Vitaminlerin gücü

Güncelleme Tarihi:

Vitaminlerin gücü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vitamin sözcüğünü dilimizden hiç düşürmüyoruz. Özellikle çocuklarımız vitaminsiz kalmasınlar diye ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Eczanelerde gözümüze kutu kutu vitamin hapları ilişiyor. Neredeyse alfabenin 30 harfini de kapsayan vitamin çeşidi bulacağız. Vitaminlerle minerallerin sağlıklı yaşamak için ne kadar önemli olduklarını unuttuğumuz da oluyor. Bu noktada vitaminlerle minerallerin dünyasına bir göz atalım.

C vitamini

Eğer on yıl süreyle, günde 400-700 miligram C vitamini alırsanız, katarakt tehlikesini büyük ölçüde önlersiniz. C vitamini diğer özelliklerinin yanı sıra gözlerinizi de koruyor.

D vitamini

Bu vitamin, yaşlı kadınlar için çok önemlidir. D vitamini, yaşlı kadınlarda kalsiyumun kemikleri kurtarma özelliğini pekiştirir. Yakın bir gelecekte 60 yaşın üzerindeki kadınlara günde 600 miligram D vitamini almaları önerilecek.

Krom bağlantısı

Diyabetli hastalar günde 200-1000 mikrogram krom aldıkları zaman kan şekerleri, ensülin ve kolesterol oranında düşüş olur. Bu mineralin hiçbir yan etkisi yoktur ve besinlerden elde edilmesi çok zordur. Bu nedenle krom hapları kullanmakta yarar var.

Magnezyum kalbi güçlendiriyor

Yeterli miktarda magnezyum almak vücudun aldığı besinleri enerjiye dönüştürmesini kolaylaştırır. Bu mineral, yüzde 10 oranında daha az oksijen almanızı sağlar ve kalbe daha az stres yükler. Kadınlar için günde 280 miligram magnezyum öneriliyor. Uzmanlar magnezyumu besinlerden almanın daha yararlı olacağı kanısındalar. Soğan, ıspanak ve patates, bol miktarda magnezyum içeren besin maddeleri.

Çok yönlü vitamin: E vitamini

E vitamini, kandaki kötü kolesterolün damar duvarlarına ulaşmalarını engelleyerek damarları korur. Her gün düzenli olarak E vitamini almak, kalp krizi tehlikesini büyük oranda azaltıyor. Yaşlı kişilerin normal dozda E vitamini alarak soğukalgınlıklarına karşı korunmaları mümkün. Günde 200 miligram E vitamini almak, virüslere karşı mücadeleyi güçlendiriyor. Vücut egzersizleri yapmaya başlayan kişilerin ise kaslarına zarar gelmesini önlemek için günde 800 miligram E vitamini almaları öneriliyor.

Anneler ve bebekler için: B vitamini

Doğum yapan kadınların mutlaka B vitamini almaları öneriliyor. Doğumdan kaynaklanan sorunların giderilmesi için bu vitamin çok önemli. Ayrıca B vitaminlerinin kalp krizi riskini azalttığını sinir sistemi için çok yararlı olduklarını da belirtelim.

Demire dikkat

Vücutta demir eksikliği bazı sorunlar yaratabilir. Ama demir fazlalığının da zararlı olduğu biliniyor. Artrit, kalp sorunları, karaciğer hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve kanser gibi sorunların kandaki demir fazlalığından kaynaklanacağı iddia ediliyor. Ayrıca demir eksikliği bellek kaybına, yorgunluğa ve öğrenme yeteneğine zarar veriyor. Demir konusunda çok dikkatli davranmak gerek.

Potasyumun yararları

Günde 2500 miligram potasyum alırsanız, kan basıncınız düşebilir. Muz ve çekirdeksiz üzüm birer potasyum kaynağıdır. Bir muzda 380 miligram potasyum bulunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!