Kuruluş Osman Ertuğrul Bey öldü mü? Ertuğrul Gazi ne zaman öldü? İşte Ertuğrul Bey'in tarihi hayatı

Güncelleme Tarihi:

Kuruluş Osman Ertuğrul Bey öldü mü Ertuğrul Gazi ne zaman öldü İşte Ertuğrul Beyin tarihi hayatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2020 04:44

Kuruluş Osman Ertuğrul Bey öldü mü sorusu dizinin son bölümünde merak konusu oldu. İkinci sezonu ile macerasına devam eden dizinin bu haftaki bölümünde oyuncu Tamer Yiğit'in hayat verdiği Ertuğrul Bey'in hasta yatağından gelen haber ekran başındakileri meraklandırdı. Tarihi kaynaklara göre Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla iyi geçinen, idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşatan Ertuğrul Gazi, 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat etti. Peki, Kuruluş Osman Ertuğrul Bey kimdir? İşte Ertuğrul Bey'in tarihi hayatıyla ilgili merak edilenler.

Haberin Devamı

Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'nin hayatı son zamanlarda popüler olan Kuruluş Osman dizisiyle gündeme geldi. Ölümle burun buruna gelen Ertuğrul Bey, son bölümde hasta yatağında gözlerini açarak obada yeniden gelişmelere el koydu. Ertuğrul Bey'in akıbeti ilerleyen bölümlerde belli olacak.

KURULUŞ OSMAN ERTUĞRUL BEY KİMDİR?

Ertuğrul Gazi veya Ertuğrul Bey (ö. Söğüt), 13. yüzyılın ortalarında Oğuzların Kayı boyunun lideri ve Osmanlı Beyliği'nin kurucusu olan Osman Bey'in babası. Osmanlı imparatorluğunun temelini atmıştır. 1280'li yıllarda ölen Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Bey, Osmanlı Devletini kurmuştur.

ANADOLU'YA GELMESİ VE SÖĞÜT'E YERLEŞMESİ

Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans İmparatorluğu sınırında bulunan uç emirliklerindeki Türk sayısı, 1243 yılında gerçekleşen Kösedağ Muharebesi sonrasında Anadolu'da başlayan Moğol baskısı sebebiyle artış göstermiş; buna paralel olarak Bizans topraklarına yapılan akınlar artmıştı. Bu akınlar sonucunda, Bizans topraklarında ikinci halka uc beylikleri kurulmaya başladı. 13. yüzyılın ikinci yarısında bu beyliklerin en güçlüsü konumunda olan ve Kütahya civarında hüküm süren Germiyanoğulları Beyliği, 1300'lere doğru Batı Anadolu'da fetihler yaparak üçüncü halka uc beyliklerinin kurulmasını sağladı. Sultan Öyüğü (günümüzde Eskişehir) bölgesinde, ucun en ileri hattı olan Söğüt'te yerleşen Türk boyunun başında Ertuğrul Gazi bulunmaktaydı. Ertuğrul Gazi'ye bağlı boyun bu bölgeye ne zaman ve nasıl geldiği kesin olarak bilinmemekle birlikte, konu hakkında farklı görüşler mevcuttur.

Haberin Devamı

ERTUĞRUL GAZİ KAÇ YAŞINDA ÖLDÜ?

Ertuğrul Gazi, yöneticiliği döneminde aşiretinin nüfusunun az olmasından dolayı barış merkezli, tedbirli ve ihtiyatlı bir siyaset izledi. Çevresinde bulunan Türkmen beylikleri ve Bizans (İnegöl-Karacahisar-Bilecik) tekfurlarıyla daima iyi geçinip onların durumlarını ve siyasi şartları gayet iyi değerlendirerek başında bulunduğu aşiretini ve idaresi altında yaşayanları sulh ve sükûn içinde yaşattı. Ertuğrul Gazi, emri altındaki topraklarda yaşayan halk tarafından çok sevilen ve sayılan bir kişiydi. Söğüt'teki Hıristiyan tebaası da Ertuğrul Gazi'yi yürekten seviyor ve sayıyordu. Yurt tuttuğu bölgede huzur ve güveni sağladı. Ertuğrul Gazi, 1281 senesinde 93 yaşlarında iken Söğüt'te vefat etti.

Haberin Devamı

ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ NEREDE?

Osman Gazi 1299 yılında, merkezi Söğüt olan Osmanlı Beyliği'ni kurdu. Söğüt'te vefat eden Ertuğrul Gazi'nin, oğlu Osman Gazi tarafından yaptırılan bir türbesi bulunmaktadır.

Ertuğrul Gazi Türbesi Bilecik Söğüt ilçesinde yer almaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!