Türkiye’nin Elvis’i var biz Beatles’ı olacağız

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Elvis’i var biz Beatles’ı olacağız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2004 01:07

Edis İlhan (30) solist. Gitarda Uğur Aslantürk (30), solo gitarda Murat Aslantürk (30), basta Yasin Aslantürk (30), davulda Bülent Albayrak (28) var. Onlar, Gece Yolcuları. On senenin sonunda albümlerine kavuştular. Melodik rock olarak tanımladıkları albümdeki dokuz parçanın söz ve müziği kendilerine ait.

Grupla aynı ismi taşıyan albümün ilk klibi çıkış parçası ‘Unut Beni’ için çekildi.

Gece Yolcuları, aslında on senelik geçmişe sahip bir grup. Hikayeleri ise tanıdık: Grubun solisti Edis İlhan ve gitarist Uğur Aslantürk üniversite yıllarında tanıştıklarında bir grup kurmaya karar verir ve tek idealleri olan albüm için beste yapmaya başlarlar.

O dönemlerde Gece Yolcuları sadece üç kişilik bir gruptur. Zamanla üniversiteyi okudukları Edirne ve çevresindeki barlarda yaptıkları programlarla herkes tarafından tanınır ve dinleyici kitlesini peşinden sürükleyen bir grup haline gelirler. Ama bu onlara yetmez ve daha iyi müzik yapabilmek için sayılarını çoğaltmaya karar verirler. Böylece kuzenler devreye girer. Uğur’un kuzeni Yasin Aslantürk, Yasin’in ağabeyi Murat ve son olarak baterist Bülent Albayrak gruba katılır. Bu çoğalma sonucunda Gece Yolcuları şimdiki halini alır ve bugüne kadar süren 10 senelik maceraları başlar.

İstanbul, Ankara ve Türkiye’nin birçok şehrinde festivale katılan, bar programları yapan Gece Yolcuları kendi albümlerini yapmak için çalınmadık müzik şirketi kapısı da bırakmaz. Hatta iki sene boyunca Murat Göğebakan’ın albümünde ve tüm konserlerinde çalarlar.

İşte Gece Yolcuları’nın hayali geçtiğimiz pazartesi Emi etiketiyle piyasaya çıkan dokuz şarkılık albümle gerçekleşti. Grubun tüm üyeleri ‘Geç olsun güç olmasın. Bu arada askerliğimizi yaptık. Daha olgun ve güzel besteler ortaya çıkardık. Şu anda kendi hayalimizi yaşıyoruz’ diyor.

MARKA OLMAK İSTİYORUZ

‘Bizi herkes grubun ismiyle tanır, bize kendi ismimizle hitap eden çok az insan var. Bizim de yapmak istediğimiz buydu. Yani marka olmak istiyoruz. Hem müziğimizle, hem de duruşumuzla. Bu açıdan bakınca neden bu kadar uzun süre ayakta kaldığımız da anlaşılıyor. Bizim grup duruşumuzu yakalayabilen bir gruba hiç rastlamadık.’

Bu sözlerin sahibi, grubun beste makinesi Uğur Aslantürk. Albümdeki dokuz parçanın yedisinin söz ve müziği ona ait. Albümdeki son iki şarkının bestesi ise solist Edis İlhan imzalı. İlhan, parçaları Şırnak’ta askerliğini yaparken bestelemiş. ‘Bunlar yaşanmış hikayeler. Herkes kendinden bir şeyler bulacak’ diyor.

Gece Yolcuları, sadece Türkçe rock çalmalarına rağmen gittikleri her yerde fanatikleri olan bir grup. ‘Biz cesuruz. Şu ana kadar kötü denebilecek hiçbir mekanda çalmadık. Bir dönem rock yapanlara şeytan gözüyle bakılırdı. Biz bu görüşü de kırdık. Zaten bizim yaptığımız rock çok sert değil’ diyorlar.

Grubun solist kadar başarılı olabileceğini kanıtlayacağız

Yaklaşık on senedir birliktesiniz ve ilk günden itibaren albüm çıkarmak için uğraşıyorsunuz. Bu kadar sene karşınıza hiç mi fırsat çıkmadı?

-Uğur Aslantürk:
Aslında birçok yerden albüm teklifi aldık ama aradığımız şartları bulamadık. İstediğimiz, ne pahasına olursa olsun albüm yapmak değildi. Türkiye’de hálá grup prodüksiyonlarını algılayabilecek bir müzik endüstrisi yok. Bütün stüdyoların sadece solist üzerine kurulu düzenleri var. Bundan altı-yedi sene önce o günün şirketlerinden Raks’ın elinde bekleyen 60 tane hazır albüm vardı. Bunlar sıraya girdiğinde sizin albümünüz ancak bir sene sonra çıkabiliyor ya da hiç çıkmıyordu. Bu şeklide hayallerini kaybeden çok arkadaşımız oldu. Biz de bu yüzden bekledik.

Her fırsatta ‘Biz grup gibi grubuz’ diyorsunuz. Bununla ne anlatmak istiyorsunuz?

- Bülent Albayrak:
Türkiye’nin müzik piyasasına bakınca hep solistin ön plana çıktığı gruplar görürüz. Bizim hayalimiz beş kişiden oluşan bir grubun, tek bir solist kadar başarılı olabileceğini ve ticari başarı kazanabileceğini kanıtlamak. Avrupa’ya baktığınızda herhangi bir grubun tüm elemanları tanınır. Hatta hepsinin ayrı fanları vardır. Gece Yolcuları’nın tüm elemanlarının tek bir solist gibi ön planda olmasını ve tanınmasını istiyoruz. Türkiye’nin Elvis’i var, Tarkan. Ama bir Beatles’ı yok, biz Türkiye’nin Beatles’ı olacağız.

Şarkıların çoğunda yaylıların olduğunu görüyoruz?

- Yasin Aslantürk:
Yaylıları genellikle parçaların sonlarına doğru dinlersiniz. Şarkımıza konuk olurlar ve işleri bitince çıkarlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!