Türkiye’nin en iyi dürümcüleri

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin en iyi dürümcüleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2004 21:31

‘Türk usulü fast food’ dürümün, Adana veya Urfa kebap, tavuk veya kuzu şiş gibi klasik çeşitlerinin yanı sıra artık kokoreçlisi, karalahanalısı, soya etiyle yapılan vejetaryeni bile var. Hızla bir şeyler atıştırmak gerektiğinde hayat kurtarıyor, lezzetiyle insanın aklını başından alıyor. Üstelik porsiyon kebaba göre ucuz da. Biz de bu hafta büyük jüriye Türkiye’nin en iyi dürümcülerini sorduk.

Ortaya çıkan listeye İstanbul ağırlığını koyarken İzmir ve Adana ikişer temsilci ile girdi. Listedeki dürümcülerin kimi lavaş yerine normal ekmek kullanmasıyla, kimi formülü gizli soslarıyla ünlü. Kiminin telefonu yok, adresi var. Kimi de ünlü isimlerle dolup taşıyor.

EN İYİ 10

1. Yufka - İstanbul

2. Dürümcü Baba - İstanbul

3. Ekmekiçi - İzmir

4. Bizim Dürüm - İstanbul

5. Hasan Usta - Adana

6. Aspava - Ankara

7. Altıneldiven - İstanbul

8. Kırçiçeği - İzmir

9. Kilisli Fiko - İstanbul

10. Kebapçı İbo - Adana


YUFKA

Özel sosları ile ünlendi

Yufka, Mehmet Sait Sayın tarafından Teşvikiye’de 1982 yılında açıldı. Özel soslarıyla kısa sürede ünlendi. Bilinenden daha küçük porsiyondaki dürümlerine mantar ve sebzeyi katan Yufka, pancarlı, acılı ve zeytinli soslarının formülünü sır gibi saklıyor. 20’nin üzerinde çeşit var. Sebzeli, etli, tavuklu, et ve mantarlı, mantar ve soya etli, vejetaryen, köriyle tatlandırılmış tavuklu, brokolili, ıspanaklı ve tavuklu bunlardan bazıları. Döner dürümü de tavsiye ediliyor. İsteğe göre garnitür de ekleniyor. Pazar hariç her gün 10.00-21.00 arası açık. Yufkalarını da kendi üreten dürümcüde fiyatlar 4.5-6 milyon lira arasında değişiyor. İçecek fiyatları 1-2.5 milyon lira. Eve servis var. Tel: (212) 236 19 96


DÜRÜMCÜ BABA

Tüm İstanbul’a servis yapıyor

1989 yılında açılan Yeşilköylü Dürümcü Baba, hesap 70 milyon ve üzeri olduğunda İstanbul’un her yerine servis yapıyor. Bonfile, biftek, Adana ve Urfa kebap, beyti, şiş, kuzu şiş, çöp şiş, böbrek, ciğer, tavuk şiş, külbastıdan dürüm yapan Dürümcü Baba’da etler özel olarak terbiye ediliyor. Terbiyenin içeriği meslek sırrı. Lavaşın içine ana maddenin yanı sıra kıvırcık, domates ve istek üzerine soğan, patates ve biber konulabiliyor. Dürüm fiyatları, 4 milyon 750 bin lira ile 8.5 milyon lira arasında. Alkolsüz içecekler 1-1.750 milyon lira. Hafta içi 11.30-03.00 saatleri arasında açık. Haftasonları ise 05.00’e kadar hizmet veriyor. Tel: (212)662 48 48


BİZİM DÜRÜM

Sabaha kadar açık

Bizim Dürüm, müşterilerini Adana ve Urfa kebap, çöp şiş, sucuk, kaşar-sucuk, tavuk şiş ve ciğerli dürümleriyle ağırlıyor. İsteğe göre karışık dürüm de yapılıyor. Zeytinyağlı yemekler ve tatlı da var. Kullanılan süt danası etler, zeytinyağı, baharat, yoğurt ve az miktarda salçayla terbiye ediliyor. Dürümlerin içine salata, domates, isteğe göre maydanoz ve soğan da katılıyor. Her gün 10.00-05.00 saatleri arasında açık. Dürümlerin fiyatı 3 milyon lira. Karışık isterseniz, malzemeye göre ek ücret ödüyorsunuz. İçecek fiyatları 1-15 milyon

lira arasında. Tel: (216) 489 20 58


EKMEKİÇİ

Hijyen sertifikası var

Veysi Öncel’in sahibi olduğu ve üç yıl önce kurulan Ekmekiçi, kısa sürede İzmir içinde altı şubeye ulaştı. Alsancak, Agora Alışveriş Merkezi, Çiğli Kipa, Çeşme (2), Kuşadası’ndaki restoranlarında 12 farklı mönünün yanı sıra dürümler de büyük ilgi görüyor. Ürünler, ISO belgesinin yanı sıra, Uluslararası Hijyen Sertifikası olan Hacpp belgesine sahip. Adana, Urfa, beyti, ciğer, kokoreç, tavuk şiş, tavuk beyti, sucuk şiş dürümleri, kola ve patatesle birlikte mönü halinde satılıyor. Fiyatlar 4 milyon 250 ile 4 milyon 750 bin lira arasında değişiyor. İstanbul’da şube açmaya hazırlanan Ekmekiçi’nin en büyük hedefi yurtdışında dürümlerini tanıtmak. Tel: (232) 253 03 03.


