Uçan makarna canavarına tapıyor birayla kutsanıyorlar!

Güncelleme Tarihi:

Uçan makarna canavarına tapıyor birayla kutsanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2010 00:00

Herkesin dini kendine demek kolay ama bu dine tolerans gösterebilirseniz gerçekten espri anlayışınız var demektir. Star Wars’dan türetilmiş Jedi Dini’ni hatırlarsınız. Avustralya’da 2001’deki nüfus sayımında 70 bin kişi din hanesine Jedi yazdırmıştı. Şu sıralar Pastafaryanizm en hızlı büyüyen dinlerden biri. Bu dinin tanrısı Uçan Spagetti Canavarı (USC). Bira içip köfteden gözleri olan spagettiyi yemek kutsal kabul ediliyor. Vaat edilen cennette bira fışkıran volkanlar ve striptizci üreten fabrikaları var. Türk Pastafaryanlar anlatıyor

Herşey, 2005’te Kansas’taki eyalet okullarında Darwin’in Evrim Teorisi’ne alternatif olduğu düşünülen ‘Akıllı Tasarım’ın okutulmasıyla başladı. Evrim Teorisi’ni hiçe sayan bu teori, evrenin zeki ve bilinçli bir varlık tarafından yaratıldığını söyleyen içeriğiyle fizik kuramlarına uymuyordu. O zamanlarda 25 yaşında olan ve Oregon Üniversitesi mezunu Bobby Handerson, J.W. Bush tarafından da desteklenen Yaratılış Teorisi’ne tepkisini gösterdi. Sırf inat olsun diye Kansas Eğitim Kurumu’na yolladığı açık mektupla, tanrısı Uçan Spagetti Canavarı (Flying Spaghetti Monster) olan Pastafaryanizm isimli bir dine inandığını bildirdi. Madem ki yaratılış teorisi otkullarda okutuluyordu, tüm evreni yarattığına inandığı USC ve Pastafaryanizm’i okullarda diğer iki teoriyle birlikte okutulmasını istedi. Böylece yeni bir din ve yepyeni bir tanrı doğmuş oldu.
Pastafaryanizm adı, İngilizce’de makarna anlamına gelen ‘pasta’ ve Bob Marley’in de mensubu olduğu, Mısır kökenli Ra dinlerinin Hıristiyanlık ve Yahudilik ile karışımından oluşan Rastafaryanizm’in birleşiminden ortaya çıktı. Bobby Handerson, dini bu isimle ortaya çıkarttıktan sonra www.vengenza.org isimli bir de internet sitesi kurdu ve Pastafaryanlar bu site çatısı altında toplanmaya başladı. İyice kabul görmüş din, ateist, agnostik ve septiklerin kalesi olmuş vaziyette. Semavi dinlere inanmayanlar genel olarak “Bize dini anlamda birçok şey anlatıldı durdu. İnanılması mümkün olmayan akla ve fizike aykırı birçok şeye inanılıyorsa pekala USC’ye de inanılabilir” diyor. Bir diğer söylem ise “Her dinin cennet tasvirlerinde birçok uçuk kaçık şey var. Bizimkinde de bira fışkıran volkanlar ve striptizci üreten bir fabrika var.”
Pastafaryanizm tüm dünyada oldukça yaygın ve aslında anlayacağınız üzere parodi bir din. Diğer dinlerle dalga geçmiyor veya hakaret etmiyor. Pastafaryanlar gayet ciddi ve sadece dogmaları yıkıp insanları soru sormaya teşvik etmeye çalışıyorlar. Evrim Teorisi’ne inanmayanlarla dalga geçerek, tüm evreni Uçan Spagetti Canavarı’nın yarattığını iddia ediyorlar. Pastafaryanizm çoktan ciddiye alınmış vaziyette. Facebook’ta din seçeneklerinin içinde bile seçeneği var! Pastafaryanizm’in kutsal kitabı olan ‘Delifişek’ ise yakında 6.45 Yayınları’ndan piyasaya çıkacak.

Sayımız 10 milyona ulaştı
SERHAT ZEKİ (32) PSKİLOJİK DANIŞMAN - PASTAFARYAN KİLİSESİ TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ


Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Lisans, Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Yüksek Lisans mezunuyum ve psikolojik danışmanlık yapıyorum. Lise yıllarımdan beri ateistim. Pastafaryanlığı beş yıl önce keşfettim. Dört yıldır Pastafaryanım. Pastafaryanlar bugün 10 milyonluk bir gruba ulaştı. Bu din benim için ise Evrim Teorisi’ni reddedenlere, “Ben de sizin gibi tek tanrılı dine inanıyorum” diyerek Pastafaryanizmi anlatıyorum. Pastafaryanizm tek tanrılı dinlerin okullarda zorunlu olarak okutulmasına kendimce verdiğim bir tepki.

