Telefonla sağlık

Güncelleme Tarihi:

Telefonla sağlık
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı’nın 1994’ten bu yana sürdürdüğü telefonla bilgilendirme hattını günde ortamalama 30 kişi arıyor. Bilgi hattını arayanlar kadın sağlığı dışında cinsel yaşamları ile ilgili soruları da dile getiriyorlar.

TAP Vakfı sürdürdüğü pekçok hizmet ve eğitim projesinin yanı sıra telefonda bilgilendirme yöntemiyle Türkiye’nin her yerinden direk olarak ulaşmak isteyenlere bir kapı daha açıyor. 1994 yılından bu yana kesintiz olarak danışmanlık hizmetinin verildiği bu hatta, hafta içi her gün canlı danışman bulunuyor. Bilgi hattını arayanlar telefonlarını tuşlayarak seçtikleri konuda bilgi alabilecekleri gibi danışmana ulaşarak soru sorabiliyorlar. Özel bir eğitim programından geçirilen danışman, öncelikle aile planlaması, üreme sağlığı, kadın sağlığı, doğum, düşük sonrası doğum kontrol yöntemleri, sadece erkeklerin uyguladığı doğum kontrol yöntemleri, cinsel yaşam ve cinsel sağlık, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi sorulara yanıt veriyorlar.

TAP Vakfı Danışmanlık Hattı’na Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden telefon gelmekle birlikte; daha çok İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan başvurular oluyor. Kadınlar daha çok bir ve üç aylık gebeliği önleyici iğneler, doğum, düşük sonrası ya da emzirirken uygulanacak doğum kontrol yöntemleri hakkında sorular yöneltiyor. Bilgi hattını arayanlar, kadın sağlığı ile ilgili soruların yanı sıra cinsel yaşamları ile ilgili sorunlarını da dile getiriyorlar. Kadınlar zaman zaman orgazmın ne olduğu, nasıl yaşandığı hakkında da bilgi alıyorlar. Gençler ise sıklıkla bekaret ve ilk cinsel deneyim ile ilgili kaygıları hakkında konuşmak istiyorlar. Arayıcıların arasında aile planlaması yöntemleri hakkında bilgi almak isteyen yeni evlenecek kişiler de önemli bir grubu oluşturuyorlar. Ülkemizde pek çok sağlık kuruluşunda yüz yüze danışmanlık hizmeti verildiği halde insanlar değişen nedenlerle telefonla danışmanlık hizmeti almayı tercih ediyorlar.

Neden tercih ediliyor?

‘‘Çünkü merak ettiğim konular hakkındaki bilgi, bir telefon kadar yakınlaşmış oluyor’’,

‘‘Hiç kimse ile yüz yüze gelmeden, benim için konuşması zor olan, bir sürü konuda konuşabiliyorum’’,

‘‘Hiç kimseyle konuşmayacağım özel sorunlarımı kim olduğumu, nereden aradığımı öğrenemeyecek bir kişi ile daha rahat konuşabiliyorum. Deşifre olma tehlikesi yok.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!