Masumlar Apartmanı’nda Han’ın hastalığı (çöp toplama) nedir, neden olur?

Güncelleme Tarihi:

Masumlar Apartmanı’nda Han’ın hastalığı (çöp toplama) nedir, neden olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2021 12:28

Masumlar Apartmanı dizisinde Han’ın hastalığını İnci tarafından da öğrenildi. Han’ın çöp toplama hastalığını haftalar sonra öğrenen İnci, büyük bir yıkım yaşadı. İnci gibi dizi takipçileri de çöp toplama hastalığının nedenini araştırmaya başladı. Peki, Masumlar Apartmanı’nda Han’ın hastalığı (çöp toplama) nedir, neden olur?

Haberin Devamı

Asıl adı Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dispozofobi) olan ve halk arasında istifçilik ya da çöp toplama hastalığı olarak bilinen hastalık, kişinin değerli olsun veya olmasın, eşya, atık, ambalaj vb. maddeleri atamama durumu olarak tanımlanıyor. İstifçilik kolleksiyonerler ile karıştırılabilmektedir. Ancak kolleksiyonerler, sadece bir ya da birkaç alanla alakalı eşyaları toplarlar. İnsanların ellerinde tuttukları eşyayla bağ kurarak güvenli ortam ihtiyaçlarını karşıladıkları ve kişisel olarak yaşadıkları olayları hatırlamalarını sağlayacak bağlantılar kurdukları düşünülüyor.

BİRİKTİRME HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Biriktirme hastalığının temelinde genetik faktörler, erken çocukluk dönemlerinde maruz kalınan travmalar,  terk edilme korkusu gibi sebepler bulunabiliyor. Travmaya maruz kalan kişiler gerçek stres faktörleriyle yüzleşmemek ya da bunların bir şekilde üzerini kapamak için istifçiliği bir baş etme yöntemi olarak geliştirebiliyorlar. Aynı zamanda, günümüzde yapılan araştırmalar göre, istiflemenin hafıza ve dikkat problemleriyle, kategorilendirme ve karar verme zorluğuyla ilişkisi var.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!