan yarım saat sonra meyve yiyip, enerji alın.
Uyku düzeninizi sakın bozmayın.

BU KELİMELERİ SIK KULLANACAKSINIZ

Servis: Tenis maçının her sayısının başlama vuruşudur. Saha dışından atılır.
Ace: Rakip tarafından yakalanamayan nizami servistir.
Backhand (elarkası): Oyuncunun sırayla; raketi taşıyan omzunu ağ ile yüz yüze getirip, vücut ile karşılayıp, raketi ileriye doğru hareket ettirerek yaptığı vuruştur.
Forehand (elönü): Oyuncunun raket kullanmayan omzunu ağa doğru çevirerek raketi topla buluşmak üzere ileri sallaması sonucu yaptığı vuruştur.
Deuce (berabere): 40-40 durumundaki beraberliğe denir. Sayılar 15-30-40 şeklinde kazanılır. Deuce’dan itibaren bir oyuncu iki fark elde edene kadar oyun devam eder.
Love: Sıfır puan anlamına gelir.
Double fault (çift hata): İki servis denemesinin de başarısız olmasıdır. Rakip puanı kazanır.

SİYAH TABANLI AYAKKABI ALMAYIN

Profesyonel tenis maçlarındaki oyuncuların şıklığı gözünüzden kaçmamıştır. Kadınlar etek ve bluzu tercih ederken, erkekler genelde şort ve tişört giyiyor. Ancak hobi olarak tenis oynarken onlar gibi giyinmeniz şart değil. Kendinizi rahat hissedeceğiniz her şeyi giyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey, ayakkabı seçiminiz. Tüm spor ayakkabı firmalarında özel tenis ayakkabıları bulunuyor. İncelediğinizde hepsinin açık renk tabanlı olduğunu fark edeceksiniz. Çünkü koyu renk tabanlılar kortu boyuyor, zarar veriyor. Bu yüzden özel tenis ayakkabısı almasanız bile, açık renk tabanlı spor ayakkabı tercih etmelisiniz. Ancak özel tenis ayakkabılarının bir faydası daha olduğunu unutmamakta fayda var. Tasarımı sayesinde bileklerinizi hasarlara karşı koruyor.

RAKET SEÇİMİ ÖNEMLİ

Tenisin en önemli malzemesi raketin, farklı markalarda pek çok çeşidi mevcut. Fiyatı 150-350 lira arasında değişen raketi, kursa başlamadan önce almanıza gerek yok. Çünkü antrenörünüz sizin için en uygun raketi tavsiye edecektir. Taç Spor Kulübü Başantrenörü Erdinç Baykal, kime nasıl raketler önerildiğini şöyle anlatıyor: “Örneğin biraz güçsüz görünen, bilekleri ince kişilere 250-260 gramlık hafif raketler öneriliyor. Tabii ki fiziği güçlü, uzun birisi de 250 gramlık raketle oynayabilir ama bir süre sonra bu raket onu tatmin etmeyecektir. Çünkü raketin ağırlığı arttıkça topa vuruş hızı da artıyor. Bu yüzden bu kişilere 280-300 gram arasındaki raketleri öneriyoruz. Ağırlığı dışında raketin topla buluştuğu bölüm olan kafa ölçüsünün genişliği de önemli. Çok büyükleri kullanmalarını önermiyoruz. Genelde 90 kafa ölçüsü olanı tavsiye ediyoruz. Raketi tuttuğumuz sap kısmının da kişinin eline uygun kalınlıkta olması gerekiyor. Elin terlemesiyle sap yıprandığı için grip denilen deri malzeme sarılıyor. Bunu belli aralıklarla değiştirmekte fayda var.”

KURSLAR

İstanbul Taç Spor Kulübü 0216 576 90 50, TSYD 0212 325 78 71, TED 0212 262 90 80, Işık Eroğlu 0532 448 48 08 Ankara Tenis Klinik 0312 242 00 05, Ankara Tenis Akademisi 0312 236 24 45 İzmir Kültürpark Tenis 0232 483 33 52, İzmir Tenis Kursu 0555 851 76 67 Bursa Club Altın Ceylan 0224 234 34 34 Antalya Orfe Atlı Spor Kulübü 0243 443 17 20, Antalya Tenis İhtisas Kulübü 0242 238 54 00.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!