Top model kaşifi Zeki'nin hayatı

Güncelleme Tarihi:

Top model kaşifi Zekinin hayatı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2009 11:40

Dünyaya Cindy Crawford gibi pek çok top model kazandıran Zeki Triko’nun kurucusu Zeki Başeskioğlu’nun hayatı kitap haline getirildi.

Haberin Devamı

Kitapta, işadamının dünya markası haline gelme süreci anlatılıyor.

Sıfır sermayeyle başladı

12 yaşındayken, fakir bir ailenin çocuğu olarak sıfır sermayeyle Antalya-Akseki’den yola çıkan Ahmet Zeki Başeskioğlu, daha küçük bir çocukken farklı satış taktiklerini kendi kendine keşfetmişti. Balonları şişmiş bir şekilde satması, pazarda çorapların birer tekini kalabalığın üzerine fırlatarak dikkat çekmesi, müşterisizlikten zarar eden otobüsü kâra geçirmesi, ileride yapacağı “büyük işlerin” provası gibiydi.

Yarım asırlık mücadele

1950’li yıllarda Aydın’da Ege’nin en büyük toptancısı olmuştu, ancak hayalleri Aydın’ın sınırlarını aşıyordu. 1957’de Aydın’dan ıstanbul’a göç edince, yükseliş daha da hızlandı. Zeki Başeskioğlu’nun ıstanbul’da 50 yılı aşkın süredir devam eden ticari hayatının en önemli satırbaşları, gazeteci-yazar şafak Altun tarafından yayına hazırlanan “Zeki Başeskioğlu’nun Yaşamı” adlı kitapta anlatıldı.

HAYATI ROMAN OLDU

Haberin Devamı

Zeki Triko markasının kurucusu Zeki Başeskioğlu’nun yarım asırlık ticari mücadelesi kitap haline getirildi. Gazeteci-yazar Şafak Altun tarafından yayına hazırlanan “Zeki Başeskioğlu’nun Yaşamı” adlı kitapta, İkinci Dünya Savaşı yıllarında çırak olarak işe başlayan Başeskioğlu’nun nasıl olup da bir dünya markası haline geldiği tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor.

12 yaşındayken, fakir bir ailenin çocuğu olarak sıfır sermayeyle Antalya-Akseki’den yola çıkan Ahmet Zeki Başeskioğlu, küçük yaşına rağmen farklı satış taktiklerini kendi kendine keşfetmişti. 1950’li yıllarda Aydın’da Ege’nin en büyük toptancısı olmuştu, ancak “hayalleri” Aydın’ın sınırlarını aşıyordu. 1957’de İstanbul’a göç edince, trikoculuktaki başarısını, mal satmak için sunumda yarattığı ekspozisyonlar takip etti. Gerisi de çorap söküğü gibi geldi. İşte Başeskioğlu’nun ticari hayatının en önemli satırbaşları...

TÜRKİYE’NİN İLK YABANCI MANKENİ

Dünya, “Süper Model” tanımıyla 1960’lı yıllarda tanıştı. Twiggy, Veruschka ve Jean Shrimpton moda dünyasının yarattığı ilk süper modeller olarak tarihe geçti. Shrimpton, henüz 17 yaşındayken modellik yapmaya başlayarak Londra’nın moda ikonlarından biri haline geldi. 1969’da sektöründe Türkiye’nin ilk ihracatını gerçekleştiren Başeskioğlu, “mini eteği” dünyaya tanıtan Jean Shrimpton’u ülkenin ilk yabancı mankeni olarak Türkiye’ye getirdi.

DÖNEMİN YILDIZLARI İLE ÇALIŞTI

Nebahat Çehre ve Gönül Yazar da bir dönem Zeki için mankenlik yapan isimlerdendi. 1959’da Türkiye Güzeli seçilen Nebahat Çehre, 1962’de Zeki’den gelen teklifi kabul etti ve Beyoğlu’nda düzenlenen defilede yer aldı.

ZEKİ’NİN ÜNLÜ TASARIMCILARI

Zeki, 1970’li yıllarda bir moda okulu gibi görülüyordu. Nitekim, sektöre Cemil İpekçi, Sadık Kızılağaç, Hakan Elyaban gibi başarılı stilistler kazandırdı.

ÜNLÜLERİN TERCİHİ 

1985 yılında Sheraton Oteli’nde düzenlenen defilede, dünya şampiyonu ünlü Alman sporcu Ulrike Meyfarth, Zeki Triko’nun mayolarını giydi.

1990’LARIN İKONU: CRAWFORD

Zeki Triko’nun en önemli refleksi, top model olacak mankenleri önceden hissedebilmesi... Bulduğu yeni yüzler içinde en çok ses getireni ve Zeki Triko markasıyla özdeşleşeni ise 90’ların “ikon”u Cindy Crawford... Zeki Başeskioğlu, “benli kız” dediği bu genç modelin çok geçmeden dünyanın en ünlü mankenlerinden biri olacağını hissetmişti. Marka, 1987 yılında, o zamanlar dünya çapında bir isim olmayan Cindy Crawford’u katalog çekimlerinde kullanmıştı. Çekim, Barbados Adası’nda yapılmıştı.

AVRUPA’YA CANNES’DAN AÇILDI

Cindy Crawford’dan sonra da top modellerle katalog çekimleri gerçekleştiren Zeki Triko, Elle MacPherson, Karen Mulder ve Eva Herzigova gibi isimlere defilelerinde görev verdi. Markanın en çok getiren ses getiren defilelerinden biri de, dünyaca ünlü top model Naomi ve annesi Valerie’yi aynı podyuma çıkardığı Fransa defilesi oldu. 1998 yılında, Cannes’da bu ikiliyi aynı podyuma çıkarması, dünya kamuoyunun dikkatini çekmesini sağladı.

YABANCI DERGİLERE KAPAK OLDU

Zeki Triko; WasserSport, Quick, Stern, Cosmopolitan, Bunte, Looking Fit, Intimite Pratique, Response Magazine, Panorama, Science Et Sante, Gala, Cine Tele Revue, Femme, Tele Star7, Daily Star, Ocean Drive, TV Today, Maximum, DT Magazine, Photo, FHM ve Photo gibi uluslararası 50 dergiye kapak ve haber olan ilk ve tek Türk firması.

Haberin Devamı

İLK PROFESYONEL DEFİLE 

1967’de Hilton’da gerçekleşen ilk profesyonel defileyi Haldun Dormen düzenledi, Orhan Boran sundu. Defilede Tolga Aşkıner, Çağla Kurtuluş ve Başak Gürsoy gibi dönemin en ünlü mankenleri görev aldı.

POYRAZOĞLU DA PODYUMDA

Günümüz tiyatro dünyasının en önemli isimlerinden Ali Poyrazoğlu da Zeki Triko’nun defilelerinde görev aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!