Güncelleme Tarihi:
Bazı ev ve iş yerlerinde son günlerde görülmeye başlanan “gribe karşı soğan asma” usulü, görenlerin de ilgisini çekiyor. Kuru soğanı iple tavandan sarkıtan ve soğanın yaydığı kokuyla gribe neden olan virüsleri, mikropları yok edeceğine inanan bazı vatandaşlar, kuru soğanın gribe yakalanma riskini azalttığını öne sürerek, uygulamanın işe yaradığını savunuyorlar.
Dengeli beslen, meyve ve sebze tüket, bol sıvı al
Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmanın tıbbi yollarının belli olduğunu ve buna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekuklu, sözlerine şöyle devam etti:
“Kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmanın başlıca yolları, dengeli ve yeterli beslenme, meyve ve sebze tüketilmesi, bol sıvı alınması ve gerekmedikçe kalabalık ortamlarda fazla bulunulmaması olarak sayılabilir. Bunun dışında bebekler, gebeler, yaşlılar, kalp, akciğer hastalığı olanların özellikle dikkatli olmaları, soğuk ve kirli havalarda dışarıda fazla zaman geçirmemeleri, açık ve kirli havada egzersiz yapmaktan kaçınmaları ve solunum yolu hastalığı geçirenlerle aynı ortamda bulunmamaları, ortak eşyaları kullanmamaları önerilir. Asıl önemli ve hemen bütün hastalıklar bakımından dikkate alınması gereken önlem el yıkamadır. Ellerin bol sabun ve suyla yıkanması solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşmasını önemli oranda azaltmaktadır. “
Gripten korunmada alınabilecek bir başka önlemin grip aşıları olduğunun altını çizen Ekuklu, şunları kaydetti:
“Gripten korunmada alınabilecek bir başka önlem grip aşısıdır. Ekim - Kasım aylarında yapılması ve her yıl yinelenmesi gerekir. Grip aşısının yapılmış olması solunum yolu hastalığı ya da grip geçirilmeyecek anlamına da gelmemektedir. Aşı büyük küresel salgınlardan ve ağır geçebilecek gripten korumaktadır ve grip etkeni her yıl değiştiği için aşının da yeniden yapılması gerekecektir. Nadir yan etkisi olan grip aşısı 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi bulunanlar ve gebeliğinin ilk 3 ayında olan gebeler dışındakilere yapılabilmektedir.”