TSKB: Gayrimenkul piyasasında olacağız

Güncelleme Tarihi:

TSKB: Gayrimenkul piyasasında olacağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 11:38

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, gayrimenkul işinin yapımı değerlemesi, yaratılması gibi işlerin hiçbirinde olmayacaklarını belirtirken, gayrimenkul piyasasının bütün bankacılık işlerinde ise olacaklarını açıkladı.

TSKB, pazarlama ve gayrimenkul değerleme faaliyetlerini daha etkin biçimde yürütmek için Ankara’da iki şube açtı. Şube açılışı için düzenlenen törende TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi.

Eroğlu, TSKB’nin özel sektörün kalkınmasına yönelik kredi verirken diğer yandan da yatırım bankacılığı faaliyetini yerine getirdiğini belirterek, bu fonksiyonun 55 yıldır devam ettiğini söyledi. Gayrimenkul Değerleme Şirketi’ni 3-3.5 yıl önce kurduklarını anımsatan Eroğlu, "Türkiye’de son 4 yıldaki siyasi istikrarla birlikte gelişen mali sektör ve istikrar çok ciddi olarak Türkiye’de gayrimenkul piyasasına bir talep doğurdu" diye konuştu. Batıdan gelen fonların ilk olarak Borsa yatırım fonlarına yöneldiğini, daha sonra özelleştirme ve bankalara geldiğini vurgulayan Eroğlu, bu gelişmelerin kaçınılmaz sonucu olarak gayrimenkul piyasasına da yöneldiğini kaydetti. Eroğlu, "Biz de bunları öngördüğümüzden, 3.5 sene önce Değerlemeyi kurduktan sonra geçen yıl da Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurduk" diye konuştu.

"GAYRİMENKUL PİYASASINDA OLACAĞIZ"

TSKB’nin gayrimenkul işinin yapımı değerlemesi, yaratılması gibi işlerin hiçbirinde olmayacağını söyleyen Eroğlu, "Bunlar bizim iştiraklerimiz tarafından yapılacaktır. Biz gayrimenkulcu değiliz. Gayrimenkul anlamayız, biz bankacıyız. Ama bu gayrimenkul piyasasının bütün bankacılık işlerinde biz olacağız. Biz bu gayrimenkul piyasasının kredisinde, ortaklığında, değerlemesinde, seküritizasyonunda olacağız" dedi.

"DEĞERLEME OLMADAN GAYRİMENKUL İŞLERİ RİSKLİ"

Eroğlu, Mortgage Yasa Tasarısı’nda her taraftan etkiler bulunduğunu belirterek, "Değerleme Uzmanlarının yaptığı değerlemeler olmadan yapılacak gayrimenkul işlerinin Türkiye’de sistematik risk doğuracağını söylüyorlar. Bu çok ciddi bir risktir" diye konuştu. Eroğlu, gayrimenkulün değerinin doğru olmaması durumunda bankacılık sektörünün çok ciddi bir risk altında kalacağını savunarak, "Bu da ülkede ciddi bir risk yaratır" dedi. Eroğlu, bu riskin bir çok batı ülkesinde görüldüğüne işaret ederek, Tasarının bu konuda çok ciddi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

"GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ ANA FAALİYET ALANI OLACAK"

GSMH’sinin yüzde 100-150’si kadar gayrimenkullere kredi veren ülkeler bulunduğunu belirten Eroğlu, "Bu demektir ki bu sektör gelecekte ülkenin ana kredi ve ana faaliyet alanı olacaktır" diye konuştu. Gayrimenkul sektörünün beraberinde 100’den fazla sektörü de etkilediğini de vurgulayarak, bu nedenle gayrimenkul sektörünün önemli olduğunu söyledi.

"GELECEK BEKLENTİLERİ"

Bankaların konut ve ev kredilerinin 10 milyar doları geçtiğini, araba ve ihtiyaç kredisinin ise durduğuna dikkat çekerek, "Gelecekte çok ciddi olarak gayrimenkulde, şuanda batıya bakarak düşündüğümüz ama isimlendiremediğimiz çok fazla şey olacak" dedi.

HAZİNE GARANTİSİ"

Eroğlu, konut kredilerine hazine garantisi verilmemesine ilişin olarak "Siyasi ve ekonomik istikrar devam ederse Hazine garantisi olmadan da sekuritize edilebilir. Ama bunun için Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke düzeyine yükselmesi gerekir. Eğer biz yatırım yapılabilir ülke düzeyine yükselmezsek, o zaman içerde özellikle döviz cinsinden bile olsa yapılmış konut kredilerinin sekuritizasyonunu yaparak bunları yurtdışında satabilmek çok kolay" diye konuştu. Hazine garantisi olması durumunda daha iyi bir sonuç alınabileceğini anlatan Eroğlu, "Ancak son dört yıldır devam eden bu siyasi ve ekonomik gidiş devam ederse, çevremizde büyük bir sorunla karşılaşmazsak o zaman yatırım yapılabilir yere geldikten sonra bunu Türkiye’de yatırım bankaları, yabancı bankalar ve kuruluşların kendileri de yapabilir. O zaman bunu daha rahat satabilir. Ama aksi takdirde fiyatta bir farklılık olacak" diye konuştu.

HAZİNE GARANTİSİNDE DEVLET RİSKİ UYARISI

Hazine garantisine IMF’nin karşı çıktığını anımsatan Eroğlu, belediye ve KİT’lerin de işin içine girmesiyle çok ciddi devlet riski ortaya çıkacağına işaret etti. "Hazine garantisi hükümetleri büyük bir baskı altında bırakır" diyen Eroğlu, "Gelecek belediyeleri KİT’leri nasıl engellersiniz. Bu çok büyük siyasi baskı yaratır" diye konuştu. Eroğlu, liberal bir ekonomiye doğru giderken yeniden kamusal yatırımların ortaya çıkacağını savundu.

"KONUT FİNANSMANI DAHA DA İVME KAZANACAK"

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, çok değişik alanlarda hizmet verdiklerini hem bankalara hem de yatırımcılara hizmet verdiklerini belirterek, gelecek dönemde yabancı yatırımcı sayısında daha da artış yaşanacağını söyledi. Yazıcı, ipoteğe dayalı konut finansmanı sistemiyle (Mortgage) önümüzdeki dönemde konut finansmanı sisteminin daha da ivme kazanacağını savunarak, "Bu ivmede biz de gerekli şekilde rol alacağız" diye konuştu.

"KONUT FİYATLARI OLMASI GEREKEN YERDE"

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş.’nin sektör büyüdükçe büyümesini sürdüreceğini belirten Yazıcı, 3 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 500 oranında büyüme yaşadıklarını söyledi. Gayrimenkul sektörünün çok iyi günlerini yaşadığını ve yaşamaya da devam edeceğini söyleyen Yazıcı, "Fiyatların çok yüksek olduğu fikrine katılmıyorum. 2001 öncesi fiyatlara döndü aslında fiyatlar. Çok hızlı arttığı için bizi biraz rahatsız etti ama çok da üst noktalarda değil şuanda olması gereken yerlerde. O yüzden önümüzdeki süreçte, bu kadar hızlı artmasa da hafif hafif artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Piyasada, başka türlü bir gelişme beklemiyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!