Umarım yakında bütün Arap kadınları Tunuslularla aynı haklara sahip olur

Güncelleme Tarihi:

Umarım yakında bütün Arap kadınları Tunuslularla aynı haklara sahip olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2011 00:00

Fransa Sanayi Bakanı Eric Besson’un eşi Yasemin Besson, Tunuslu ama kökleri hem anne tarafından hem baba tarafından Türklere dayanıyor. Müslüman bir aileden gelmesine rağmen eşinin konumu gereği, göçmen yasası politikası, İslamofobi gibi konulara girmekten imtina ediyor ama iş kendisiyle aynı adı taşıyan Yasemin Devrimi’ne gelince Tunus’a demokrasi, Arap dünyasına da kadın haklarının gelmesini umuyor

Haberin Devamı

YASEMİN BESSON / FOTOGALERİ

? Evlenmeden önceki soyadınız ‘Torgeman’ yani ‘tercüman’. Aileniz Türk asıllı mı?
- Baba tarafından büyükbabam Türk kökenli. 1700’li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu ordusunda yüksek rütbeli bir asker olarak   görev almış ve Tunus’a gönderilmiş. Esas soyadı Kodja’ymış (Koca). Tunus, beylik hizmetine girdikten sonra Türkçe ve Arapça konuştuğu için kendisine tercümanlık görevi verilmiş, bu yüzden de ‘Torgeman’ (Tercüman) soyadına geçmiş. Ailemiz o zamandan beri bu soyadını kullanıyor. Anne tarafım da Türk kökenli, onların da soyadları Turki.
? Hâlâ Türkiye’de yaşayan aile fertleriniz var mı?
- 1970’li yıllarda büyükbabamın bir kuzeni ona İstanbul’da birkaç aile ferdinin yaşadığını söylemiş ve büyükbabamla buluşmalarını sağlamış. Aradaki mesafe ve kuzeninin vefatı sebebiyle bir daha görüşememişler. Benim Türkiye’ye gitme şansım hiç olmadı ama en kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum.
? Eski Tunus Cumhurbaşkanı Habib Bourguiba ile bir bağınız var mı?
- Tunus’un ilk cumhurbaşkanı Habib Bourguiba, önceki ismi Wassila Ben Ammar olan büyük büyükannem Wassila Bourguiba’nın ikinci eşi.

Haberin Devamı

SİYASETE ATILMAYI DÜŞÜNMÜYORUM


? Politikacıların olduğu bir aileden geliyorsunuz ve bir siyaset adamıyla evlisiniz. İleride kendiniz de politikaya girmeyi düşünür müsünüz?
- Hiçbir şekilde düşünmüyorum, ilgilendiğim bir alan değil. Ancak, bu işe kendini adamış ve dünyayı daha iyi bir düzene getirmeyi hedefleyenlere saygı duyuyorum.
? Fransa’da sanayi ve enerji bakanı olan eşinizin ağır çalışma temposuna ayak uydurmakta zorluk çekiyor musunuz?
- Eşimin siyasi hayatıyla bir ilgim olmamakla beraber, kendisine elimden gelen her türlü desteği vermeye çalışıyorum ve onun bu işine saygı duyuyorum. Oldukça yoğun ve takibi zor bir çalışma temposu var. Ancak bu da bir hükümetin içinde görevli olmanın getirdiği fedakarlıklardan biri.
? Müslüman bir aileden geliyorsunuz, aileniz farklı bir dine mensup biriyle evlenmenize karşı çıktı mı?
- İnanç farklılığından değil, ancak yaş ve kültür farklılığından dolayı ailemin endişeleri olmuştu. Ama şu anda her şey mükemmel gidiyor.
? Sizce farklı kültürlerin bir aileye getirdiği avantajlar neler?
- Bence bu tip ailelerde fertlerin birbirlerinden öğrenecekleri çok şey var, çiftlerin ayrı kültürlerden gelmeleri aileye büyük bir zenginlik katıyor.

Haberin Devamı

YASEMİN TUNUS’UN SEMBOLÜ

? Herhangi bir yardım kurumuna üye misiniz? Kadın haklarıyla ilgili uluslararası bir organizasyona katılmayı düşünür müsünüz?
- Şimdilik hiçbir kuruma üye değilim. Gerçek anlamda bir şey katabileceğime inandığım ve beni çok etkileyen bir projede gönüllü olarak yer almayı arzu ederim.
? İsminiz yasemin çiçeğinden geliyor. Tunus’taki Yasemin Devrimi hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Yasemin çiçeği Tunus’un sembolüdür. Tunusluların yumuşak ve barışçıl bir şekilde demokrasiye geçmeyi amaçladıklarını düşünüyorum. Tunuslu olmaktan ve bu mücadelede gösterdikleri cesaret ve metanetten dolayı gurur duyuyorum. Demokrasinin Tunus’a serbest seçimlerle gelmesini arzu ediyorum. Bunun da tüm diğer Arap ülkelerine örnek olmasını istiyorum. Bourguiba’nın Tunus’a armağan ettiği benim için en değerli miras olan kadın haklarının devam etmesini de diliyorum.
? Fransa’da yaşayan bir Tunuslu olarak göçmen yasası hakkındaki görüşleriniz neler?
- Fransa’nın iç politikasıyla ilgili sorulara girmek istemiyorum. Ancak yabancıların kendi topraklarına serbest bir şekilde yerleşmesine müsaade edecek hiçbir ülke tanımıyorum.
? Fransa’nın gündemindeki İslam ve laiklik konusundaki ne düşünüyorsunuz?
- Bu konuda bir yorumda bulunmak istemiyorum. Ancak şunu biliyorum ki Fransızlar laikliğe çok bağlı. Yaşadığınız ülkenin değerlerine saygı göstermeniz gerektiğini düşünüyorum.
? 8 Mart, Dünya Kadınlar Günü’ydü. Kadınlar için neler diliyorsunuz?
- Özellikle Tunus Devrimi boyunca aktif kadınların özgürlük mirasını korumak için çalışan kadınlarımızı düşünüyorum. Umut ediyorum ki, yakın bir zamanda diğer bütün Arap kadınları da Tunuslu kadınlarla aynı haklara sahip olur...

Haberin Devamı

Topkapı elbisesi Mücevher gibi

? İnce zevkiniz ve şıklığınızla tanınıyorsunuz. Neden Dice Kayek markasını tercih ettiniz?
- Paris Moda Haftası’nın prêt-a-porter (hazır giyim) bölümünde hem markayla hem de hayat dolu ve son derece yetenekli tasarımcısı Ece ile tanışma fırsatım oldu. Dice Kayek markasına ilk görüşte aşık oldum. Oldukça şık, zarif ve modern buluyorum.
? Dice Kayek’in son Istanbul Contrast koleksiyonundan en çok hangi parçaları beğeniyorsunuz?
- 60’lı yıllar havasındaki koyu lacivert, kısa kollu kabarık saten elbise ve ‘mücevher’ olarak adlandırdığım sırtı işlemeli ‘Topkapı’ elbisesi.
? Resmi gece davetlerinde
Christian Dior markasının tasarımlarını taşıyorsunuz. Markanın tasarımcısı John Galliano’nun ırkçı sözleri karşısında tepkiniz ne oldu?
- Dior Modaevi’nin Galliano’yu gönderme kararını çok cesur ve duyarlı buluyorum. Böylece, bu durumdan incinebilecek kalplere saygı gösterdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!