Türkiye'de 8.5 milyon kişi engelli

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 8.5 milyon kişi engelli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2006 10:58

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan “Türkiye Özürlüler Araştırması” sonuçlarına göre, özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12,29. Buna göre Türkiye’de yaklaşık 8.5 milyon kişi yaşamını özürlü olarak sürdürüyor.

Sağlık Bakanlığı “3 Aralık Dünya Özürlüler Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, özürlülüğün sadece bu sorunu yaşayan kişiyi değil, ailesini ve yakın çevresini ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkileyen bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Hamile bayanlara yönelik gebelik öncesi ve gebelik döneminde yapılan tarama ve kontroller ile bebek ve çocuklara yönelik yürütülen kampanya, tarama ve aşılama çalışmalarının özürlü nüfusun artış oranını alt düzeyde tutacağına vurgu yapılan açıklamada, gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığının, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, hamile bayanların yetersiz ve dengesiz beslenmelerinin, bebeklerde fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine yol açtığı kaydedildi.

Yenidoğan bebeklerde fenilanin enzimi eksikliği sonucu ortaya çıkan ve ileri derecede zeka geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığının, erken teşhisle önlenebildiği belirtilen açıklamada, bebeklerin doğduktan ve beslenmeye başladıktan 24-72 saat sonra topuklarından bir damla kanın alınması ve incelenmesinin, zeka geriliğine neden olan fenilketonüri hastalığının tedavisini başarılı kıldığı ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye’de sık görülen kalıtsal bir kan hastalığı olan akdeniz anemisi (talasemi) hastalığıyla mücadelede, evlenecek çiftlerin evlilik öncesi yaptıracakları testlerin önemli bir rolü bulunduğu vurgulanırken, “Bu testler, hastalığın erken dönemde saptanarak önlenebilmesini sağlıyor. Talasemi ve diğer tüm kalıtsal kan hastalıklarının tedavisi güç ve pahalıdır. Aileler ve çocukları için zorlu bir tedavi süreci söz konusu. Bu nedenle yapılacak testlerin sonucunda, hastalığın erken dönemde tespiti hayati önem taşıyor. Eşlerden her ikisi de talasemi taşıyıcısıysa, doğacak bebeklerinin talasemi hastası olma durumu yüzde 25” denildi.

HER BİN BEBEKTEN 3’Ü İŞİTME KAYBI İLE DOĞUYOR

Türkiye’de her bin bebekten 3’ünün ileri derecede işitme kaybı ile doğduğu belirtilen açıklamada, bebeklerde işitme engelinin yenidoğan döneminde, ucuz ve uygulaması çok kolay testlerle tespit edildiği, erken teşhis konularak tedavi edilen bebeklerin dil gelişimlerine paralel olarak, zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimlerinin de olumlu yönde etkilendiği vurgulandı.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yaptırılan “Türkiye Özürlüler Araştırması” sonuçlarına göre, özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12,29. Buna göre ülkemizde yaklaşık 8.5 milyon kişi özürlü olarak yaşamlarını sürdürüyor.

Hamilelerde D vitamini yetersizliğinin, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediği, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiği bildirilen açıklamada, anne ve anne adaylarına yönelik şu uyarılar yer alıyor:

“Bütün hamile kadınların günde 10-15 dakika süreyle ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmaları ve gebelikleri süresince süt ve süt ürünleri tüketiminin üst düzeyde olması gerekiyor. D vitamini yetersizliğinin yol açtığı Raşitizm hastalığı, bebek ve çocuklarda havale geçirme, diş çıkarma ve yürümede gecikme, kafatası kemiklerinin şekil bozukluğu ve sık enfeksiyonlara yakalanma gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Bu nedenle D vitamini yetersizliğinin yol açtığı sağlık sorunlarıyla mücadelede ailelere önemli görevler düşüyor. Bebeklerin, günde 10-15 dakika süreyle ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmaları oldukça yararlı. Bebek ve çocukların güneşlendirilmesi sırasında başında şapka olması ve kol-bacaklarının çıplak olması gerekli. Bebekler için ek gıdalara geçişte, kalsiyum yönünden zengin yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri tüketilmeli.”

Açıklamada, dünyada her yıl aşı ile korunabilir hastalıklardan 1 milyon 700 bin kişinin hayatını kaybettiği, aşının özellikle bebek ve çocukları birçok hastalıktan korurken, aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölümlerin çok sık görüldüğü ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!