Tiyatronun yönetmeni

Güncelleme Tarihi:

Tiyatronun yönetmeni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2009 21:04

Haberin Devamı

IŞIL KASAPOĞLU / Rejisör/_np/2482/7992482.jpg<ımg>Oyunların afişlerine, gazetelerdeki ilanlarına bakın. Yarısından fazlasında bir ortak nokta göreceksiniz: Yönetmen Işıl Kasapoğlu. Her topluluk oyunu Işıl Kasapoğlu’nun sahneye koymasını ister. Bütün ülkede devlet ve özel tiyatrolarda yüzden fazla oyun sahneye koymuş, sayısız kez en iyi yönetmen ödülüne layık görülmüştür. İzmit Şehir Tiyatrosu’nu o kurdu, Haliç’in öte yanında, Kocamustafapaşa’da tiyatro açmak onun fikriydi. Genç oyuncular yetiştiren ve onlara sahne kazandıran Semaver Kumpanya onun eseri. Çok ucuz biletlere çok iyi oyunlar sergileyerek bir semte tiyatroya gitme alışkanlığı kazandıran yine o. Yabancı tiyatrocuların tez konusuMUSTAFA ÖVÜL AVKIRAN (46)Garajistanbul’un kurucuları1990’ların başından beri çağdaş gösteri sanatlarıyla uğraşıyorlar. İlk önce 5.Sokak Tiyatrosu’nu kurdular, "Geyikler ve Lanetler" oyunu Almanya’nın en önemli tiyatrolarında oynadı. Avrupa’da rejisör olarak tanınmaları da böyle başladı. 2005’te galatasaray otoparkının en alt katını kiralayıp, Garajistanbul yaptılar. Burası dört yıl içinde bağımsız tiyatronun ve çağdaş dansın merkezlerinden biri oldu. Asla çeviri metin kabul etmiyorlar. Yepyeni rejisörler, koreograflar ve eleştirmenler yaratıyorlar. Türkiye’deki bütün bağımsız tiyatroların toplamından daha çok prodüksiyon yapılıyor burada. Garajistanbul ciddi bir referans merkezi. O nedenle de mesela bu yıl birbirinden habersiz bir Alman ve bir Amerikalı tiyatro öğrencisi doktora tezini Garajistanbul üstüne yaptı.Hocaların hocasıYILDIZ KENTER (81)

Haberin Devamı

Oyuncu ve yönetmenTürk tiyatrosunun tepe noktasıdır. Oyunculuğu ve yönetmenliğinin dışında aklınıza gelen bütün iyi tiyatrocularda emeği vardır. 1961’den beri yetiştirdiği öğrencilerden birkaçını sayalım: Genco Erkal, Müjdat Gezen, Perran Kutman, Savaş Dinçel, Demet Akbağ, Nilgün Belgün, Erdal-Güzin Özyağcılar, Mehmet Birkiye, Tilbe Saran, Sanem Çelik, Engin Hepileri, Okan Yalabık, Demet Evgar, Bartu Küçükçağlayan. Kaç kuşak onun yanında ilk bilgilerini almış, sahneye adım atmıştır. O nedenle o en büyüktür, camiada sözü kanundur. Tiyatronun güçlü eleştirmeniDİKMEN GÜRÜN (68)

Haberin Devamı

Tiyatro Festivali’nin direktörüTürkiye’de tiyatro eleştirisi dendiğinde otorite Prof. Dikmen Gürün’dür. 1980’lerden beri gazete ve dergilere tiyatro yazıları yazar. Bütün önemli tiyatro yarışmalarında jüri üyeliği yapmıştır. 1993’te İÜ Edebiyat Fakültesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nün kurulma ve gelişme aşamasında görev aldı, bölüm başkanlığı yaptı. Halen, bu bölümde yüksek lisans ve doktora dersleri veriyor. 16 yıldır istanbul Kültür Sanat Vakfı’nda Uluslararası istanbul Tiyatro Festivali’nin direktörü. istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nda Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni.Tiyatro akımı ithal ettilerMURAT (42) - ÖZLEM DALTABAN (40)

