Türkiye’yi Avrupa’nın göz merkezi yapacağız

Dünya Göz Hastaneleri zincirinin sahibi Eray Kapıcıoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın gizli göz operasyonunu anlattı.

Hani bazıları vardır; 220 volta bağlanmış 110 voltluk motor gibi çalışırlar ya da 5 vitesli otomobilde 8. vitesi ararlar. İstanbul-Ankara arasında 45 dakikalık yolculukta koltuklarında oturamayıp uçağın içinde durmadan tur atarlar.

İşte 48 yaşındaki Eray Kapıcıoğlu da böyle biri. Üstüne üstlük Trabzon’un Of’undan; yukarıya direkt bağlı olanlardan yani. Eray Kapıcıoğlu, ayrıca öylesine iki dirhem bir çekirdek ki, sanırsınız bir manken. İpek kravatından ipek gömleğine, 188 İngiliz kumaşı elbisesinden som altın saatine, kol düğmelerinden çorabına, kemerine, ayakkabısına, purosuna kadar her biri dünyanın en pahalı, en kaliteli markası.

Sempatik Karadeniz çocuğu Kapıcıoğlu’yla Dünya Göz Hastanesi’nin Ataköy’deki ‘akıllı’ binasında buluştuk. Üç bin metrekare alanı kaplayan pırıl pırıl ameliyathanelerini, son model lazer makinelerini, göz cihazlarını inceledik. Marmara’nın ayaklar altına serildiği terasında, titremek pahasına mini golf oynadık. Hastaların ibadet edebilmeleri için yan yana yapılmış mescit, sinagog ve şapelde dualar ettik. Ve günün sonunda nohutlu pazı ile aşure yiyip yorgunluk kahvelerimizi içtik. Bu röportaj aslında, Eray Kapıcıoğlu adlı bir garip Anadolu çocuğunun başarı öyküsüdür. Ortaokul mezunu bir Karadeniz gencinin, nalbur çıraklığından dünyaya açılan bir hastane imparatorluğuna yükselişinin öyküsüdür. Anadolu’nun bağrında yetişmekte olan geleceğin Eray’larına ithaf olunur.

Belek’te hem tatil hem göz ameliyatı

- Dünya Göz Hastanesi olarak Amsterdam ve Berlin’de poliklinik şubeler açıp sağlık turizmine yöneldik. Oralarda lazer tekniği uygulanabilecek hastaların tetkikleri yapılıp 3, 5 ve 7 günlük programlarla İstanbul’a getiriyoruz. Bu ameliyatlar Hollanda ve Almanya’da ortalama 4 bin Euro’ya yapılıyor. Biz ise burada 550 Euro’ya yapıyoruz, kendi vatandaşımıza. Yurtdışından ameliyat ise, gidiş-dönüş uçak, 3 gün 5 yıldızlı otelde konaklama, havaalanı transferleri dahil 1400 Euro. Yener Bey, size açıkça söyleyeyim, bu işten para kazanmıyoruz. Ama, artık bir şekilde ülkemizde de sağlık turizminin güçlenmesi gerekiyor. Avrupa’da bazı simsarlar lazer ameliyatı vaadiyle topladıkları Avrupalıları Türkiye’ye getirip en kötü otellerde konaklatıyor, en kötü şartlarda ameliyat ettiriyor. Böyle gitseydi, Türkiye, halen Portekiz’e uygulanmakta olan yasakla karşı karşıya kalabilirdi. Bunu önlemek için Amsterdam’da klinik açtık, sırada Berlin, Londra ve Pekin var.

Yazın Antalya Belek’teki büyük bir otelin içinde Dünya Göz’ün bir şubesini açacağız. Böylece 10 günlük yaz tatili için Türkiye’ye gelecek olan turistler, tatillerinin son 2 gününde bu merkezde ameliyat olup ülkelerine gözlüksüz dönecekler. Biz Avrupa’nın göz merkezi olmak istiyoruz, sonraki hedefimiz de dünyanın göz merkezi olmaktır. Şu anda dünyada en fazla lazer ameliyatı yapılan merkezlerden biriyiz. Şu anda 8 adet en yeni teknoloji ürünü olan 8 lazerimiz var. Lazer bölümümüz, ciromuzun yüzde 8’ini teşkil ediyor aslında. Ama, ayda 2 bin göz ameliyatı yapıyoruz. Bu arada; yüzde 95-100 net oranı yakalanmayacak hastalara kesinlikle lazer ameliyatı yapmıyoruz.

