Vasco krize girdi getirdiği turistlere otelciler sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Vasco krize girdi getirdiği turistlere otelciler sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2008 00:00

15 milyon Euro zararı nedeniyle zora girdiği tahmin edilen Vasco Turizm’in mağdur ettiği Rus ve İngiliz turistler için TÜROFED, AKTOB ve Antalya Valiliği kriz masası kurdu.

70’e yakın otelde konaklayacak bin Rus ve İngiliz turistin normal tatillerine devam etmeleri sağlanacak. Vasco’yu kuran Cem Kınay ve Oğuz Serim de, şirketle ilgileri olmadığını, hisselerini 2006’da devrettikleri yönünde açıklama yaptı.

CEM Kınay ve Oğuz Serim’in kurup 2006 yılında şirketin genel müdürü olan Yusuf Örnek’e devrettiği, Vasco Turizm’in krize girmesi üzerine bu kanalla gelen turistlerin mağdur olmaması için Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) ve Antalya Valiliği’nin işbirliğiyle kriz masası kuruldu. Sorunlar yaşayan bazı Rus turistlerin otellerde normal tatillerine devam etmeleri sağlanırken, geri dönüş uçak biletleri için de Most Travel, Odeon Tours, Anex gibi acenteler devreye girdi.

Banka kredisini ödeyemedi

Ofislerindeki malzemeleri toparlayarak faaliyetine son veren Vasco Turizm’in yaklaşık 15 milyon Euro’luk borcu olduğu öne sürülüyor. Sektör yetkilileri Vasco’nun bu sezon değil, geçen yıllardan bankalardan aldığı krediyi döndüremediği için krize girdiğini belirtiyor.

Rusların mağduriyeti önlendi

AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, 70 otelde 10-11-12 Temmuz çıkış tarihli olmak üzere tatil yapacak olan bin kişinin Vasco’nun iflası sonrasında zor durumda kaldığını hatırlatarak, mağduriyetlerini gidermek için otellerin çalıştığını, turistlerin normal tatillerini rahatça yapabildiklerini söyledi.

Müdahale masası kuruldu

Olaya müdahale masası kurulduğunu ve TUROFED’in araya girmesiyle sorunun aşıldığını kaydeden Çorabatır, "Burada asıl çözmek istediğimiz müşterilerin tatile devam edebilmesi. Mağduriyeti önlüyoruz. Başkonsolosluk, valilik ve AKTOB olarak mağduriyeti giderdik. Tüm otelcilere desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

En az zararla atlatacağız

Çorabatır, Rusya’da da bu durumla ilgili olumsuz haberlerin çıktığını ve turizmin güzel gittiği bir dönemde bunun olumsuz olduğunu aktararak, şunları söyledi: "Moskova’ya giderek, bu konuyla ilgili Moskova Kültür Ataşeliği ve Rus Başkonsolosluğu’na açıklama yapacağız. Sektörde, küçük bir sarsıntı oldu. Bunu en az zararla atlatmaya çalışıyoruz. Bizim müdahalemiz tamamen turistlerin tatillerine devam edebilmesiyle ilgili."

Böyle şeyler turizmi yıpratır

Böyle şeylerin turizmi yıprattığını ve olmaması gerektiğini kaydeden Çorabatır, bu yıl Antalya’da rezervasyonların gayet iyi gittiğine, bir önceki gün 58 bin 721’lik turist girişiyle rekor kırıldığına da dikkat çekti.

Cem Kınay 2006’da devretti

CEM Kınay’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, Vasco Turizm’le Cem Kınay ve Oğuz Serim’in hiçbir ilişkisi bulunmuyor. Cem Kınay ve Oğuz Serim, Vasco Turizm’deki bütün hisselerini 2006 yılında devretti. Avusturya’da okurken turizmciliğe başlayan ve Magic Life oteller zincirini kuran Cem Kınay ve ortağı Oğuz Serim, 2004 yılında Magic Life zincirini Alman seyahat acentesi TUI’ye sattı. Vasco Turizm, Türkiye’de ilk her şey dahil turizmini başlatan Cem Kınay ve Oğuz Serim tarafından kurulmuştu.

Son birkaç yılda altı acente battı

TÜRKİYE’de, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı 4 bin acente bulunuyor. Son beş yılda büyük ve küçük olmak üzere altı acente iflas etti. Batanlar arasında Asya Tur, Duru Turizm, Bien Tur, Bando Tur, Tur Projekt ve son olarak geçen yıl iflas eden İstmar yer alıyor. Batan acentelerin çoğu, binlerce müşterisini yollarda, otellerde, yurtdışında mağdur etti. Bankaları, iş ortaklarını ve havayollarını da zor durumda bıraktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!