TV star yarışmalarını kolaylıkla izleme kılavuzu

Güncelleme Tarihi:

TV star yarışmalarını kolaylıkla izleme kılavuzu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2004 00:48

İlk önce Kanal D’de yayınlanan Popstar vardı. Türkiye’nin her yerinden müzik yarışması elemelerine katılan binlerce genç, haftalar süren bir yayın maratonunda bütün Türkiye’yi ekrana kitledi. Her şeyde olduğu gibi tutan bir işin anında kopya edildiği memleketimizde, aynı tür yarışmalardan bir anda birkaç tane daha türedi.

İlk Popstar’ın Kanal D’deki devamı Türkstar, Show TV’ye geçmiş hali Popstar, ATV’deki türevi Akademi Türkiye, yine Show TV’deki oyunculuk versiyonu Türkiye’nin Yıldızları derken bir anda ortalık star yarışmalarıyla doldu. İlk Popstar’ın reytingine talip star yarışmaları aynı anda ekranları işgal etti.

Bu durumda da star yarışmalarını takip etmek eskisi kadar kolay olmaktan çıktı. Yarışmacısı, jürisi, sunucusu birbirine karışır oldu. Okuyucularımıza bir hizmetimiz olsun dedik. Hürriyet Televizyon programları eleştirmeni Cengiz Semercioğlu’nun kıyaslamalı yorumlarıyla TV star yarışmalarının izleme kılavuzunu hazırladık.

Not: ( Türkstar - Popstar - Akademi Türkiye - Türkiye’nin Yıldızları sırasıyla cevaplandırılmıştır)

Hangi program hangisi?


Bu türün ilk örneği. Geçtiğimiz yıl hem sansasyonları hem heyecanıyla ortalığı birbirine kattı. Reyting rekorları kırdı.

Kanal D’den Show TV’ye olaylı bir transferle geçti. Kim kimi taklit ediyor tartışması halen sürüyor.

Bu da ses yarışması. En kaliteli biziz iddiasıyla yola çıktı. Jürisi de hocası da en çok olan program.

Diğerleri gibi ses değil yetenek üzerine kurulu tek yarışma. Oyuncu yetiştirme merkezi.

YayınlandığıTV kanalı

Kanal D

Show TV

ATV

Show TV

Yapımcı şirket

Med Yapım

STR

SineVizyon

D Film

Program formatı, ilk yayınlandığı ülke ve orijinal ad

Formatın sahibi Fremantle. Yarışmanın orijinal ismi Pop İdol. Ülkelere göre değişiyor.

İlk yayınlandığı ülke Avustralya. Orijinal adı da Popstars.

Format İspanya’dan, ilk yayınlandığı ülke İspanya, orijinal ismi Operacion Truinfo

Tamamen yerli

Programın çekildiği yer ve stüdyo kapasitesi

Yenibosna Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi. 850 kişi.

Mydonose Showland. 4500 kişi.

ATV merkez stüdyoları. 1000 kişi.

Maltepe Üniversitesi Konferans Salonu. 650 kişi.

Sunucular

Seray Sever: Geçen yıl kaprisleri yüzünden programdan gönderilmişti. Aldırmayın kameralara gülerek baktıklarına, kimbilir ne fırtınalar kopuyor Gamze’yle arasında. İyi giyiniyor. Gamze Özçelik: Yalnızca dans etsin, sakın şarkı söylemesin. Hatta sunmasın da, sadece dans etsin. Giysiler 10 numara! Haldun Dormen: Her programda ‘Benim ne işim var burada’ edasıyla geziniyor.

Nehir Erdoğan: Hálá Erdinç’in o sesleri nasıl çıkardığını çözebilmiş değil. En sık sorduğu soru; ‘Davul mu yuttun sen Erdinç’. Kostüm de sunum gibi zayıf! Osmantan Erkır: Aynı zamanda yapımcı ya, ne yapıp edip sözü programın sponsoru Milangaz’a getiriyor. Popstar’ı Tüpstar’a çevirdi. Patlıcan moru ceketi, Seyfi Dursunoğlu’nu bile çileden çıkardı.

