Vitamin her gün gerekli

Güncelleme Tarihi:

Vitamin her gün gerekli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Daha önceki bilimsel açıklamalarda ‘‘dengeli beslenmenin sağlık için yeterli’’ olduğu ifade ediliyordu. Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, 10 yıldan bu yana sürdürülen araştırmalar sonucu, doğurganlık yaşındaki kadınların düzenli olarak folik asit kullanması halinde, beyin özürlü doğumların azalacağını ayrıca bebeklerde bel kemiği aksaklığının büyük ölçüde azalacağını vurğuladı. 50 yaş üstündekilerin de sinir sistemlerini rahatlatmak ve kalp krizi, kanser riskini azaltmak için folik asit ve B 12 vitaminlerini kullanmaları istendi. Amerika'nın Sesi Radyosu, Atlanta eyaletindeki Hastalık Kontrol Merkezi Özürlü Doğum ve Gelişim Bozukluğu Hastalıkları Bölümü uzmanlarının şu değerlendirmesini aktardı:

‘‘Dengeli beslenme ile alınan gıdalar, sağlığı korumaya yetmiyor. Geçmişte, dengeli beslenme halinde vitamin haplarının gereksiz olduğu belirtilirdi. Araştırmalar aksini gösterdi. Vitaminler ucuz ve sağlık için gerekli. Yiyeceklerin dışında günde 400 miligram vitamin alınmasının büyük yararı var. Vücudun intiyaç duyduğu vitamini almak için 1 günde aşırı derecede yeşil sebze yenmesi gerek.’’

Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Hew England Journal Of Medicine'de yer alan bir yazıda da folik asidin kanda, kalp hastalıkları ve krizine neden olan ‘‘Homositen’’ isimli maddenin oranını düşürdüğü açıklandı. Kanında bu maddeden fazla bulunanların vitamin almaları önerildi.

VİTAMİNLER VE YARARLARI

Folik Asit: Alyuvarların yenilenmesini sağlıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, başta portakal olmak üzere meyvelerde ve tahıl ürünlerinde bulunuyor. Bir dilim ekmekte 20 mg folik asit bulunuyor. Uzmanlar günde 400 mg folik asit alınmasını öneriyor.

B 12 vitamini: Hücrelerdeki genetik yapıyı yeniliyor. Yeterince alınmadığı takdirde kansızlık ve sinir hücrelerinin tahribi söz konusu oluyor. Et, balık ve yumurtada bol miktarda bulunuyor.

B 6 vitamini: Protein ve karbonhidratların eritilmesi, metobolizma ve sinir sisteminin düzenli çalışması için gerekli. Et, balık, tavuk, tahıl ürünleri ve patateste bulunuyor. Bir insanın bunlardan çok miktarda yemesi halinde bile yeterince bu vitaminden alamıyor. Kişilerin vitamin takviyesi gerek.

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi, sağlıklı yaşam isteyen herkesin dengeli beslenmenin yanı sıra, ek vitamin almasını önerdi. Bilim adamları, ilk kez her gün vitamin kullanılmasının gerekli olduğunu açıkladılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!