Tüller içinde limonlar

Güncelleme Tarihi:

Tüller içinde limonlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2004 00:00

Şimdi, Osmanlı’nın son yıllarında Balıkhane Nazırlığı yapan Ali Rıza Bey’e kulak verelim ve o dönemde hazırlanan iftar sofralarının şıklığından dem vuralım."Kahvaltı tepsisinde çeşit çeşit reçeller, havyar, peynir, zeytin, sucuk, pastırma gibi çerezler nefis ufak tabaklarla sininin ortasına konurdu. Çeşitli mevsim meyveleri ve salatalar onlara mahsus tabaklarda tepsinin etrafına dizilir, zemzem-i şerif fincanları, Medine hurması, hardal tabakları ile iftariyelik tepsisi hazır edilirdi. Hatta çekirdeği yemeklere düşmesin diye, kullanılacak olan limonlar ikiye kesilip, tüller içinde, ipek ve renkli kurdelelerle bağlanarak ufak tabaklara konulup servis edilirdi. Has pide ve francala, çörek ve simitler sofranın kenarına bollukla istif edilirdi." İNCE NOKTALARTereyağını tavaya koyduktan sonra üzerine bir damla da zeytinyağı damlatmanız, tereyağının yanmasını engeller.İFTAR YEMEĞİPastırmalı ıspanak kavurmasıYapılışı:Öncelikle ıspanakları ayıklayıp yıkadıktan sonra süzün. Saplarını ve yapraklarını ince ince doğrayın. Tencerede tereyağını eritip, soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Ispanakları ekleyip, tuzunu ve karabiberini de serpiştirerek 4-5 dakika daha kavurun. Sıcak suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Yumurtaları kırıp, üzerine pastırmaları dizdikten sonra, kapağını kapatarak birkaç dakika pişirin. Servise sunmadan önce, yumurtaların üzerine kırmızı pul biber serpiştirin.6-8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1 demet ıspanak2 adet kuru soğan 1 su bardağı sıcak su2 tatlı kaşığı tereyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber4-6 adet yumurta8-10 dilim pastırma SAHUR YEMEĞİMantarlı fırın makarnaYapılışı:Öncelikle, makarnaları bol tuzlu suda 8-10 dakika haşlayıp süzün. Tekrar tencereye boşaltıp, hamur olmasın diye sıvıyağı üzerinde gezdirin. Beşamel sos için; İrmiği tereyağıyla 2-3 dakika kavurup sütü yavaş yavaş ilave edin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp, tuzunu karabiberini ve pul biberini ekleyip karıştırın. Diğer tarafta, zeytinyağını kızdırıp mantarı ekleyerek 4- 5 dak. kavurun. Süzülmüş makarnanın üzerine, beşamel sosu ve mantarları ilave edip, hafifçe karıştırın. Makarnayı fırına dayanıklı ve kenarları yüksek orta boy bir kaba yayın. Üzerine kaşar peynirini serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dak. pişirdiğiniz makarnayı dilimleyin ve sıcak olarak servise sunun. Püf nok.; makarna pişmeden 5 dak. önce fırından çıkarıp, yarım demet doğranmış dereotu ekleyin. 8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 paket burgu ya da fiyonk makarna4 su bardağı süt1 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı un1/2 yemek kaşığı tereyağı1 su bardağı rendelenmiş kaşar2 su bardağı dolusu doğranmış mantar 1-2 yemek kaşığı sıvıyağ1 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!