Tehlikeli zayıflama

Güncelleme Tarihi:

Tehlikeli zayıflama
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tiroid hormonu hapları zayıflatıyor ama sağlığı da riske atıyor.

Hipertiroid tedavisinde kullanılan ‘tiroid hormonu’ haplarıyla bilinçsizce zayıflamak kalp hastalıkları ve kemik erimesine zemin hazırlıyor.

Özellikle lise çağındaki genç kızlarda ve bazı ‘garantili zayıflatan’ güzellik merkezlerinde zayıflatma amacıyla kullanıldığı saptanan tiroid hormonunun hayati tehlikelere yol açabildiği belirtiliyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mete Düren, son zamanlarda tiroid hormonu alarak zayıflamaya çalışan ancak buna bağlı şikayetler gelişen hastaların kliniklerine başvurduğunu söyledi. Tiroid hormonunun, hipertiroid (zehirli guatr) hastalığında kullanıldığını, hastaların tiroid bezlerinin normalden birkaç kat fazla çalışması sonucu çok kısa bir sürede iştahları yerinde olsa bile hızla kilo verdiklerini belirten Doç. Dr. Düren, şunları söyledi: ‘‘Hormon, metabolizmanın hızını normalin birkaç kat üstüne çıkıyor. Bu dönemde tiroid hormon üretimi, vücudun her türlü kontrolünün ve denetiminin dışında oluyor. Hastalarda sadece kilo kaybı değil, çarpıntı, nabız sayısında artma, terleme, sinirlilik hali, bazı hastalarda gözlerde dışarı fırlama gibi belirtiler görülüyor.’’

Kısa süreli kilo verme belirtisinden yola çıkarak bazı kişilerin, sırf kilo verme uğruna sağlıklarıyla çok tehlikeli kumar oynadıklarını belirten Doç. Dr. Düren, ‘‘Bizim ameliyatla tiroid bezini aldığımız veya tiroid bezini küçültmek üzere hastalara verdiğimiz ilaçları çok yüksek miktarlarda, normal ihtiyaçtan 15 kat fazla, günde 15-20 hap alarak birkaç günde zayıflamaya çalışıyorlar. Gerçekten de bu süre içersinde çok hızlı kilo kaybetmek mümkün. Ama kilo kaybetmekle kalmıyorlar. Nabız sayıları artıyor. Çarpıntıları, ellerinde terlemeler oluyor. Guatr (tiroid bezinin büyümesi) hastası oluyorlar.

Kilo kaybı için bunları sineye çekiyorlar’’ dedi. Kilo verdikten sonra ilacın bırakıldığını ancak vücudun normale dönemediğini anlatan Doç. Dr. Düren, ‘‘Metabolizmaları önce normale iniyor ama normalde de kalmayıp daha aşağıya iniyor. Zamanında verdikleri kiloyu tekrar geri almaya devam ediyorlar. Hatta eski kilolarının üstüne çıkıyorlar. Tiroid bezi de yeterli çalışmadığı için bu dönemde hiç olmadık yerde hastalarda guatr çıkıyor’ dedi.

Öte yandan tiroid hastaları için vazgeçilmez olan tiroid hormonu hapları piyasada kolaylıkla bulunabiliyor ve reçetesiz alınabiliyor. İlaçlardan Organon Firması'nın olanı 295 bin liradan, Abdi İbrahim Firması'nınki ise 465 bin liradan satılıyor. Reçetesiz alınabilmesi ve ucuz olması da daha cazip hale getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!