Trabzon hurması sever misiniz?

Güncelleme Tarihi:

Trabzon hurması sever misiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2004 00:00

Trabzon hurması batıda persimon adıyla biliniyor. Anavatanı Çin ve Kore . Yüzyıllar önce İpek Yolu ‘nun önemli duraklarından biri olan Trabzon’a deve kervanlarıyla gelen hurma fidanları dikilmiş ve tüm Anadolu’ya buradan yayıldığı için Trabzon hurması denilmiş. A ve C vitamini içeren meyve, tanence zengin olduğundan ishal kesici olarak da yararlı.Trabzon hurması bizim ekonomimize bir değer olarak girmemiş ama kekremsi tadını yok etmeyi başaran İsrail, bu meyveyi ihraç etmekte dünya birincisi. Gerçi kekremsi tadı yok edince içindeki tanen miktarı azalıyor ya... Bizde de bu yönde Bursa’da Alara Tarım, "Trabzon Hurması Entegrasyon Projesi" doğrultusunda yetiştirdiği fidanları üreticiye dağıtıyor. Sucuğu soymanın en kolay yolu, sucuğu, ıslatıp sıktığnız beze sarıp10 dakika beklemektir.Aanneannemin elbasanı10 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 75 dakikaMalzeme listesi1 kg. kuş başı kuzu eti 2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)2 çay kaşığı tuz, karabiber2 çay kaşığı pul biber1 yemek kaşığı bitkisel margarin1 su bardağı et suyuSosu için3 adet yumurta2 yemek kaşığı un1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı et suyu1 çay kaşığı tuzYapılışı:Kuşbaşı etleri yıkayıp suyunu süzdürün. Tencereye koyup, üzerine 3 su bardağı su ekledikten sonra 30 dakika kadar haşlayın. Ocağın altını kapatıp etlerin suyunu süzerek bir kenarda bekletin. Kuşbaşı etleri tekrar tencereye koyun. Üzerine margarini ve soğanları ekleyip karıştırarak 5 dakika kavurun. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve et suyuyla birlikte 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Şimdi, fırına dayanıklı orta boy bir kabın içine etleri sosuyla birlikte yerleştirin. Öte yandan, çukur bir kabın içinde yumurta ve unu çırpın. Tuz, yoğurt ve et suyunu ekleyip karıştırarak koyu bir sos elde edin. Hazırladığınız yoğurtlu sosu kaşık kaşık tepsideki etlerin üzerine gezdirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri kahverengileşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp, haşlanmış kabak ve havuçla birlikte servise sunun.Pekmezli balkabağı8 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi1 kg tatlı balkabağı1,5 su bardağı toz şeker1 su bardağı pekmez1 tatlı kaşığı limon suyuÜzeri için2 su bardağı dövülmüş ceviz içiYapılışı:Balkabaklarının kabuklarını soyup yıkayın ve dilimleyerek geniş bir tencereye terleştirin. Üzerine limon suyunu ekleyip toz şeker serpiştirin. Kabakları, kapağı kapalı olarak pişirmeden önce bir saat kadar bekletin. Böylece kabaklar sulanıp lezzetlenecektir. Sonra da tencerenin kapağı kapalı olarak 40-45 dakika kadar kısık ateşte pişirin.Şekerle birlikte pişen kabak suyunu bırakacaktır. Böylece, hiç su eklemeden pişmiş olacaktır. İyice yumuşayan kabakların üzerine pekmezi gezdirin ve hemen ocaktan alın. Tencerenin kapağını kapatmadan kabakların soğumasını bekleyin. Sonra, bir servis tabağına yerlaştirip üzerine dövülmüş ceviz içini serpiştirerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!