Türk doktor tümör geni buldu

Güncelleme Tarihi:

Türk doktor tümör geni buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

PITTSBURGH Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren Türk doktor Bora Baysal tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, Science isimli bilim dergisinde yayınlandı. Dr. Bora Baysal'a göre ‘paragangliomas’ diye anılan başta ve boyunda görülen bazı tümörlere genetik bir mütasyan neden oluyor. Şimdi bu genetik mütasyonun, meme ve akciğer tümörlerinin oluşumunda da önemli rol oynayabileceği söyleniyor.

‘Paragangliomas’ diye anılan ırsi urlar, genelde iyi huylu oluyorlar. Ancak sinirlere baskı yaptıkları için alınması tercih ediliyor. Bu tümörler genelde boynun iki yanında yer alan şah damarların arasında gelişiyor. Bu bölgede ayrıca vücuttaki oksijen seviyesini takip eden özel hücreler yer alıyor.

OKSİJEN SEVİYESİ DÜŞÜNCE

Kanda oksijen seviyesi düştüğünde bu hücreler, kalbi ve akciğerleri dokulara yeterli oksijen göndermeleri için uyarıyor. Tümörlere neden olan hatalı gen ise bir protein salgılıyor. Bu protein, yeterli olsa da oksijen seviyesinin düşük olarak algılanmasına neden oluyor. Bu yanlış uyarı yüzünden hücreler çoğalıyor ve bir kitle oluşturuyor.

Şimdi meme ve akciğer gibi yaygın olarak görülen kanser tümörlerini araştıran bilimadamları bu habis oluşumlara da genetik bir hatanın neden olduğunu belirlediler. Bu genetik hata, insanın 11'inci kromozomunda yer alıyor. ‘Paragangliomas’ tümörlerine neden olan genetik hata da aynı kromozomun aynı bölgesinde yer alıyor. Uzmanlar, meme, mide ve akciğer kanserlerin de oksijen seviyesini belirleyen proteinin önemli rol oynayabileceğini belirtiyor. Dr Baysal, ‘Eğer tümör hücrelerinin etrafında oksijen seviyesi düşükse, bu hücrelerin daha habisleşmesine neden olur’ diyor. Çünkü, oksijene duyarlı protein, tıpkı ırsi tümörlerde olduğu gibi yanlış uyarı göndererek, hücrelerin gereksiz yere çoğalmasına ve tümörün büyümesine yol açabilir.

Gelecekte kanser hücrelerine sağlıklı protein hücreleri enjekte edilerek, kansere karşı bir tedavi yöntemi geliştirilebileceği söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!