Tatiliniz kabusa dönüşmesin

Güncelleme Tarihi:

Tatiliniz kabusa dönüşmesin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2011 10:35

Yaz aylarının gelmesi beraberinde böcek sokmalarını, güneş çarpmalarını ve buna bağlı olarak kalp, tansiyon, şeker hastalarında çeşitli sorunları da ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı

Yazın 7'den 70'e herkesi ilgilendiren bu hastalıklara karşı ne tür önlemler alınmalı, tedavisi nasıl olmalı?  Yaz aylarını ve yaz tatillerini kabusa çevirme ihtimalinden kurtaracak önerileri Medline Operasyonlar Direktörü Doktor Barış Mutler verdi.

KALP TANSİYON ŞEKER HASTALARI BİRDEN BASTIRAN SICAKLARA DİKKAT!

Küresel ısınmanın da etkisiyle bu yıl ilkbaharın yaşanmaması ve havaların aniden ısınması da insan bünyesi üzerinde kötü etkiler yapıyor. Sıcaktan en çok etkilenen insanlar da kuşkusuz yaşlılar, hipertansiyon, kalp ve şeker hastaları. Peki birden bastıran sıcaklara karşı neler yapmalı, nasıl korunmalı?
Doktor Barış Mutluer bu dönemde egzersizin normalden daha fazla önem kazandığını, kolestrolü arttıran yiyeceklerden daha çok kaçınılmasının, sigara kullanılmamasının hastalar için çeşitli krizlerin riskini azalttığını söylüyor. Sıvı alırken de çay, kahve, alkol gibi diüretik yani idrar söktürücü içeceklerden kaçınılması ayrı bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

GÜNEŞ YANIKLARINI HAFİFE ALMAYIN

/images/100/0x0/55ea4505f018fbb8f87517d6
Güneş altında saatlerce kalıp, bronz bir tene kavuşmak güzel ama Mutluer cildi korumak için yüksek faktörlü güneş koruyucularını ihmal etmemek konusunda uyarıyor; "Ayrıca ağaç gölgesi, duvar gölgesi gibi yerlerde de vakit geçirmeli, güneşin tehlikeli olduğu saatlerde devamlı güneş altında kalmamalı. Aksi takdirde güneş lekeri ve ileride cilt kanseri ile karşılaşmak işten bile değil."

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELER?

Aşırı terleme, ateş, bilinçte bulanıklık, halsizlik, aşırı susuzluk hissi, ağrı, bulantı, kusma, şiddetli baş ağrısı, nabzın hızlı atması belirtileridir. Eğer bunlardan birkaçı kişide görülüyorsa güneş çarpması yaşıyordur.

NE YAPMALI?

Hasta serin ve gölge bir yere taşınmalı eğer bilinci açıksa son derece rahat bir biçimde, yarı oturur pozisyona getirtilmelidir. Su serpme, ıslak havlu veya yelpaze gibi şeylerle serinletilmeli, su, hipertansiyonu yoksa tuzlu ayran verilmeli.

Haberin Devamı

Güneş çarpması kadar yanıkları da sık karşılaşılan tatil kazalarından biri. Birinci derece denilen hafif yanıklarda toplumda yaygın olarak yapılan yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı güneş yanıklarında sürülmemeli. Yanıklar en az 10 dakika soğuk suya tutulmalı ve yanık kremi, ardından da yağlı krem sürülebilir. Ayrıca bol sıvı tüketilmeli.

GÜNEŞ ÇARPMASINDA BUNLARA DİKKAT

Hastanın bilinci kapalıysa kesinlikle içecek verilmemeli, alkol koklatılmamalı, gazlı içecek verilmemeli, katı yiyecek verilmemeli. Ayrıca güneş çarpmasını tetikleyen uykusuzluk, alkol, vücudun susuz kalması, yorgunluk gibi etkenlerden de kaçınılmalı.

BÖCEK SOKMALARINA BASİT İLK YARDIM

Haberin Devamı

Böcek sokmalarına karşı da uyaran Dr. Barış Mutluer en sık karşılaşılan böcek sokmasının arı, eşek arısı ya da yaban arısı olduğunu söylüyor.
Böcek sokmalarına karşı en etkili ilk yardımın bölgenin su ve sabun ile yıkanması olduğu konusunda uyaran Barış Mutluer, kaşıntı, şişkinlik, kızarıklık gibi belirtilerin genellikle bir saat içinde ortaya çıktığını ama alerjik kişilerde anafilaktik şok tehlikesinin önemli olduğunu söyledi.
Mutluer ayrıca belirtileri birden ya da uzun sürede ortaya çıkabilen şok tehlikesinin tedavisinde ise yapılması gerekenkeri şöyle açıkladı; "şok geçiren kişiler nefes alma sorunu yaşadığı için solunum yolunun açık tutulması, bacakların yükseğe kaldırılması, eğer böceğin herhangi bir parçası vücuttaysa bunun çıkartılmamaya çalışılması gerekiyor. Ayrıca tedavinin ardından hasta 48 saat gözlem altında tutulmalı."
dedi.

Haberin Devamı

TATİLDE NASIL BESLENMELİ?

Yazın sıcak havaya göre beslenmeye de dikkat etmek birçok tehlikeden koruyor. Barsak enfeksiyonları ve gıda zehirlenmesi yazın artış gösteriyor. Şiddetli seyreden ishal ve sıvı kaybı özellikle yaşlı hastalarda ölümcül nedenlere yol açabilir. İshal ve kusma aynı anda görüldüğünde gıda zehirlenmesi ihtimali üstünde de durulmalı.

Barış Mutluer yaz aylarında ağır ve yağlı yiyecekler konusunda uyarıyor; "Yaz aylarında zeytinyağında pişmiş sebzeler tüketilmeli. Et, tavuk, balık tabii ki tüketilecek ama yaz aylarında azaltmamız gerekiyor. Çünkü yaz aylarında çok sıvı kaybediyoruz ve bu tarz yemekler sıvı kaybını arttırıyor. Dolayısıyla azar azar sık sık, mideyi yormadan sebze türü yiyecekler tüketilmeli ve tabii ki bol su içilmeli." 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!