Türk tatlı sanatı

Güncelleme Tarihi:

Türk tatlı sanatı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2004 00:00

Adı Arapça’dan gelse de, helva bizim çok eski ulusal tatlılarımızın başında gelir.Öyle ki, Osmanlı imparatorluğu döneminde ‘helvacılık’ ayrı bir meslek grubu olarak tanımlanırdı. Ancak şekerin çok az ve değerli olduğu o günlerde onun yerine pekmez, üzüm ve bal kullanılmaktaymış. Ama en pahalısı ballı helva olurmuş. Helva yapmanın püf noktası ‘kavrulma’ aşamasıdır. Mutlaka ağır ateşte ve sabırla dakikalarca kavurmaya devam edilir. Bal rengini geçip, hafif kehribar rengine dönüşmesiyle beraber sulu ya da sütlü şerbeti verilir. Her ne kadar sütle yapılan helva çok makbul olsa da, ben Annemin suyla yaptığı ‘hıyır hıyır’ helvayı tercih ederim.İnce NoktalarSiz de benim gibi eti kızartırken, tavaya bir parça biberiye dalı ve 2-3 diş sarmısak koyarsanız, bitkilerin aromalarının ete geçmesini sağlarsınız.HAFİF VE KEYİFLİEkşili tavuk çorbasıYapılışı:Öncelikle bir tencerenin içinde sıvıyağla birlikte sarmısakları 1 dakika kadar soteleyelim. Hemen, doğranmış tavuk etlerini ekleyerek 7-8 dakika kadar kavuralım. Üzerine; patates, havuç ve domatesleri ilave ederek 7 su bardağı ılık suyu, tuz ve karabiberi de ekleyerek kaynamaya bırakalım. Bir kasede limon suyu ve yumurtayı iyice çırpalım ve sıcak çorba suyundan bir kepçe katarak, ılıklaştıralım. Şimdi de bu sosu kaynamakta olan çorbanın içine yavaş yavaş karıştıralım. Yaklaşık 10 dakika daha pişirdiğimiz çorbayı ocaktan alıp, sıcakken içine, ince kıyılmış maydanozları da ilave edip, servise sunalım.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü (tavla zarı formunda doğranmış)2 adet kuru soğan2 adet orta boy patates (rendelenmiş)1 adet orta boy havuç (rendelenmiş)2 adet orta boy domates (rendelenmiş)3 diş sarmısak (dövülmüş)1 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı tuz, karabiberSosu için1 adet yumurta2 adet limonun suyuKök ıspanaklı fasulyeYapılışı:Önce fasulyeyi (maş fasulyesi veya soya fasulyesi de kullanabilirsiniz) bir gece önceden ıslatalım. Ertesi gün yıkayıp süzdüğümüz fasulyeyi iyice yumuşayana dek haşlayalım, suyunu süzüp, bir kenarda bekletelim. Öte yandan ayıkladığımız ve iyice yıkadığımız ıspanakların köklerini 10 cm uzunluğunda keselim. Daha sonra kökleri suda bekletelim. Bu arada geniş bir tencereye koyduğumuz sıvıyağda soğanları 1-2 dakika kavuralım. Üzerine, suyunu süzdüğümüz ıspanakları düzgün bir şekilde yerleştirip, haşlanmış fasulyeleri serpiştirelim ve 10 dakika kadar hiç su koymadan pişirelim. Ufak bir kasede; tuz, karabiber, un, şeker ve limon suyunu 1 su bardağı soğuk su ilavesiyle iyice çırpalım ve yemeğin üzerine yavaş yavaş gezdirelim. 15 dakika daha pişirdikten sonra ılınmaya bırakalım. Afiyet olsun.8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 demet ıspanak 1 su bardağı barbunya veya kuru fasulye2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber1 adet limonun suyu1 tatlı kaşığı un1 tatlı kaşığı toz şeker
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!