Kuruluş Osman Bayhoca kimdir, ne zaman öldü? İşte Bayhoca'nın tarihi hayatı hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Kuruluş Osman Bayhoca kimdir, ne zaman öldü İşte Bayhocanın tarihi hayatı hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2021 00:43

Kuruluş Osman Bayhoca'nın hayatı, dizinin son bölümünde gündeme geldi. Osman Gazi'nin ağabeyi Savcı Bey'in oğlu olan Bayhoca, dizide Bizans askerleri tarafından kaçırılarak izleyenlerin dikkatini çekti. Heyecanlı bölümün ardından Bayhoca'nın tarihi hayatı merak konusu oldu. Öte yandan Kuruluş Osman Bayhoca karakterine hayat veren Yağızkan Dikmen'in performansı da tam not aldı. Bayhoca'nın tarihi bilgilere göre, Ermeni Beli Muharebesi'nde öldüğü düşünülüyor. Peki, Kuruluş Osman Bayhoca kimdir? İşte, ayrıntılar.

Haberin Devamı

Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi'nin yeğeni olan Bayhoca'nın hayatı, popüler dizi Kuruluş Osman ile merak konusu oldu. Saru Batu Savcı Bey’in iki oğlundan birincisi olan Bayhoca'nın annesi tarihi bilgilerde Ana Sultan olarak yer alıyor. 1284 yılında ise Bayhoca'nın öldüğü tarihi bilgilerde bulunuyor. Dizide Bayhoca karakterine 26 yaşındaki oyuncu Yağızkan Dikmen hayat veriyor.

KURULUŞ OSMAN BAYHOCA KİMDİR?

Bayhoca (1268 - 1284, Hamzabey). Oğuzlar’ın Bozok kolunun Kayı Boyu’na mensup olup Saru Batu Savcı Bey’in iki oğlundan birincisidir. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi'nin yeğenidir.

Osman manlı beyliğinin başında bulunan Osman Bey; Bizans’a karşı fetihlere başlar. Komşu Rum Tekfurlarından en kuvvetlisi İnegöl Tekfurudur ve İnegöl Tekfuru Nikola, diğer Rum tekfurlarını Osman Bey’e karşı kışkırtmaktadır. Bu durum karşısında Osman Bey, İnegöl kalesini almak için yola çıkar. Osmanlı kuvvetleri kendilerine pusu hazırlamış olan Rumlara karşı cesurca savaşır ve onları yenilgiye uğratarak zafer kazanırlar. Bu savaşta( 1284) Savcı Bey’in oğlu, Osman Beyin yeğeni olan Bay Koca şehit düşer. (1267-1284 ) Bay Hoca bu yönüyle Osmanlı hanedanının ilk şehidi kabul edilir. Mezarı ise Hamzabey Mahallesi’nde Mehmed Bey Camii’nin yanındadır. Hamzabey Mahallesi merkezinde bulunan Bay Hoca Türbesi, çevre düzenleme alanı ile beraber yaklaşık 60 m2 alana sahiptir.

Haberin Devamı

YAĞIZKAN DİKMEN KİMDİR?

Yağızkan Dikmen Ocak 1988 İstanbul doğumludur. 26 yaşında olan oyuncu kova burcudur. 1.76 boyunda 70 kilo ağırlığında olan Yağızkan Dikmen Haliç Üniversitesi tiyatro bölümü mezunudur. Son dönemlerde rol almış olduğu dizilerde başarı göstererek seyircilerin beğenisini kazanan genç oyuncu Survivor'da daha önce yarışan Yiğit'in kardeşidir.

BAKMADAN GEÇME!