Trafik kazasında bunları unutmayın

Güncelleme Tarihi:

Trafik kazasında bunları unutmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2005 00:02

Formula 1 Yarışları’nı özellikle hız meraklıları dört gözle bekliyor. Profesyonel yarışlarda, hızlı olmak şart. Ancak günlük yaşantıda aşırı hızın büyük bir tehlike yarattığı akıllardan çıkarılmamalı. 2003 yılı istatistiklerine göre 422 bin kazada 2 bin 818 kişi hayatını kaybetti. Dünyada da durum çok farklı değil. Araç kazaları, ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada...

l Kaza olmaması için hangi önlemler alınabilir?

Kaza sonrasında bazı basit ilk yardım kurallarıyla ölümleri en aza indirmek mümkün. Her şeyden önce kazaların olmaması için; trafik kurallarına uyun, alkollü araç kullanmayın, direksiyonun başına uykusuz ve yorgun geçmeyin, emniyet kemerini mutlaka takın.

l İlk yardımın önemi nedir?

Kazalardaki ölümlerin yarıdan çoğu ilk yarım saat içinde meydana geliyor. Kaza sonrası zaman geçirmeden acil ambulans sistemini harekete geçirmek gerek. Yani ‘Nasıl olsa aranmıştır’ diye düşünmeyin, 112’yi arayarak kazayı haber verin.

l Ambulans veya uzman sağlık personeli gelene kadar hangi önlemler alınabilir?

-
Travma nedeniyle yaralanan hastayı sert ve düz bir zemine sırtüstü yatırın.

- Boyun omurgalarında kırık varmış gibi düşünülerek, boynu hareketsiz bırakın.

- Yaralının kanayan bir yeri varsa, direkt kanayan yere baskı uygulanarak kanamayı kontrol altına almaya çalışın. Kanayan bölgeyi kalp seviyesinin üstünde tutun.

- Kırık olan bir uzuv fark ettiyseniz, yanındaki sağlam uzva veya bir tahta parçasına sabitleyerek hareketsiz bırakın. Altına bir destek koyarak kalp seviyesinin üstünde tutmaya çalışın.

- Kazada uygulayacağınız her uygulamada hastaya zarar da verebileceğinizi unutmayın

- Travmalar nasıl tedavi edilmeli?

Kaza geçirenler, gerekli ilk yardım önlemleri alındıktan sonra en kısa sürede acil servise götürülmeli. Burada hastalar öncelikle genel vücut travması açısından değerlendirilir. Sedyeye alınır. Damar yolu açılır, boyunluk takılır. Her travma hastasının boyun omurları kırık gibi düşünülmeli ve boyun filmi çekilip normal olduğu ispat edilinceye kadar boyunluk takılmalıdır. Hava yolu, solunum ve dolaşımı değerlendirilir. Tansiyonu ve nabzına bakılır. Eğer tansiyonu düşükse, hasta soluk görünüyorsa, iki koldan damar yolu açılıp 2 litre kadar sıvı hızlı bir şekilde verilir. Tüm sistemleri içerecek şekilde filmleri çekilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!