Üstte balık altta sirtaki

Güncelleme Tarihi:

Üstte balık altta sirtaki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2011 00:00

Kadıköy Bostancı’da yeşillikler içinde bir mekân var: Çatana. İki katlı mekânın üst katı Adalar manzaralı bir balık lokantası. Alt katıysa Fedon’un oğlu Theo’nun işlettiği Rum tavernası Mastori

Bostancı sahilindeki Çatana Balık lokantası büyük bir mekan. Kapalı kısmı 200 kişilik. Yakın zamanda 150 kişiyi alabilen dev bir balkon da yaptılar. Üç tarafı camekânla kaplı bu balkonu kaptan köşkü gibi. Tam karşınızda da Prens Adaları uzanıyor. Çevresi çiçekler ve ağaçlarla çevrili mekanın bahçesinin peyzajı da güzel. Sahil yolunun kenarında ama ne rüzgar alıyor ne de araç gürültüsü duyuluyor. Süs selvileriyle perdelenmiş bahçe duvarı gürültüyü emiyor.
Sahipleri Mehmet ve Hasan Gökpınar bu mekanı 10 yıl önce açtı. Mehmet Gökpınar, “Babamızı çocukken kaybettik. Annem dört çocuğuyla ortada kaldı. Tarlada çalışarak evimizi geçindirdi. Ağabeyim Hasan, ailenin en büyük erkek çocuğu olarak çalışmak için 15 yaşında Kahramanmaraş’tan Mersin’e gitti. Bir akrabamızın lokantasında komi olarak işe başladı. Günde 18-20 saat çalışarak kazandığı parayı anneme gönderdi. Patronu onu çok sevdiği için garson yaptı. Sempatik hareketleri ve hızlı servisiyle sevildi. Gazinoculuk yapan bir müşterisi ona İstanbul’da birlikte çalışmayı teklif etti. 1984’de askerliğini bitirdikten sonra İstanbul’a geldi. Fenerbahçe’deki Beyaz Köşk Baküs’te garson oldu” diye anlatıyor ağabeyinin İstanbul macerasını.

BEYAZ KÖŞK BAKÜS’ÜN UĞURU

Sezen Aksu, Nilüfer, Rıza Silahlıpoda ve Nesrin Topkapı gibi isimlerin çıktığı Beyaz Köşk Baküs’te de çalışkanlığı ve saygısıyla dikkat çeken Hasan Gökpınar, dört yıl sonra Kalamış’taki Halikarnas Balıkçısı’nda şef garson oldu. Kısa bir süre sonra da Kadıköy Altıyol’da bir arkadaşıyla ortak kafeterya açtı.
Fakat Mersin’de balık lokantasında çalışan ve aşçıbaşıdan çok şey öğrenen Gökpınar’ın gönlünde bir balık lokantası açmak vardı. Sonunda kardeşi Metin Gökpınar ile Bostancı Sahili’nde Çatana’yı açtı. Metin Gökpınar, “Şimdikine göre küçük bir mekandı. Karadeniz’de büyük balıkçı teknelerine Katana denir ama Karadenizliler Çatana der. Biz de mekanın adını Çatana koyduk. Gün ağarmadan balıkhaneye gidip en taze balıkları aldık. Ağabeyimin hayali sayesinde ben de iyi bir balıkçı oldum” diyor.
/images/100/0x0/55eac594f018fbb8f895b315


AHTAPOT VE KALAMAR IZGARAYA DİKKAT

Çatana’da aralarında levrek madalyon, balık pastırması, deniz mahsüllü pazı sarma, balık kokoreç, söğüş karides, soya soslu uskumru, ahtapot gibi mezelerin de bulunduğu 70 çeşit meze var. Ancak kimseyi ahtapot ve kalamar ızgarayı tattırmadan göndermiyorlar. Balık köftesi, balık kebabı ve levrek çöp şişin yanı sıra mevsimine göre kalkan, fener, jumbo karides, dil, uskumru, lüfer, palamut, kolyoz ve barbunya gibi balıklar da bulunuyor. Dondurmayla ikram edilen sıcak helvası da meşhur. Fiyatlar içki dahil kişi başı 70-90 lira.

TİPİK BİR RUM TAVERNASI

Çatana’nın altında yine Gökpınar Kardeşler’in bir mekanı var: Mastori. Burayı ünlü şarkıcı Fedon’un oğlu Theo işletiyor. Mastori tipik bir Rum tavernası. 180 kişi kapasiteli. Saat 21.00’de servise başlıyor, 02.00’ya kadar açık. Fiks mönü kişi başı 100 lira. Dönüşümlü olarak Fedon, Hayko, Recep Aktuğ, Bülent Özdemir, Gökhan Sezen ve Erol Esken gibi sanatçılar sahne alıyor. Tabak kırmak tabii ki serbest!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!