Tayyip Erdoğan’a gizli operasyon

- Bir pazar günüydü, Büyükada’da kafamı dinlerken gözüm ekrana ilişti. Baktım, Başbakan Tayyip Erdoğan, Bitlis’te vatandaşlara hitap ediyor. Canlı yayını sonuna kadar izledim, sonra uykuya dalmışım. Saat 17.30 gibi, cep telefonum çalmaya başladı. Açtım, Sayın Başbakanın yardımcılarından biriydi. Dedi ki ‘Bitlis’te konuşma yaptıktan sonra helikoptere binerken, pervanenin şiddetiyle sayın başbakanımızın gözüne yerden kalkan bir cisim battı. Bir doktor şu anda gözü temizliyor ama, gözünde ağrı ve batma devam ediyor. Bu akşam tarifeli uçakla İstanbul’a geliyoruz, saat 21.00’de hastanede oluruz.’

Hemen giyinip Ataköy’deki hastanemize geçtim, doktor arkadaşlarımız ve sağlık personeli gerekli hazırlıkları yaptı. Başbakan basına haber vermememizi istemiş, biz de zaten öyle yapacaktık. Tam söylenen saatte geldiler, hemen muayeneye geçildi. O arada hocamız mikroskopla başbakanının gözünden siyah bir cisim çıkardı. Tayyip Bey’in yüzü yeniden güldü, hepimize tek tek teşekkür edip hastanemizden ayrıldı.

Taksit yapılmasını isteyen üniversiteli gencin öyküsü

- Bir akşam Levent’teki hastaneden çıkıyorum, misafirimle yemeğe gideceğiz. İndim aşağı, şoför kapıyı açtı, o ara bir kız geldi yanıma, elinde kitaplar var. 20-21 yaşlarında güler yüzlü, güzel bir kız. ‘Eray Bey, ben sabah lazer bölümünde bütün tetkiklerimi yaptırdım. Boğaziçi Üniversitesi’nde okuyorum, uzağı göremiyorum. Lazer olabilecekmişim, 590 dolar ücreti var, bana taksit yapar mısınız?’ dedi. Meğer bunun için sabahtan beri parkta oturup benim çıkmamı bekliyormuş. Yemeği iptal edim, kızla beraber tekrar hastaneye girdim. Lazerdeki arkadaşları çağırdım, kızcağızın söylediklerinin hepsi doğru, lazer de uygulanabiliyor. Kendisini hemen sıraya almalarını söyledim, o sırada bir de baktım ki kız elinde bir demet doları sayıyor. Yener Bey, hepsi 1 dolarlık, toplam 178 dolar, kaç ayda biriktirmişse. ‘Kızım ne parası bu?’ dedim. ‘Biriktirdiğim parayı sayıyorum, benim için gözlerim çok önemli. Bunu size peşinat olacak vereceğim’ dedi. ‘Kızım sen o parayı cebine koy, okulda harçlık yaparsın. Şimdi ameliyatını yapacaklar, güle güle evine git’deyip odama geçtim. Saat 22.00 gibi garaja indim, arabamın sileceğinde bir kağıt: ‘Bana güvendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bunu hiç unutmayacağım. Sevgiler.’ Daha ne isterim, bu mutluluk bana yetti de arttı bile.

Emeklilere ucuz lens takılıyor

- Yener Bey, sabah kapıdan çıkarken ‘Allah’ım beni bankaların kapısına getirme, oraya vereceğim faizi fakir fukaraya dağıtmamı nasip et diyorum’diyorum. 16 yaşımdan beri ticaretin içindeyim, hayatımda bir gün bile faizde para tutmuş değilim. Hazine bonosu, hisse senedi de tanımam, benim için varsa, yoksa yatırım. Sağlık sektörüne 1996 senesinde girdim, 2002’de Dünya Göz Hastanesi’ni atağa geçirdik. O atak sırasında geçen 25 senede edindiğim arsa, gayri menkul gibi atıl birikimlerimin çoğunu paraya çevirdim. Bizde katarakt ameliyatı 200 dolarlık lensle yapılıyor. Emeklilere Sağlık Bakanlığı’nın onay verdiği 50 milyonluk lenslerle de yapabiliriz, üstelik daha kárlı. Ama, ben asla kullanmıyorum.

Kaparoyu bırakana 10 günde kornea teslim

- Türkiye’de kornea sıkıntısını aşan hastane de biziz. Daha evvelden 7-8 ay sıra beklenirdi, şimdi ise ABD’den kornea ithalatı yapan ilk hastaneyiz. Türkiye’nin 81 ilinden kornea için gelenler, kaparo bırakırlarsa 10 gün içinde kendilerine kornea temin ediyoruz. Günde 800 poliklinik yapıyoruz, ayda 20 bin hastaya bakıyoruz, her gün 100’ün üstünde büyük ameliyat yapıyoruz.

YARIN: SAĞLIK SEKTÖRÜMÜZDE NE YAZIK Kİ PARA ÖN PLANDA
Yazarın Tüm Yazıları