Osman Bey'in kaç tane eşi var? Tarihi kaynaklara göre Osman Gazi'nin eşleri

Güncelleme Tarihi:

Osman Beyin kaç tane eşi var Tarihi kaynaklara göre Osman Gazinin eşleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2021 23:15

Osman Bey'in eşleri ve evlilik hayatı popüler dizi Kuruluş Osman'la beraber yeniden gündemde yer aldı. Ertuğrul Gazi'nin en küçük oğlu olmasına rağmen kahramanlığı ve atikliğiyle beyliğe seçilen Osman Gazi, küçük bir uç beyliğiyken zamanla cihan devletlerinden biri haline gelen, büyük bir coğrafya üzerinde yüzyıllar boyunca devamlılık gösteren Osmanlı Devleti'nin temellerini attı. Tarihi kaynaklara göre Bala Hatun'la evlenen Osman Gazi'nin diğer bir eşi daha vardı. İşte, Osman Gazi'nin eşleri ve konuyla ilgili ayrıntılar.

Haberin Devamı

 Savaş dehası, öz güvenli kişiliği ve adaletli yapısıyla ön plana çıkan Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kurucusu olarak tarihteki eşsiz yerini aldı. Peki, Osman Gazi'nin eşleri kimler?

Gerçekleştirdiği fetihlerle Türk-İslam medeniyetinin dünyaya yayılmasında atılan ilk adımların mimarı olan Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda etkin rol aldı.

OSMAN GAZİ'NİN EŞLERİ

Osmanlı Devleti'nin kurucusu olan Osman Gazi'nin iki eşi vardı. Osman Gazi'den sonra tahta geçen Orhan Gazi'nin annesi olan Malhun Hâtûn, Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'in kızıydı. Osman Gazi'nin ikinci eşi ise Râbi'a Bala Hâtûn'du.

İlk Osmanlı tarihçilerinden Âşıkpaşazâde, Mal/Malhun Hatun’u  Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı olan  Şeyh Edebâli’nin kızı diye gösterir ve Osman’ın gördüğü rüyayı büyük bir devletin doğuşunun müjdecisi olarak yorumlayan Şeyh Edebâli’nin kendisine kızını verdiğini kaydeder.

Haberin Devamı

Rabia Bala Hatun'un mezarı, babası Şeyh Edebali'nin Bilecik'te bulunan türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile beraber bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre, Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!