Uykuda dişinizi gıcırdatmayın sağır olabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Uykuda dişinizi gıcırdatmayın sağır olabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Gün boyunca yaşanan aşırı stres gece uykuda bilinç üstüne çıkıyor ve diş gıcırdatmasına neden oluyor. Engellenmeyen diş gıcırdatmaları baş, boyun, ense ağrılarına hatta sağırlığa yol açabiliyor.

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selahattin Or, gün boyunca yaşanan aşırı stresin neden olduğu diş gıcırdatmanın, sağırlığa yol açabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Or, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, hastalığın, sinirsel bozukluklar veya eklem bozuklukları sonucunda oluştuğunu ve dişlerin aşınması, baş ağrıları ve kulakta duyu azalması gibi rahatsızlıklara neden olabildiğini söyledi.

Dişleri de aşındırıyor

Prof. Dr. Or, diş gıcırdatmasını (broksizm), ’’günlük hayatta bilerek veya bilmeyerek yüklenilmiş olan streslerin uyku sırasında bilinç üstüne çıkmasıyla oluşan kas sıkılması (spazm)’’ diye tanımladı.

Uyurken dişlerin ’’değirmentaşı’’ gibi devamlı birbirlerine karşı basınçla hareket halinde olmalarının, dişlerin çiğneme yüzeylerini aşındırdığını ifade eden Prof. Dr. Or, şöyle konuştu:

’’Bu durum, çenede eklem bölgesinden başlayan, başa, boyna, enseye doğru yayılan ağrılar ortaya çıkarıyor. Ağzı açıp kapatma sırasında hasta tarafından hissedilen, bazen çevredeki kişilerin de duyduğu seslerin oluşmasına neden oluyor. Ayrıca, kulak bölgesinde, tokluk sesi, çınlama ve duyu azalmasına kadar gidebilen rahatsızlıklar yaratıyor.’’ (A.A.)

Tedavisi mümkün

Diş gıcırdatmalarının ortadan kaldırılması amacıyla uygulanabilecek en basit yöntem ’’gece koruyucuları’’ kullanmak. Plaka şeklindeki koruyucular ağıza takma diş gibi takılıyor. Prof. Dr. Or’un verdiği bilgiye göre, hastalık bu yöntemle önlenemezse, dişlerin aşınma miktarı inceleniyor, son çare olarak çenenin biraz daha öne-geriye alınması gibi cerrahi müdahaleler uygulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!