Vitaminli ekmekler

Güncelleme Tarihi:

Vitaminli ekmekler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Menopoza, kolesterole, çocuk gelişimine yardım ediyor.

Sofraların vazgeçilmez yiyeceği ekmeğe ülkemizde üniversite destekli yeni bir çeşit eklendi. Beyaz ekmekten çok farklı olan bu ekmeklerde kullanılar şifalı otlar, pekçok hastalığa karşı koruyucu özellik taşıyor.

Ekmek, her öğünün vazgeçilmez yiyeceği olarak ilk sırada yer alıyor. Beyaz ekmekten siyah ekmeğe, diyetten köy ekmeğine kadar birçok çeşidi var. Bunun yanı sıra özellikle ülkemizde küçük bir kesim tüketilen ekmeği özelliklerine göre tercih ediyor. Beyaz ekmek, ucuz olduğu için birinci sırada geliyor.

Nerpa Genel Müdürü Tuğrul Yalnızoğlu da Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümüyle gerçekleştirilen ortak çalışmalar sonucunda tedaviye yardımcı amaçlı ekmeklerin üretiminini sağladı. Bir buçuk yıllık bir çalışmanın ürünü olan ve özel formüllerle üretilen ‘‘Messir’’ ekmekleri Migros mağazalarında hizmete sunuldu.

Asıl mesleği mimarlık olan, un fabrikaları nedeniyle aile işi olarak gördüğü ekmek üretimine yakın olduğunu ve ismini bir şekilde ölümsüzleştirmek isteğiyle böyle bir girişimde bulunduğunu söyleyen Yalnızoğlu şöyle konuştu: ‘‘Şifalı bitkilere ve doğal tedaviye önem veriyorum. İlaç almaya karşıyım. Norveç’ten balık yağı ithal ediyoruz. Ayrıca yine Norveç, Yunanistan ve Almanya’dan teklif aldık. Ama ben ihracattan önce Türkiye’de oturmasını istiyorum. Türk mutfağına hakim olan beyaz ekmeğin çok yenilmemesini öneriyorum. En azından kepekli ekmek yenilmesi gerektiğini belirtiyor: ‘‘Ekmekte E ve B vitaminlerinin mutlaka olması gerekiyor. Bunun için beyaz yerine kepek ekmek yemek gerekiyor.Oysa Türkiye’de ucuz olduğu için ağırlıklı olarak beyaz ekmek yeniyor. Ama beyaz ekmek vitamin açısından yeterli değil. Çünkü bağırsakları tembelleştiriyor, kan dolaşımını yavaşlatıyor, zihinsel tembellik yaratıyor.’’

Tekirdağ, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Orhan Dağlıoğlu da tek başına tedavi edici özelliği olmayan, ama koruyucu ve vitamin değeri yüksek ekmeklerde damak zevkinin korunmasına dikkat ettiklerini açıkladı. Türkiye’de kişi başına 400 gr ekmek tüketildiğini, buna rağmen beyaz ekmeğin besin değerinin eksik olduğunu belirten Dr. Dağlıoğlu; ‘‘Buğdaydaki en önemli bölüm olan kepek tabakası ayrıldığı için beyaz ekmekte yetersiz kalıyor. Bu ancak ekmeğe katılacak vitaminlerle giderilebilir. Dünyada uygulamaları vardı, ama bizde yoktu. Biz de halk arasında şifalı bitkiler olarak adlandırılan papatya, ısırgan otu ve zencefili karıştırarak ekmeğe kattık’’ dedi. Beyaz ekmek tüketiminin zararlı değil, ama eksik olduğunu söyleyen Dr. Dağlıoğlu, ‘‘Doğu’daki kırsal bölgelerde ekmeğe, tahıla dayalı beslenme hakim olduğu için özellikle çocuklarda anemi gibi hastalıklar görülüyor. Demir ve protein eksikliği kendini hissettiriyor’’ dedi.

Özellikleri

Messir papatyalı ekmek:

Menopoz öncesinde ve sonrasında kullanılmalıdır. Bu ekmek içerdiği papatya, zencefil, ısırgan otu nedeniyle zengin mineraller sunuyor. Ayrıca içerdiği kalsiyum, kemik kırılmalarına karşı direnç sağlamakta, hücreleri yenilemektedir.

Balık yağlı ekmek:

Kalp hastaları, kolesterol problemi olan kişilere tedaviye yardım amaçlı önerilmektedir. Bu ekmeğin içerdiği Omega 3 yağ asitleri her gün alındığı takdirde kişinin sağlığına yararlı olacağı tıbben belirlenmiştir.

Balık yağlı ve kalsiyumlu ekmek:

Çocuk ekmeği olarak önerilmektedir. Gelişen çocuk için gerekli olan Omega 3 yağ asitleri ile A ve D vitaminleri, ayrıca bedensel gelişim için gerekli kalsiyum içeren bu ekmek özel lezzeti ve balık yağının hiçbir şekilde rahatsız etmeyen kokusu ile üç öğün kullanıma uygundur. Sporcular için de önemle tavsiye edilmektedir.

Diyet ekmeği:

İçerdiği zengin lifler tokluk hissi verip mide ve bağırsağın düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Düşük kalorili üretildiği için kilo yapma özelliği diğer ekmeklere oranla çok daha düşük olmakta ve diyet yapanlara önerilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!