HASAN USTA

İnternetten dürüm siparişi

Hasan Usta, kebap diyarı Adana’da kebap fabrikası görünümündeki iki işyerinde günde yaklaşık 8 bin kişinin karnını doyuruyor. 5 yıl öncesinde Hasan Oral ve 9 kardeşi önce Baraj Yolu’nda, ardından Turgut Özal Bulvarı Kurttepe kavşağında 1000 metrekare mutfağı, 1200 kişi kapasiteli salonları, bir o kadar da açık alanıyla görkemli dürümmatikler hizmete açtı. Bir kişilik kebap 3 milyon lira. Bu fiyata ezme salata, çoban salata, soğan salata ve yeşillik dahil. Arabaya ve eve servis hizmeti de var. İnternetten de sipariş verebiliyorsunuz. Kullandıkları eti kendi çiftliklerinden sağlıyorlar. Tel: (322) 247 00 00 - 225 97 98. www.hasanustakebap.com


ASPAVA

24 saat hizmet veriyor

Şeref Özçelik’in işlettiği Aspava Dürüm Pide ve Kebap Salonu 1988’den beri hizmet veriyor. Süt danasından yapılan döneriyle ünlü olan Özçelik’in müdavimleri arasında İbrahim Tatlıses, Selami Şahin, Mustafa Topaloğlu, Faruk Tınaz, Haluk Levent var. 80 metrekarelik küçük bir alanda hizmet veren dürümevinin mutfağı 15 yıldır Sabahattin Akkaya’ya emanet. Dönerli dürüm 4 milyon lira. Dürümün yanında cacık da ikram ediliyor. Aspava her gün 24 saat açık. Burada kebap ve pide yemek de mümkün. Tel: (312) 436 91 39.


ALTINELDİVEN

Telefonu yok adresi var

Bostancı İskelesi’ndeki Altıneldiven, eski boksörlerden Selami Karakelle’ye ait. Büfede kokoreçli dürüm de var. Şiş, Adana, Urfa, köfte ve sucuk-kaşarlı dürümler de diğer seçenekleriniz. 1998 yılından beri hizmet veren büfe, evlere servis yapmıyor. Zaten buranın telefonu da yok. Etler terbiye ediliyor, özel bir kasaptan alınıyor. Dürümlerin içine garnitür olarak salata, istenirse soğan ve acı biber konuyor. Altıneldiven 24 saat açık. Adres: Bostancı Vapur İskelesi önü, Bostancı - İstanbul


KIRÇİÇEĞİ

Ege’de dört şubesi var

Kemal ve Osman İpbaş’ın sahip olduğu Kırçiçeği Pide Salonu, 1990 yılında kuruldu. İzmir’in yanı sıra Uşak, Manisa, Muğla ve Çeşme’de dört şubesi var. Aydın bölgesindeki büyük baş hayvanları kendi kesimhanelerinde keserek, malzemelerinde kullanıyorlar. Adana, Urfa, kuzu şiş, döner, tavuk şiş dürümlerine çok talep var. Fiyatlar 5.5 ile 7.5 milyon lira arasında değişiyor. 24 saat paket servisi mevcut. İstanbul Bakırköy’de yeni bir şube açmaya hazırlanıyorlar.

Tel: (232) 464 30 90


KİLİSLİ FİKO

16 çeşit garnitür kullanıyor

1992 yılında otobüsten Kadıköy sahilinde sabit dükkana geçen Fiko, ‘Bus Fiko’ diye de biliniyor. Burada, Adana, Urfa, şiş ve karışık dürüm yiyebilirsiniz. Tek porsiyon ve tek çeşitli dürümler 4.5 milyon, 1.5 porsiyon karışık dürümler altı milyon lira. Dürümler, karalahanadan havuca 16 çeşit garnitürle isteğe bağlı olarak tatlandırılıyor. İçecekler, 500 bin-1.5 milyon lira arasında. Kilisli Fiko 24 saat açık ve evlere servis de var. Tel: (216) 418 91 95


KEBAPÇI İBO

Dürüm alana meze bedava

Kebapçı İbo’nun Temmuz 2003’te vefat eden kurucusu İbrahim Akçay, kentin ilk mega dürümcüsünü 1998’de Yeni Baraj Mahallesi’nde açtı. Yedi kardeşiyle birlikte bütün birikimini ve emeğini yatırıma dönüştüren İbrahim Akçay, birkaç yıl içinde 800 kişi kapasiteli salonda, günde yaklaşık 3 bin kişiye hizmet vermeye başladı. Dürüm fiyatının 3 milyon lira olduğu Kebapçı İbo’da ezme salata, çoban salata, yeşillik ve turşu çeşitleri ücretsiz sunuluyor. 24 saat açık. Ev ve işyerlerine paket servis hizmeti var. İnternet üzerinden de sipariş verebiliyorsunuz. Tel:(0322) 234 12 43. www.kebapciibo.com


GURME, GAZETECİ VE BÜFE MÜDAVİMLERİNDEN OLUŞAN BÜYÜK JÜRİ SEÇTİ


Ali Sirmen-Gazeteci ve gurme

Tayyar Zaimoğlu-Adanalı gurme

Yaşar Aksoy-Tarihçi, yazar ve gazeteci

Ahmet Güzelyağdöken-İzmirli Gurme

Nur Çintay-İstanbul Life Dergisi Yayın Yönetmeni

Oğul Türkkan-Ankaralı gurme

Semih Soner-Mutfak Profesyo-nelleri Derneği Başkanı

Yalçın Manav-Mutfak Dostları Derneği Başkanı

Donatella Piatti-Gazeteci

Hülya Ekşigil-TV’de yemek programcısı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!