Diriliş Ertuğrul dizisinin Albastı'sı Ali Ersan Duru kimdir? İşte hayatı hakkında bilinmeyenler

Güncelleme Tarihi:

Diriliş Ertuğrul dizisinin Albastısı Ali Ersan Duru kimdir İşte hayatı hakkında bilinmeyenler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2018 20:34

Diriliş Ertuğrul dizisinde Albastı isimli karaktere hayat veren Ali Ersan Duru, diziyi takip eden birçok kişinin merakla araştırdığı isim olmaya başladı. İlbilge Hatun'un ağabeyi olan Albastı, baskınlara sebebiyet veren isimlerin başında gelmektedir. Peki, Diriliş Ertuğrul dizisine Albastı isimli karakter ile katılan Ali Ersan Duru kimdir? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Diriliş Ertuğrul'un Albastı'sı olarak ekran karşısına çıkan Ali Ersan Duru, biyografisi ile merak edilmeye başlandı. Kayı Obasının yaşadığı baskınların arkasındaki isimlerin başında olduğu tespit edilen Albastı, oba beyinin ve arkadaşlarının kellesini Konya'ya götürmeye geldiğini ifade eden Albastı, kardeşi İlbilge tarafından ise uyarılmıştır. Peki, Diriliş Ertuğrul dizisinin Albastı isimli karakterine can veren Ali Ersan Duru kimdir?

19 Eylül 1984 tarihinde Ankara'da dünyaya gelen Ali Ersan Duru, oyunculuğa on sekiz yaşındayken karar verdi. Osmangazi Üniversitesi Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Aynı dönem içinde amatör tiyatro hayatına başladı. Öncelikle Osmangazi Üniversitesi Tiyatro Topluluğu ile çalışmaya başladı. 2008'de Diyalog Sanat'ta ilk oyunculuk eğitimini aldı.

Haberin Devamı

Ardından Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları'na katıldı. Üç yıllık bir tiyatro eğitimi aldı.

YER ALDIĞI PROJELER

2010Lale Devri Konuk Oyuncu
2011Başrolde Aşk Yardmcı Karakter
2011Hayat Devam EdiyorBerat AltındağYardımcı Karakter
2013Yağmurdan KaçarkenKorkmazYardımcı Karakter
2013Bugünün SaraylısıFatih SoysalBaşrol
2014Gönül İşleri Başrol
2015Aşk ZamanıFikretBaşrol
2016Şahane DamatMehmet ÇırağanBaşrol
2018Kalbimin SultanıMahmud SultanBaşrol

ALBASTI NE DEMEK?

Albastı bir varlığın adından daha ziyade, neden olduğu hastalığı ifade eder. Alvastı veya Alpastı da denir. Sibiryada Albasta olarak da bilinir. Albasmak (bazı Türk dillerinde Alvasmak, Alpasmak) fiili ile de kullanılır. Bu fiil Albastı olmak anlamına gelir. Albastı olan kişiye Albıstar adı verilir. Boğucu sıkıntı. Sara hastalığı. Lohusahumması denilen ve yüksek ateşle ortaya çıkan, temizliğe dikkat edilmediği için meydana gelen hastalık. Bunlara bağlı baygınlık. Bir çeşit korku halidir. Gebe kadın kan kaybetmeye başladığında değişik varlıklar görmeye başlar. En çok korktuğu şey gözünün önüne gelir. Bunun sonucunda bazen bayılır. Alkarısı o esnada göğsüne dizleriyle çökerek soluğunu keser. Hatta ölüme bile neden olabilir.

Gebe kadın yiyemez, içemez, nefesi daralır. Bu durumdan kurtulması için “Al Ocağı”na götürülür. Bu yer genelde kutlu bir mekandır ve bir evliya mezarıdır. “Kulbastı” biçimiyle de Adıge diline geçmiştir. Albastı ve Kulbastı ayrıca isimleri farsça kökenli olan Aleybanı (Alyabani) ve Kuleybanı (Gulyabani) adlı varlıkları da akla getirmektedir. Aleybanı, Albastı'nın Fars kültürüyle etkileşiminin bir ürünüdür. Aynı şekilde Gulyabani de, Kulbastı (Gulbastı)'nın bir yansımasıdır. Ayrıca Udmurt ve Mari dillerinde de Alvasta ve Alvastı olarak yer almaktadır. Al Ana ile de bağlantılı görünmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!