Varoşlardan dünya listelerine

Güncelleme Tarihi:

Varoşlardan dünya listelerine
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şu sıralar Fransa'nın dünyada en çok tanınan sanatçılarından biri MC Solaar. Dostları ona Claude diyor. Alçakgönüllü, sıcak, sevecen ve çevresine karşı çok saygılı. Rap söylüyor, ama içinde şiddet yok. Kendini, yetiştiği çevreyi anlatıyor müziğinde... Bir Çad prensesinin oğlu olmasına rağmen, yabancı bir ülkede yaşamanın getirdiği tüm zorlukları çekmiş. Genç Radyo'nun yeniden açılışı için geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gelen MC Solaar, Hürriyet'in sorularını yanıtladı:

MC Solaar kimdir?

²- Asıl adım Claude Solaar. Ailem Çad'dan gelmiş. Senagal Dakar'da doğdum. Ben bir yaşındayken Fransa'ya geldik. Yedi yıldan beri müzikle ilgileniyorum. Rap müzik yapıyorum. Bugüne kadar üç tane albüm çıkardım. Birincisi, ‘‘Qui seme le vent recolte le tempo’’, İkincisi ‘‘Prose Combat’’ ve dört ay önce de sonuncusu ‘‘Paradisiaque’’.

Rap müzik genelde İngilizce yapılır. Siz neden Fransızca söylüyorsunuz?

²- En başından bu yana Fransızca rap yapmayı tercih ettim. Fransızca güzel bir dil. Ayrıca arkadaşlarım, ailem tarafından daha çok anlaşılmak istiyor. Benim yaptığım rap, diğerlerinden çok farklı. Amerikan Rap'inde şiddet var, kadınlara saygı duymuyorlar, paradan, lüksten sözediyorlar. Kısaca çok materyalist. Oysa ben, aşkı anlatıyorum. Hayat görüşümü, büyük şehrin kenarında köşesinde yaşayan zavallı, fakir insanları anlatıyorum. Şiirsel bir anlatım tercih ediyorum.

Bir Çad prensesinin oğlu olduğunuz doğru mu?

²- Annem, Çad'da bir prensesin kızıydı, yani soylu ailelerden birinin kızıydı. Ancak Fransa'ya geldiği zaman herşey unutuldu. Varoşlarda yaşamaya ve çalışmaya başladık.

Fransa'nın dünyaca en çok tanınan sanatçısısınız. Bu nasıl bir duygu, yabancı bir ülkede neler hissediyorsunuz?

²- Yabancı ülkelerde de tanınmak olağanüstü bir şey. Her gün yeni bir şeyler öğrenmeyi ve keşfetmeyi çok seven bir insanım. Konserler için dolaştıkça da mutlu oluyorum. Değişik yerler görüyor, kültürler tanıyorum. İnsanlarla görüş alışverişinde bulunuyorum.

Böylece Türkiye'ye de gelmiş oldunuz. Türkiye ve Türkler hakkında ne düşünüyorsunuz?

²- Geçen yıl erkek kardeşimin bir Türk arkadaşı evlenmek için ülkesine dönmüştü. Kardeşim de onunla birlikte geldi ve bir ay kaldı. Çok beğenmiş. Futbol oynadığım dönemde bir kaç tane Türk arkadaşım olmuştu. Türkiye hakkında çok fazla bir şey bilmiyorum. Ama okulda öğrendiklerim var. Atatürk'ü biliyorum. Ülkesi için büyük şeyler yaptığını biliyorum. Burada da çok fazla gezme şansım olmadı. Yakında tekrar görüşeceğiz. Çünkü burada büyük bir konser vermek istiyorum.

Türk müziğini dinlemeye fırsatınız oldu mu?

²- Hayır henüz olmadı. Yıllar önce Türk arkadaşlarım sayesinde geleneksel müziğinizi bir kaç kez dinlemiştim, ama ne olduğunu bilmiyorum. Burada da televizyon seyrederken rap yapan bir grup olduğunu gördüm. Adı da Vitamin'miş. Ayrıca MTV'de bir konserde bir başka Türk grubu dinledim, ama adını bilmiyorum. Kısaca Türk müziği'ni çok tanıdığımı söyleyemem.

Ne tür müzik dinliyorsunuz?

²- Geleneksel Fransız müziğini çok dinliyorum. Serge Gainsbourg, Jacques Brel gibi büyük Fransız şarkıcılarını dinliyorum. Aslında radyolarda ne çalarsa dinliyorum. Şimdi artık onların neyi nasıl yaptıklarını, ne anlattıklarını anlamak için Amerikan rap'ini dinliyorum. Ancak daha az Afrika Müziği dinliyorum. Çünkü artık annemin evinde yaşamıyorum. Önceden çok dinlerdim.

Ünlü olduktan sonra mutlaka çok para kazanmaya başlamışsınızdır. Bu yaşam tarzınızı etkiledi mi ?

²- Evet, şimdi daha çok kazanıyorum. Ama bu konuda çok değiştiğimi zannetmiyorum. Paris'in banliyösünde büyüdüm. Müziği de uzun zamandır tanıdığım okul arkadaşlarımla yapıyorum. Bu benim normal kalmamı sağlıyor. Örneğin hâlâ arabam yok. Bir işim olduğu zaman ya taksiye binip, gidiyorum ya da bir arkadaşım götürüyor. Eğer böyle olmazsak, gerçekle ilgimiz kalmaz.

Kendinizi Afrikalı mı, yoksa Fransız mı hissediyorsunuz?

²- Her ikisini de. Çünkü hep Fransa'da yaşadım. Ancak Afrika'ya gittiğimde de kendimi evimde gibi hissettim. Yemekler, müzik aynıydı.

Projeleriniz ?

²- Çok yakında müzisyen bulmak için Los Angeles'e gideceğim. Çünkü bir turne hazırlıyoruz. Altı ay içinde de çok güzel bir albüm çıkaracağım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!