Türkiye’nin ilk Alzheimer Bakımevi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin ilk Alzheimer Bakımevi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2002 02:00

Alzheimer Vakfı tarafından Altunizade'de kurulan Türkiye'nin ilk Alzheimer Bakımevi, dün Dünya Alzheimer Günü'nde düzenlenen törenle hizmete açıldı. Yaklaşık 100 milyar lira harcanarak kurulan 4 katlı bakımevinde, 20 yatak bulunuyor. Alzheimer Vakfı Başkanı Nörolog Prof. Dr. Murat Emre, ‘‘Türkiye'de yaklaşık 250 bin Alzheimer hastası bulunuyor. Umuyoruz ki bu bakımevi yenileri için model olur’’ dedi.

ALZHEIMER hastalarının hemşireleri ve bakıcılarıyla EN BE orkestrası eşliğinde dans ettikleri açılış törenine, hasta yakınları da katıldı. Bakımevinin hastalara 24 saat hizmet verdiğini belirten Prof. Dr. Emre, ‘‘Alzheimer hastalığı, hastaların yakınlarını da zor durumda bırakan bir hastalık. Yakınlar, çok daha fazla sosyal dayanışmaya muhtaç insanlar. Bakımevine nörolog ve iç hastalıkları uzmanı geliyor, Alzheimer hastalarına özgü sorunlara çare bulmaya çalışıyorlar. Çoğunluğu yaşlı insanlar olduğu için başka tıbbi sorunlar da yaşanabiliyor’’ dedi.

KALITSAL OLABİLİR

Kadıköy'de 70 yaşın üstündeki 1000 kişide tarama yaptıklarını, bunların yüzde 10'unun Alzheimer hastası olduğunun anlaşıldığını anlatan Prof. Dr. Emre, ‘‘Alzhaimer, toplumdaki yanlış kanının aksine, yaşlanmayla beraber ortaya çıkan bunama doğal değil. Sadece yaşlılık hastalığı da değil. Kalıtsal da olabilir ve 45-50 yaşlarında da çıkabilir. Ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artar. 85 yaşın üzerindekilerde rastlanma sıklığı yüzde 35'e yükseliyor’’ dedi.

Alzheimer hastalığının, zihinsel faaliyette bulunanlar ve eğitimlilerde daha seyrek görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Emre, ‘‘Birinci derece akrabalarda Alzheimer bulunması riski üç kat artırıyor. Eskiden geçirilen kafa travması ve yaşın ilerlemesi riski artırıyor. Kadınlarda daha sık görülüyor. Östrojen tedavisi gören kadınlar ile bazı antiromatizmal ilaçları uzun süre kullananlarda daha seyrek görülüyor’’ dedi.

HOBİ ODASI DA BULUNUYOR

Alzheimer evinde, Novartis ilaç firmasının özel olarak hazırladığı hobi odasında, hastaların tedavisine de yardımcı olacak yöntemler uygulanıyor. 3 gönüllünün çalıştığı hobi odasında, aktiviteler sırasında kullanılan malzeme ve seçilen renkler, hastalar için tanıma ve hatırlatma egzersizleri de oluyor.

SAVARONA’YI GEZDİLER

Bakımevindeki törenden sonra hastalardan bir grup ile Alzheimer Vakfı ve derneği için çalışan gönüllüler, işadamı Kahraman Sadıkoğlu'nun tahsis ettiği Savarona Yatı'nda misafir edildi. Vakfın ve derneğin hiçbir ödeme yapmadığı yemeğe Ali Kırca'nın yanısıra, vakfın gönüllü sanatçıları İlhan Şeşen ve Derya Baykal da katıldı.

Beyin hücrelerinin yıpranmasıyla çıkıyor

Kesin nedenleri bilinmese de beyin hücrelerinin yıpranmasına bağlı geliştiği biliniyor. Hastalığın ilerlemesi, 5-10 yıl sürebiliyor. Hastalığın yaş ile önemli bir ilişkisi var. Yaş ilerledikçe, görülme sıklığı artıyor. Belirtiler sıklıkla, bellek kaybıyla başlıyor. Özellikle yakın geçmişte yaşanan olaylar unutuluyor. Hastalık ilerledikçe hastanın kafası iyice karışıyor, etrafa ilgisi, çevresinden haberdarlığı azalıyor. Bazı hastalar konuşurken kelime bulmakta, nesneleri ve yüzleri tanımakta zorlanıyor. Zamanla hasta, en basit işleri bile yapamaz hale geliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!