Haberin Devamı

Tiyatro Dot’un kurucularıMurat ve Özlem Daltaban’ın 2005’te kurduğu Dot, Türkiye’ye çağdaş tiyatronun en yeni, en sert oyunlarını getirerek kendi seyircisini ve oyuncusunu yarattı. İngiliz tiyatro akımı "In Yer Face"in (Suratına Suratına) parçası olan oyunlarını Mısır Apartmanı’nın dördüncü katında 180 metrekarelik, 60 sandalyelik salonlarında ya da Tünel’deki Bilsar binasının altındaki geniş bir koridoru andıran mekánlarında oynuyorlar. Seyirciyi içine alan, düşündüren ama genelde feci şekilde geren oyunlar bunlar. Bu yıl 35 kişiye yükselen kadrosunda çok başarılı oyuncular var. UNESCO’ya bağlı Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından "Yılın Tiyatro Ödülü"ne layık görülmeleri kimseyi şaşırtmadı.Piyasaya okumuş çocuk yetiştiriyorMÜJDAT GEZEN (66)

Haberin Devamı

Tiyatrocu, hocaBir pazar günü bile yarım saat içinde telefonu beş kez çaldı. Oyuncu olmak isteyen gençler Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde eğitim almak istiyor, tepedeki adama meziyetlerini anlatmak için birbiriyle yarışıyordu. Bizim şahit olduğumuz görüşmeler, Müjdat Hoca’nın, bir şekilde telefon numarasını bulan şanslı gençlerdi, kapıda başvuru yapmayı bekleyen onlar gibi yüzlercesi var. Haklılar da. 1991’de Gezen’in oyuncu yetiştirmek için kurduğu bu ücretsiz okuldan 10 bin genç mezun oldu. Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Şevket Çoruh, Bülent Polat, Evrim Akın, Gözde Bahadır, Alper Kul, Aslı Aytalar, Ahu Türkpençe... Bu sene Afife Jale’de ödül alan üç oyuncu (Mine Tugay, Serdar Orçin, Sevinç Erbulak) MSM mezunu. O yüzden her yıl yönetmenler Müjdat Hoca’nın derslerine gelip öğrencilerle deneme çekimi yapıyor.SANATIN GÜÇLÜ BÜROKRATLARIKlasik müzik, opera ve balenin büyük patronuRENGİM GÖKMEN (54)

Haberin Devamı

Devlet Opera ve Balesi Genel MüdürüOrkestra şefi Prof. Rengim Gökmen’in gücü tek şehirle sınırlı değil. Çünkü o, 6 kentteki Devlet Opera ve Bale Müdürlüklerini aynı çatı altında toplayan Devlet Opera ve Balesi’nin genel müdürü. Büyük patron yani. 29 yıldır bu alanda çalışıyor. Aspendos Opera ve Bale Festivali’ni kurdu. Beyhan Murphy’yi İngiltere’den getirip onunla Modern Dans Topluluğu’nu kurdu. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı kurduktan sonra Doğuş Grubu’nu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na (CSO) sponsor olmaya ikna etti. Birçok genç sanatçının yetişmesine önayak oldu. Daha geçenlerde düzenlediği Uluslararası Bale Yarışması’nda büyük ödülü alan Kadir Okurer’i abd’deki Youth Grand Prix Bale yarışmasına gönderdi, Okurer ikincilik ödülüyle döndü. Birçok orkestra şefinin atanması için de yeterlilik belgesini o veriyor, yani imzası çok kıymetli.istanbul’da kültür ondan soruluyorNEVZAT BAYHAN (48)

istanbul Kültür A.Ş Genel MüdürüNevzat Bayhan aslen gazeteci. istanbul Belediyesi Kültür A.Ş’nin başına 2005’te geçti. Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Mecidiyeköy Kültür Merkezi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Tuzla İdris Güllüce Merkezi, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi, Ümraniye Kültür Merkezi ve Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi onun kontrolünde. Geçen yıl 1 milyon kişinin gezdiği Yerebatan Sarnıcı ve Miniatürk de öyle. Sadece geçen yıl 90 proje yaptılar. En çok konuşulanı Seyyar Kitap’tı. 1 milyon seyyar kitap, 100 bin sesli kitap ücretsiz olarak dağıtıldı. istanbul’la ilgili 46 prestij kitabı, 7 albüm, 6 belgesel hazırlandı. Kültür A.Ş son 4.5 yılda tam 6 bin 27 etkinlik düzenledi, istanbul’un her köşesine yayıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!