Ustaları izleyenler manken istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Ustaları izleyenler manken istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2007 00:00

Elif Dürüst, Şirin Yalçın, İskender Savaşır, Zeynep Koçak ve Oya Fidanoğlu tarafından kurulan Aralık Derneği, iddialı bir projeye imza attı. Usta isimlerden oluşan bir kadro, dernek çatısı altında oyunculuktan diksiyona farklı kategorilerde eğitim verecek. Önümüzdeki günlerde yeni öğrencilerinin karşısına çıkacak olan Nurseli İdiz, Fatih Gülnar, Ayşen inci ve Kerem Gökçer, projeyi Kelebek'e anlattı.

Haberin Devamı



Öncelikle projeden daha ayrıntılı şekilde bahseder misiniz?

- Fatih Gökçer:
Kayıtlar başladı. 28 Ocak’ta seviye belirlemek üzere mülakat yapacağız, ardından oyunculuk eğitimi almak, konservatuvar sınavına girmek, diksiyon eğitimi almak isteyenleri gruplara ayıracağız. İlk dersimiz 30 Ocak Salı günü...

- Nurseli İdiz: Temel bilgilere giriş dersi verip, insanların kendi eğilimlerini gözlemleyerek onları yönlendireceğiz.

/images/100/0x0/55eb6b76f018fbb8f8bfe9c0
- Ayşen İnci: Ankara’da yaşadığım süre içinde diksiyon dersi verdiğim milletvekilleri oldu. Yani tiyatroyla uzaktan yakından alakası olmayan kişilerin de buna ihtiyacı var.

Böyle bir projede yer almayı neden kabul ettiniz?

- Kerem Gökçer:
Herkesin kendi dilini iyi konuşması gerekiyor. Bu tarzda olan birçok kurum, bu işi ticarete dönüştürdü. Burada uygun ücretle eğitim vermeyi hedefliyoruz.

- N.İ: Projenin sahibi bizleriz. Aralık Derneği zaten sosyal içerikli bir kurum. Sanat tarihi, tiyatro gibi konulara meraklı olan insanları eğitmeye yönelik bir dernek. Bu nedenle bizim ortak bir paydada buluşmamız çok doğal. 

Kurslar ne kadar sürüyor?

- F.G:
Toplam dört ay sürüyor ama bununla kalmayacak.

Peki, dört aylık eğitimin sonunda kursiyerler hangi seviyeye gelmiş
/images/100/0x0/55eb6b76f018fbb8f8bfe9c2
olacaklar?

- F.G:
Konservatuvar sınavına hazırlanan öğrenciler için bir dershane havası olacak. Yetenek sınavıyla konservatuvara girmek isteyenler burada hazırlanacaklar.

Bu kadro nasıl bir araya geldi?

- A.İ:
Nurseli İdiz’le Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan arkadaşız. Kerem’le Fatih de eski arkadaş... Kerem benim oğlum.

Ayşen Hanım, oğlunuzla aynı çatı altında eğetmenlik yapmak nasıl bir duygu?

- A.İ:
Bizim onunla ilk beraberliğimiz Kerem dört aylıkken başladı. Onunla birlikte sahneye çıktık. Çok güzel bir duygu...

Nurseli Hanım, siz Fatih Gülnar’la ilişkinizin başlangıcında, aradaki yaş farkından dolayı çok konuşulmuştunuz. Şimdi aynı yerde eğitmenlik yapacaksınız...

- N.İ:
Benim hayatıma giren insanlar zaten sayılıdır. Kafamızda sıkı bir beraberlik kurulmasa, böyle bir ilişkiye başlamazdık. Biz birbirimizi çok iyi anlıyoruz. Tabii ki çocuk yaşta biriyle ilişki kurarsınız, tuhaf olur. Çünkü iki tarafın da belli bir olguluğa erişmesi gerek. Cinsel tercihini yapabilecek biriyle birlikte olmalıyım. Yani benim 18 yaşında biriyle birlikte olmam sapıklığa girer.
Ustaları izleyenler manken istemiyor

Alaylı dediğimiz başarılı oyuncularımız da var. Bir insan eğitim almadan da bu meslekte başarılı olabilir mi?

- N.İ:
Alaylı demek, eğitim almamış demek değildir. Ekol bir okuldur zaten... Bu ister bir dershane olsun, ister tiyatro... Usta-çırak ilişkisi zaten bir okuldur. Bu yok olduğu için ekol kalmadı. Çok kaliteli özel okullardan, çok önemli ustalardan ders alarak bir yerlere gelmek isteyenler de var. Bu zamanda alaylı gibi bir tabiri kabul edemiyoruz.

Son dönemde ekranda popüler isimlerden çok tiyatro kökenli usta oyuncular ön plana çıktı. Bu değişimi neye bağlıyorsunuz?

- N.İ:
İster istemez çıtayı yükselttik. Seyirci Haluk Bilginer, Uğur Yücel gibi isimleri gördükten sonra sırf görsellikle kendini kanıtlamış bir manken izlemek istemiyor. Bu yüzden de televizyonlar tiyatroculara yöneliyor.

Periliçe çocuklar için görev başında

"Sihirli Annem" dizisinin Periliçe’si Ayşen İnci, bedensel engelli çocuklara profesyonel bir pedagog eşliğinde eğitim vereceklerini açıkladı: "Onlar için ayrı bir sınıf yapacağız. Eğitimlerini bizzat ben üstleneceğim. O çocuklar kendilerini soyutlanmış hissederek hiçbir şey yapamıyorlar. Onları güven kazandırmak istiyoruz."

Dernek ve projeleri hakkında detaylı bilgi, www.aralik.net adresinden alınabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!