Hangi Osmanlı?

Güncelleme Tarihi:

Hangi Osmanlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 15:19

Osmanlıcılık sevdası yeni bir dizi daha doğurdu. ‘Payitaht Abdülhamid’in başlamasıyla imparatorluk döneminin meraklıları üçe bölündü...

Haberin Devamı

KESKİN İDEOLOJİK DURUŞ, MASKÜLEN YAPI

Payitaht Abdülhamid - Cuma, TRT1

Bu cuma ilk bölümü yayımlanan dizi, yükselen neo-Osmanlıcılık trendinin son halkası. Tarihsel gerçekliklerin kronolojik düzende anlatılacağı iddiasında olsa da, fazla tutarlı olmasını beklememek gerek. Sonuçta, ‘Filinta’ gibi dizilerden de alışkın olduğumuz gibi Osmanlı ideasının yükselişinin coşkulandırdığı bir izleyici kitlesine hitap edecek. Doğal olarak kitlesinin kahramanlık hislerine cevap verecek; destansı, masalsı, hamasi bir dile sahip olacak. İlk bölümden Abdülhamit dönemini bugünle ilişkilendirmeye çağıran propaganda tadı kolayca fark ediliyor. Bülent İnal; Abdülhamit rolünde, Serdar Akar kamera arkasında kendisinden bekleneni iyi vermiş. Dizinin yüksek bütçesi, pek çok dönem dizisinden daha kaliteli bir seyir de vaat ediyor ama bu keskin ideolojik duruş, maskülen yapı herkese göre değil. 

Haberin Devamı

Hangi Osmanlı

İMPARATORLUK KÖKLERİMİZLE DEĞİL CUMHURİYET’LE İLGİLİ

Vatanım Sensin - Perşembe, Kanal D

Payitaht Abdülhamid’; ‘köklerimizi bulmaya’ teşvik ederken, ‘Vatanım Sensin’ küllerinden doğan yeni bir ülkenin öyküsünü anlatıyor. Osmanlı’nın son günlerinde geçse de imparatorluk köklerimizle değil, Cumhuriyet’le ilgili... Ezan, hilafet, hilal, ilahi ordu, çakallarla sarılı devlet imgelerinden çok; ay yıldız, bağımsızlık, uyanış, toprak, imece, mucize gibi temalar üzerine inşa ediliyor. Üstelik kadın cast’ı formalite icabı sepiştirilmiş gibi görünen, ‘erkek erkek’ bir dizi olan ‘Payitaht Abdülhamid’in aksine, ‘Azize’nin (Bergüzar Korel) hikâyenin tam kalbinde olduğu bir kadın öyküsü anlatıyor.

Hangi Osmanlı

TARİHSEL PEMBE DİZİ ARAYANLARA...

Muhteşem Yüzyıl Kösem - Cuma, Fox TV

Tarihsel gerçekliklerle pek işi olmasın, hafif bir ‘Rome’ havası alalım, entrikaya, ihtirasa doyalım diyenler bu tarafa. Son birkaç haftadır Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçma hikâyesi de olmasa hangi dönemde, hangi imparatorlukta, ne izliyoruz pek de önemi olmayacaktı. Bir zamanların efsanesi ‘Muhteşem Yüzyıl’, karizmasını korumak için harcadığı tüm çabaya rağmen, bir harem entrikası dizisine indirgendi. Yine de haldır haldır kahramanlığa kalkışan Osmanlı dizisi türünden çok, tarihsel pembe dizi arayana iyi gelebilir.

 

BAKMADAN GEÇME!