Öykü Serter: Tecrübe diye buna derler. Yıllarca BBG’de o kadar pişti ki, kameraya karşı rahat, Pelin Akat’a karşı acımasız. Bacak dekoltesi favorisi. Sohbetiyle katılan Reha Muhtar haberi, spor yorumculuğunu, ses yarışmasını hep aynı ciddiyette yapıyor. Unutulmaz Reha Muhtar sorularında düşüş var!

Pınar Altuğ:Meltem rolünü Zeynep Tokuş’a kaptırdıktan sonra dört elle sarıldı Türkiye’nin Yıldızları’na. Bıraksalar ağır tuvaletlerle çıkacak sahneye. Yıldızı parlamıyor. Hakan K.: Yıldız adaylarının şamar oğlanı! Sevinenler üzerine atlayıp az paralamadı Hakan K.’yı. O yüzden soyadı bu kadar kısa kaldı. Cansu Dere: Güzel kontenjanından kadroda. Ama yerini doldurmayı bildi. Başarılı.

Jüri üyeleri

Zerrin Özer: O garip gülmesini yıllarca nasıl sakladı, herkes şaşırdı. Jürinin alttan alan, polemikten kaçan üyesi. Dengeleyici unsur. Ama Simge ve şişmanlık üzerine tartışma çıkınca da tırnaklarını çıkarıyor... Armağan Çağlayan: Bir Deniz Baykal, bir Armağan Çağlayan. İkisi de müzmin muhalif. Her şeye bir kulbu var. Sivri diliyle ara sıra özür dilemek zorunda kalsa da, jürinin en renkli ismi. Ercan Saatçi: Jürinin bilirkişisi. Yorum yapmadığı anlarda müzisyen ve yapımcı kimliğiyle kime yatırım yapacağını düşünüyor. Ahmet San: Yolu açık. Cart finans diyerek reklamlarda bile oynadı. Okeye dördüncü bulamamışlar da zorla masaya oturtmuşlar gibi.

İbrahim Tatlıses: Gömleğinin üstündeki sponsor logolarıyla Formula 1 pilotları gibi çıkıyor programa. Seyfi Dursunoğlu’yla ekranın en son ikilisini oluşturdular. Seyfi Dursunoğlu: Her konu üzerine didişecek, reyting yaptıracak bir şey buluyor. Tatlıses ile atışmaları, Anadolu çocuğuyla, İstanbul beyefendisinin kapışması gibi. Deniz Seki: Geçen yıl Bayhan’a kızıp jüriden ayrılan Seki’nin karşısına bu kez de dört ay hapis yatmış Selçuk çıktı. Kötü kader! Seki, son bölümde bu kez Vidan’ı eleyen halka taktı. Dağa küstü ama dağın haberi yok. Garo Mafyan: Ahmet San’ın bu yarışmadaki muadili. Ya da ağır abisi. Geçen yıl bu tür yarışmaları eleştirirdi, bir baktık ki bu yıl jüri.

Jürisi en geniş program. Pelin Akat, Öykü Serter’i paylamayı seviyor. Cem Ceminay da İbrahim Tatlıses’in yolunda, sponsoru olan cep telefonuyla mesaj falan geçiyor. Meral Okay keşke senaryo yazmaya devam etseydi. ‘Biz diğerlerinden farklıyız, kaliteliyiz ya’, bir de yabancı Pieter Snapper’ımız var. Yüksel Aytuğ, Özdemir Erkan, kontenjandan.

En zayıf jüri. Tiyatro dünyasındaki polemikleriyle ünlü Ali Poyrazoğlu bile kurtaramadı. Hamdi Alkan’la Ali Poyrazoğlu’nun reklam arasında birbirlerine ana avrat söverek kavga ettikleri biliniyor. Ama bu gerilimi yayına taşımadıkları için alıştığımız jüri renkliliği burada yok. Nurseli İdiz de tat vermiyor. Ali Hakan’ın elenecek dedikleri hep birinci ikinci çıkıyor. Şaka gibi.

