Velev ki canımız khachapuri çekti

Güncelleme Tarihi:

Velev ki canımız khachapuri çekti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 00:00

İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.

Haberin Devamı

Baharat ve pilav ikilisi
AFGANİSTAN MUTFAĞI
Afgan mutfağının en gözde yemeği pilav. Etli, tavuklu, sebzeli ve sade olarak her renkte sofraya konuluyor. Yemeklerde ağırlıklı olarak kişniş, soğan, sarımsak, nane, tarçın, kakule, kimyon, hindistancevizi ve kırmızıbiber gibi baharatlar kullanılıyor. Kakule, tatlılara, yemeklere ve içeceklere inanılmaz lezzet katar. Ekmeğin ve yoğurdun da Afgan mutfağında önemli bir yeri var. Tatlıya gülsuyu, safran, fıstık, limon koyuyorlar.
EN GÖZDE YEMEĞİ SAFRANLI-ÜZÜMLÜ PİLAV: Basmati pirinciyle yapılan geleneksel bir Afgan yemeği. Safran ve toz şekerle pişiriliyor. Tarçın, kimyon, kakule gibi baharatlarla rendelenmiş portakal kabuğu sıcakken ekleniyor ve yemek dinlendirildikten sonra servis ediliyor.

Deniz ürünleri ve kuskus çok önemli
FAS MUTFAĞI
Fas mutfağında taze meyve ve sebzelerin yanında, kuzu eti, tavuk, deve ve tavşan eti tüketiliyor. Deniz ürünleri ve kuskuslar onlar için önemli. Baharatları; tarçın, kimyon, zerdeçal, zencefil, safran ve kişniş. Fas’a özel, güveçlere benzer toprak kaplarda pişen ‘tajin’ geleneksel yemek. Nane çayı vazgeçilmez içecek.
EN GÖZDE YEMEĞİ KUZU TAJİN: Fas mutfağı mevzubahis olur da kuzusuz yemek yapalır mı hiç? Toprak kapta pişen kuzu tajin için kuşbaşı etler tuz, zencefil ve zerdeçalla karıştırılıyor sonra sıvıyağda kavruluyor. Eİbette soğan ve sarmısak eksik değil. Kısık ateşte pişiyor ve kuskusla servis ediliyor.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea9e65f018fbb8f88bd01d

Hamur işi de, et çeşidi de bol
GÜRCÜ MUTFAĞI
Asya, Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarının izleri Gürcü mutfağında hissediliyor. Baharat karışımları, ekşi erik sosuyla, hamur işleriyle, balıkla, yaban meyveleriyle çeşnileniyor. İrice hazırlanan mantı hinkal, peynir eklenerek hazırlanan khachapuri ekmeği, ceviz sosuyla hazırlanan tavuk yemeği satsivi, kavurma, haşlama, baharatlı şiş kebap, üzüm peltesi özel tatları.
EN GÖZDE YEMEĞİ KHACHAPURİ: Gürcü mutfağının baştacı bu ekmek maya, un ve tuz dışında ek
malzemesi bol. İki saat mayalandıktan sonra üzerine rende kaşar peyniri, tam yağlı beyaz peynir, yumurta, maydanoz ve karabiberden yapılmış harç dökülüyor ve ardından kızatılıyor.

Haberin Devamı

Pirinç ve balığın hakimiyeti
VİETNAM MUTFAĞI
Vietnam; pirinç, balık, sebze ve meyve ülkesi. Vietnam’da gün sabahları içilen pho–fo denilen çorbayla başlar. Pho-fo’nun sebzelisinden, tavuklusuna, etlisine kadar çok çeşidi var. Neredeyse her yemeğe eklenen ‘nouc mam’ isimli balık sosu da olmazsa olmazlardan. Soğan, kişniş, sarımsak, zencefil önemli.
EN GÖZDE YEMEĞİ TAVUKLU PHO-FO: Kaynar suda pişmiş piliç bonfileye küçük parçalara bölündükten sonra anason, tarçın, kişniş, fesleğen, kakule katılıyor. Üzerine bir de noodle ekleniyor, limon dilimleri ve taze soğanla servis ediliyor.

Dünya tatlarının karışımı
YAHUDİ MUTFAĞI
Musevi mutfağı, Sefarad, Aşkenaz, Mizrahi, İran, Arap, Hint ve Latin Amerikan mutfaklarıyla harmanlanmış. Dini geleneklere uygun biçimde sütlü ve etli yiyecekler asla karıştırılmıyor. Bayramlar ve kutlamalar, Musevilerde özel öneme sahip. Bu günlerde dolmalar, kuru fasulyeli yaprak sarma, pırasa köftesi, erikli balık, sirkeli ciğer, patatesli börekitas yemekleri yapılıyor.
EN GÖZDE YEMEĞİ KAYISILI ÇÖREK: Un, tereyağı ve krem peynirle yapılan hamur üç saat dinlerildikten sonra kareler halinde kesiliyor. Cevizli, kuru kayısılı, tarçınlı karışımın etrafına sarılarak fırında pişiriliyor. Alın size harika bir ikindi tatlısı.

Haberin Devamı

Çikolata ve acı biberi çok ünlü
MEKSİKA MUTFAĞI
Mısır, pirinç, fasulye, kabak, kakao, tatlı patates, avokado, meyveler ve etin bolca kullanıldığı bir mutfak. Tortillalar, soslarla bezenmiş dürümler, etli, poğaçaya benzer tavuklu empanadalar çok ilginç lezzetler. Çikolata ve acı biberle hazırlanan yemekleri dünyaca ünlü. Tatlılarında da biber kullanılıyor. Ünlü yemekleri tavuklu veya etli mole poblano farklı soslarda servis edilen, et, tavuk veya balıklı fajita.
EN GÖZDE YEMEĞİ TAVUKLU MOLE POBLANO: İçine konan kuru üzüm, kırmızı süs biberi, badem, susam, karabiber, tarçın ve kekikli karışımı ağız sulandırıyor. Buna bir de domatesleri ve çikolatayı ekleyip soteleyince ortayan çıkan lezzeti siz tahmin edin. Bu karışım parçalar halindeki tavuğa ekleyip pişiriliyor, susam eklenerek servis ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!