Ciddi ciddi Uçan Spagetti Canavarı’na inandığımızı düşünenleri kendi haline bırakıyoruz
CENK OKYAR (30) SANAT YÖNETMENİ

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olduktan sonra sanat yönetmenliği yapmaya başladım. Üç yıldır Pastafaryanım desem de 10 yıldır din konusuna ateizm ve agnostisizm çerçevesinde bakıyorum. İki çeşit Pastafaryan vardır. Birincisi, benim gibi işin sadece felsefi yanıyla ilgilenen ve parodiden uzak duran Pastafaryan. İkincisi ise hiçbir koşul altında renk vermeden parodisine devam eden ve size aslında mantıklı hiçbir şey söylemeyen Pastafaryan. Bu yöntemi seçen arkadaşlar sıklıkla yanlış anlaşılıp komik dialoglara maruz kalabiliyorlar. Zaten ciddi ciddi Uçan Spagetti Canavarı’na taptığımızı düşünen insanlar çıktığı zaman, konuyu uzatmak yerine onları kendi hallerine bırakmayı tercih ediyoruz. Günümüzde birçok dogma saygı kisvesi altında koruma altına alınmış durumda. İnsanların bir dini, bir inancı veya bir dogmayı eleştirmesi, özellikle de günümüz Türkiye’sinde hakaret etmekle aynı kefeye konuyor. Dünya buna hazır olana kadar bu eleştirileri göğüsleme görevi Pastafaryanizm’e aittir. İnsanların bizleri eleştirmesini ve sunduğumuz teze bir anti-tez üretmelerini istiyoruz.

Biz bira nehirlerinde yüzerken inanmayanlar gıptayla bakacak
ÇETİN ÇAĞLAR (32) MÜHENDİS - TÜRKİYE PASTAFARYAN CEMAATİ


Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezunum. Üç yıldır Pastafaryanım. Eğer bunu ciddiye almazsanız ki ayıp etmiş olursunuz; dini inancım yok. Yani ateistim. Pastafaryanizmi duyduğum ilk günden beri soranlara “Pastafaryanım” diyorum. Bu, Akıllı Tasarım’ın ders olarak gösterilmesinden sonra Bobby Handerson tarafından protesto amaçlı kurulmuş bir din. Ama bunu itiraf edersek Uçan Spagetti Canavarı’nın kutsal kitabıyla çelişmiş olacağımızdan “Pastafaryanlık hak dini, zamanın başından beri vardı. Hepimiz öldükten sonra biz bira akan nehirlerden bira içip makarnaları lüpletirken bizi gıptayla izleyenler olacak” diyoruz. Bu dinin varlığını tahmin edebileceğinizden daha değerli buluyorum. Pastafaryanizmi, dinimize inanmayan arkadaşlarıma karşı ciddi ciddi savunuyorum. “Böyle şeylere inanılır mı, siz mal mısınız?” diyenler çıksa da çoğunlukla bunun bir eğlence unsuru olduğu anlaşılıyor. Pastafaryanlık, diğer dinlerde vaad edilen ne varsa içinde barındırıyor, diğer dinlerin her argümanına cevap verebilecek şekilde donatılmış. Bu dine gönül verdiğimizden beri göbeğimiz büyüdü ama ruhen huzura erdiğimiz için bu dert değil.

En eğlenceli kısmı makarna tarifleri
GAMZE AKDEMİR (32) THAİ MASAJ UYGULAYICISI


İki senedir Pastafaryanım ve Tanrı’ya inanıyorum. Facebook grubumuza inanmayanlardan komik ve alaycı mesajlar geliyor. Fakat bunun parodi bir din olduğunu anlamayanlar çoğunlukta, biz onlara gülüp geçiyoruz. Toplantılar düzenlediğimizi düşünenler de var ve tabii ki böyle bir şey yok. En eğlenceli yorumlar değişik makarna tariflerinden oluşuyor. Bazı arkadaşlarım mevzuyu anlayamıyor ve soruyor, bazıları ise gülüp geçiyor veya katılmak istiyorlar. Kim ne derse desin biz çok eğleniyoruz.

BUNLAR EMİR DEĞİL AMA YAPMAZSAN MEMNUN OLURUM

Pastafaryanların tanrısı Uçan Spagetti Canavarı’nın emirleri yok. Sadece “Yapmazsan memnun olurum” dediği sekiz ricası var:
1. Eğer bazı insanlar bana inanmazsa, sorun değil. Cidden, o kadar kendini beğenmiş değilim. Ayrıca, meselemiz onlar değil, o yüzden konuyu değiştirme.
2. Eğer benim varlığımı başka insanları bastırmak, buyruk altına almak, cezalandırmak, deşmek için kullanmazsanız çok memnun olurum. Ben kurban talep etmiyorum.
3. Eğer başka insanları yargılamak için nasıl göründüklerine veya nasıl giyindiklerine veya nasıl konuştuklarına bakmazsan veya yani iyi davran işte, tamam mı?
4. Eğer sizin ve karşınızdakinin yasal yaş sınırı ve ruhsal olgunluğa ulaşması koşuluyla sizi inciten veya arkadaşınızın gönlününün ve iradesinin razı olmadığı ilişkilere girmezseniz çok memnun olurum.
5. Eğer başkalarının bağnaz, kadın düşmanı, nefret içeren fikirleriyle miden boşken yarışmaya kalkmazsan çok memnun olurum. Önce yemek ye, sonra ne b.k yersen ye!
6. Ben karmaşık karbonhidratlı sonsuz kudretli bir varlık olabilirim ama hayattaki küçük şeyleri severim. Bana inan.
7. Eğer etrafta dolanıp herkese seninle konuştuğumu söylemezsen çok memnun olurum. O kadar ilginç biri değilsin. O kadar böbürlenme.
8. Eğer, eee, ilgilendiğin konuda yani çokça kayganlaştırıcı gerektiren bir konuda, kendine yaptırmayacağın işleri başkalarına yapmaya kalkmazsan çok memnun olurum. Eğer karşındakinin gönlü razı ise, (Madde 4’e göre) bir kondom tak!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!