Tarihe damgalarını vurdular

Güncelleme Tarihi:

Tarihe damgalarını vurdular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bilim, kültür, sanat, politika ve spor dünyasının en büyükleri.

DEV EKİP ÇALIŞMASI

Bin yılın Türkleri listesini Hürriyet dev bir ekip çalışmasıyla oluşturdu. 1000 yıllık bir geçmişte bilim, kültür, sanat, politika, spor dünyasının önde gelen isimlerini belirlemek kolay iş değildi. Gazetemizin yazarları ve servisleri, her alanda bu isimleri belirleyecek jüriler kurdu. Bilim, sanat, politika, spor dünyasından sayısız ünlü, listemizin oluşturulmasına katkıda bulundu. Sonra hepsinin hayat öyküsü titizlikle kaleme alındı.

EFSANELERİMİZ DE VAR!

Listelerde tarih boyunca halkın kahramanlaştırdığı ya da korkudan titreyerek andığı efsane isimler de var... Onlar gerçekten yaşamış tarihi kişiler, ama haklarında çok az şey biliniyor. Tükenmez öyküleriyle ölümsüz mizahçı Nasreddin Hoca, surlara ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan, fermanı padişaha bırakıp dağlara sahip çıkan Köroğlu, 350 yıl önce padişahlardan paşalara sayısız insanın boynunu vurmuş Cellat Kara Ali, 93 Harbi'nin kadın kahramanı Nene Hatun, ilk cihan pehlivanımız Koca Yusuf.

GEÇMİŞİN BÜYÜKLERİ

Gazetemizin tarih yazarı Murat Bardakçı, iki saygın tarihçimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Günay Kut ile birlikte, geçmişimizin bin yıllık derinliğine daldı. En zor iş onlarınkiydi. Çünkü tam bin yıllık bir geçmişten son derece kısıtlı sayıda ismi süzüp çıkarmaları gerekiyordu. Yalnız devlet adamlarını değil, bilim, kültür ve sanat tarihinin önde gelenlerini de belirlediler. Daha sonra Murat Bardakçı hepsinin tarihte oynadıkları rolü yazdı.

BİLİM JÜRİSİNE 13 ÜNİVERSİTE KATILDI

Yirminci yüzyılın en önemli bilim adamı listesi, Kamuran Zeren'in koordinasyonunda 13 üniversite, TÜBİTAK ve Türkiye Bilimler Akademisi'nin önerdikleri isimlerin puanlamasıyla hazırlandı. İstanbul ve Ankara Üniversiteleri, İTÜ, Hacettepe, ODTÜ, Boğaziçi, Çukurova, Marmara, Bilkent, Sabancı, KTÜ, Başkent ve Gazi Üniversiteleri, oluşturdukları kurullarda tespit edilen isimleri bildirdiler. Ortaya çıkan liste Türkiye'nin bilime katkısının hiç de küçümsenemeyeceğini gösteriyordu.

KARİKATÜRDEN ŞİİRE

Edebiyat, plastik sanatlar, müzik, tiyatro, mimari, sinema... Hürriyet Kültür-Sanat Servisi, her alanda geniş bir jüri oluşturdu. Tahsin Yücel, Alpay Kabacalı, Füsun Akatlı, Mehmet H. Doğan, Yahşi Baraz, Ferit Edgü, Hüsamettin Koçan, Mehmet Ergüven, Engin Özendes, Vecdi Sayar, Sevin Okyay, Hülya Uçansu, Agah Özgüç, Alin Taşçıyan, Tan Oral, Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu, Mehmet Çağçağ, Ayşın Candan, Esen Çamurdan, Melisa Gürpınar. Kültürde ve sanatta en büyüklerimiz, onların seçimiyle tespit edildi.

SPOR JÜRİSİ

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü Eski Bakan Yücel Seçkiner Hürriyet Spor Müdürü Nezih Alkış

Spor yazarı Prof. Dr. Kaya Çilingiroğlu Dünya Spor Yazarları Derneği Başkanı Togay Bayatlı Türkiye Spor Yazarları Derneği Başkanı Atilla Gökçe Spor tarihçisi Cem Atabeyoğlu Milli Takım eski Kaptanı Turgay Şeren

Efes Pilsen basketbol takımının mimarı Aydın Örs Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem...

SİYASETTE ALTIN JÜRİ Tarih deyince akla nedense önce siyaset gelir! Murat Bardakçı, Prof. Dr. Ortaylı ve Prof. Dr. Kut ile birlikte 1000 yıllık tarihin en büyük devlet adamlarını belirlemişti, ama geriye 20. yüzyıl kalmıştı. Çağımıza damgasını vurmuş siyaset ve devlet adamlarını belirleyebilmek için Hürriyet yazarı, Ankara Büromuzun Temsilci Yardımcısı Muharrem Sarıkaya kolları sıvadı. Öncelikle günümüz politika dünyasından bir jüri oluşturdu. Dikkat ederseniz, aşağıda listesini verdiğimiz jürinin kendi ağırlığı bile yeterince etkiliydi! Bu 12 kişilik jüri, yüzyıla damgasını vuran 50 Türk siyasetçisini belirledi. Doğal olarak Mustafa Kemal Atatürk bütün jüri üyelerinin listesinde ilk sırada yer alıyordu. 50 kişilik listeye yalnız iki kadın (Behice Boran ve Tansu Çiller) girmişti.

JÜRİ ÜYELERİ

DSP: Oğuz Aygün, Uluç Gürkan

MHP: Şevket Bülend Yahnici,

Ömer İzgi

FP: Bülent Arınç, Abdullah Gül

ANAP: Kamran İnan,

Yılmaz Karakoyunlu

DYP: Necmettin Cevheri,

Saffet Arıkan Bedük

CHP: Tarhan Erdem, Hikmet Çetin

Bin yıllık bir dönemde hayatın her alanında en önemli isimleri belirlemek kolay değil. Sayısız insanın katkısıyla oluşturduğumuz listeyi bu nedenle genelde alışıldığı şekilde ‘‘1000 kişi’’, ‘‘500 kişi’’ gibi yuvarlak bir rakama sıkıştırmadık. Buna rağmen listemizin eksik olduğunu biliyoruz; sayfalarımız yetmedi!.

TÜRK SPORUNUN ZİRVESİ

Hürriyet Spor Servisi, Celal Demirbilek'in koordinasyonuyla bir seçici kurul oluşturdu. Kurul üyeleri, yıllarca Türk

sporuna yön vermiş ve Türk sporunun yönetiminde yer almış kişilerdi. Bu kurul, Türk sporunun en büyüklerini seçti.

Liste, sadece fiilen spor yapanlardan oluştu. Ünlü karikatürcü mizah yazarımız Oğuz Aral, bu sporcuların hayat hikayelerini kaleme aldı, bu karikatürü çizdi.

....VE DİĞER LİSTELER

EN İYİ TÜRK ROMANLARI

EN İYİ 10 TÜRK FİLMİ

EN İYİ TÜRK PİYESLERİ

YILLAR BOYU DİLİMİZDEN DÜŞÜREMEDİĞİMİZ DİZELER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!