Trafolar çiçek açtı

Güncelleme Tarihi:

Trafolar çiçek açtı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Antalya Belediyesi, betonlaşmanın getirdiği çirkinlikten duvarları boyayarak kurtulmaya çalışıyor

BARIŞ SİMGESİ YUNUSLAR

Trafolardaki resimlerde en çok kullanılan tema yunus. Çünkü yunuslar barışı simgeliyor. Vatandaşlar, anlamı yüzünden en çok bu figürleri beğeniyor. Ancak her yeni uygulamada olduğu gibi trafo ve duvarların boyanmasına da birçok tepki geldi. Tepkinin kaynağı ise aşırı dinci gruplar. Resimler yapılırken tehditler savuran bazı kişiler, sırtı dönük deniz kızının üzerini kireçle boyamaya kalkıştı.

DİĞER BİNALARI DA BOYAYACAK

Elektrik trofalarını boyama işini üstlenen ressam Kıymet Türe, trafoları şehrin içindeki çirkin, kübik beton duvarlar şeklinde tanımlıyor. Trafolar tamamen boyandıktan sonra kent merkezindeki çirkin görünümlü diğer bina ve duvarları da boyayacağını söylüyor. Her resmin bulunduğu yere göre bir anlam ifade ettiğini anlatan Türe, şöyle diyor: ‘‘Resmin insanlarda güzel duygular uyandırması bu uygulamanın kaynağıydı. Trafolarla başladık, şimdi okulları, bazı kurumların duvarlarını ve cadde kenarlarında afiş yapıştırılan çirkin görünümlü yüzeyleri de resimlerle süsleyeceğiz.’’

ANTALYALILAR MEMNUN

Trafoların resimlerle süslenmesi en çok çevrelerinde yaşayanları memnun ediyor. Daha önce bu binaların çirkin ve pis bir görüntü oluşturduğunu anlatan Antalyalılar, ‘‘Önceden önü arkası çöplük olan trafoların her duvarında şimdi ayrı bir tablo var. Çevresini kimse kirletmediği gibi temiz tutmak için de özen gösteriliyor’’ diyorlar.

RENKLİ KENT MOBİLYASI

Antalya, göç nedeniyle Türkiye'nin en hızlı büyüyen kentlerinin biri. Hızlı göçün ortaya çıkardığı betonlaşma, tabii ki yeşil alanların giderek daralmasına yolaçıyor. Beton görüntüsüne en azından bir renk katmak düşüncesiyle harekete geçen Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Mobilyaları Komisyonu, üç ay önce trafo binalarının duvarlarına yağlı boya resim yaptırmaya karar vermişti. Boyanan trafo duvarları, rengarenk görünümleriyle ilgi kaynağı oldu.

ÇOCUKLAR DA SEVDİ

Beton binalar arasında yetişen, yeşile ve doğaya hasret çocuklar da renkli duvarları çok sevdi. Önceden çöplerin döküldüğü trafo kenarları şimdi çocukların oyun mekanı. Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilen bu uygulama turistlerin de beğenisini topluyor. Boyanan trafoların etrafı çevre sakinleri tarafından bahçe gibi düzenleniyor. Çirkin yapılar bu şekilde dekore ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!