Elemelere başvuran kişi

40-50 bin arası

8.500

16.000

18.000

Finallerde yarışanlar

12 kişi ve 1 grup (7 erkek, 5 kadın ve bir çift), dün akşam üçüncü kişi elendi.

12 kişi ve 1 grupla başladı (6 erkek, 6 kadın ve dört kızdan oluşan bir grup), salı akşamı üçüncü kişi elenecek.

13 kadın 13 erkekle başladı, dün akşam sekizinci çift elendi.

16 kişiyle başladı (8 erkek, 8 kadın), cuma gecesi altıncı kişi elendi.

Yarışmacıların profili

En genç erkekler Türkstar’da. Yaş ortalamaları 22. Dört lise, üç üniversite, bir konservatuvar mezunu var. Kadınların yaş ortalaması 24. Dört lise, bir üniversite, bir ortaokul mezunu.

En ‘çıtır’ kızlar burada! Yaş ortalamaları 23. Dördü üniversite mezunu, biri üniversiteden, ikisi liseden terk, üçü ise konservatuvar öğrencisi. Kızların aksine en ‘yaşlı’ erkekler ise Popstar’da. Yaş ortalamaları 27. Üçü üniversite, ikisi lise, biri ilkokul mezunu.

Akademi gerçek bir akademi. Kızların yaş ortalaması 22, tamamı ya üniversitede ya da mezun. Erkeklerin yaş ortalaması 25, üçü lise, geri kalanı üniversite mezunu.

Gençler popstar, yaşlılar oyuncu olmak istiyor. Yaş ortalaması en yüksek kızlar burada: 25. Yedisi üniversite, altısı lise mezunu. Erkeklerin yaş ortalaması 26. Sekizi üniversite, dördü lise, biri konservatuvar mezunu.

Dekor, reji, kurgu

Kırmızı Oda bu yıl sarardı. Dekor ve renkler uyumlu. Seyirci, jüri ve adaylar birbirine yakın, atmosfer iyi.

Jüriyle sahne arası o kadar uzak ki, jüri üyeleri sahneyi göremedikleri için monitörden takip ediyor yarışmayı. Dekoru ve ışığı iyi değil ancak en iyi rejiye sahip.

Dekoru işlevsel, reji iyi, dansçı kızların komedi dans grubu gibi. Evin içindeki aşk hikayeleri evi akademi olmaktan çıkarıp Ben Evleniyorum evine döndürdü.

Dekor karmaşık, merdivenler nereden iniyor nereye çıkıyor belli değil. Yarışmacılar sahneye çıkacak yolu bile karıştırıyor.

Kazananın ödülü

Doğan Müzik Company’den kaset yapılacak. Yurtdışında üniversite eğitimine gönderiliyor.

Kaset yapılacak.

Kazanana Sony Music’ten kaset yapılacak.

Kazanan bir erkek ve bir kadın oyuncuya Show TV’de başlayacak bir dizide başrol verilecek.

Sponsor şirketler

Double-Up Motor Yağı.

Milangaz ve Likidgaz

Blendax, Sony Music

Algida

Yayın zamanları

Cuma performans, cumartesi eleme. Cumartesi ve pazar günleri tekrarı var.

Pazartesi performans, salı eleme. Cumartesi ve pazar haber öncesi tekrarları var.

Cuma eleme gecesi, cumartesi performans. Hafta içi 11.35-13.00 canlı yayın. Çarşamba gecesi 23.30-01.00 canlı yayın özel program. MTV’den 7 gün 24 saat canlı yayın.

Cuma performans, cumartesi eleme.

Reytingleri

9 Nisan Cuma akşamı 7.8 10 Nisan Cumartesi akşamı 5.7

12 Nisan Pazartesi akşamı 7.413 Nisan Salı akşamı 5.9

9 Nisan Cuma akşamı 4.210 Nisan Cumartesi akşamı 4.7

9 Nisan Cuma akşamı 6.010 Nisan Cumartesi akşamı 5.9
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!