Teşhis için nefes yeterli

Güncelleme Tarihi:

Teşhis için nefes yeterli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deneysel tıp alanında araştırmalarını sürdüren uzmanların keşfettiği bir alet sayesinde artık bir parça nefesle hastalıklar teşhis edilebilecek. Ağrısız ve zahmetsiz teşhis aleti 2000’li yıllarda bütün evlerde bulunmaya aday.

Mesane iltihabı şüphesi mi var? Sürekli öksürükten mi dertlisiniz? Sebepsiz karın ağrıları mı? Yoldaki alkol kontrolleri gibi bir üfleme yeterli artık. AUDI MAGAZİN Dergisi’nde yer alan bir habere göre Londra’daki Imperial College’da deneysel tıp alanında araştırmalar yapan Prof. Peter Openshaw’ın keşfettiği alet, nefesteki bileşimden sorunların ne olduğunu ortaya koyacak.

Prof. Openshaw, iki yıldan bu yana ağız kokusunda önemli bir uzman. Küçük bir çürük ya da miskten bir iz... Hastanın böbreklerinden problemi var. Zatürree, mide rahatsızlığı, bakteriyel bir hastalık, bir virüs tümü kolaylıkla anlaşılabiliyor. Nefesin kokusundan hastalıkların teşhisi tıp bilimiyle uğraşanlar tarafından neredeyse Ortaçağ’dan bu yana biliniyor. Ancak o dönemde tüm bu bilgiler bir araya getirilip hekimlere hastalıkların teşhisi konusunda yol gösterici olamamış.

Henüz kullanılmıyor

Peki, yıllar sonra bilgisayar uzmanları, kimyagerler ve fizikçilerin birlikte keşfettikleri nefes analizi yapan bu alet, tek başına işe yarayacak mı? Şimdilik bu sorunun yanıtı tam anlamıyla bir sır. ‘‘Bütün her şey hastalar için koruyucu hale gelince halka açacağız’’ diyor Prof. Openshaw. Ancak bugün açık olan bir şey var: Nefesten teşhis gelecekte çok büyük bir pazar haline gelecek. Uzmanlar tüm dünya üzerinde dluşacak pazarın 40 milyar markı bulacağını düşünüyorlar.

Bakteriyel rahatsızlıklar, mikrobik hastalıklara göre farklı kokular ortaya çıkarttıkları için yakın gelecekte bu alet soğuk algınlığı ile nezleyi birbirinden kolaylıkla ayırt edecek. Bu da sağlık açısından milyorlarca markın tasarruf edilmesi demek. Çünkü bugüne kadar özellikle aile hekimleri nezle ile soğuk algınlığı semptomları arasında kararsızlık çekerlerdi. Bu nedenle de bugüne dek yazılan antibiyotiklerin yaklaşık yüzde 60’ı mikrobik soğuk algınlıklarına kaşı yazılmıştır. Ancak bilindiği gibi antibiyotikler virüslere karşı son derece çaresiz.

Astımı ölçüyor

Prof. Openshaw’ın ekibi bir başka akciğer hastalığı üzerinde de ısrarla duruyorlar: Astım. Astımlılarda hastalanan akciğerde karbon oksit ve azot oksit oluşuyor ve bu maddeler de nefesle açığa çıkıyor. Hastalık ne kadar ilerlemişse ve akciğerdeki tahribat ne kadar fazlaysa bu maddelerin nefesteki konsantrasyonu da o ölçüde az oluyor. İşte ‘‘nefes analizcisi’’ bu gazların oranlarını da tespit edebiliyor. Sonuçlar ise akciğerdeki tahribatın ne boyutta olduğunu belirlemek için yeterli. Ayrıca diyabet hastaları da bu alet ile kan tahlili yerine istedikleri zaman kanlarındaki şeker oranını ölçebilecekler.

Ne zaman piyasada olacak?

2002 yılında astım teşhis cihazının kliniklerde kullanılacak çeşidi piyasaya sürülecek, daha sonra da çanta büyüklüğündeki mini cihaz. Beş ile yedi yıl içindeyse mikrobik hastalıkların teşhisi için bir alet piyasada olacak. Uzmanlara göre günün birinde bu aletler sıradan bir termometre gibi tüm evlerde bulunacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!