Süte değer vermiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Süte değer vermiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Süt, doğduğumuz andan ölene kadar içebildiğimiz, dahası içmemiz gereken tek gıda. Buna rağmen ülkemizde doğrudan amaçlı süt tüketimi yılda 5.7 litreyle sağlığımız için gerekli düzeyin çok altında.

İyi bir beslenme için gerekli besin maddeleri çeşitli hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunur. Bunların her birinde gerek duyulan besin maddelerinin bir veya birkaçı değişen oranlarda mevcut. Ancak doğada öyle bir besin maddesi vardır ki insan vücudu için gerekli tüm besin öğelerini bileşiminde yeterli ve dengeli bir biçimde içerir. Doğanın insana armağanı olan bu en mükemmel gıda, süttür. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalara göre ülkemizde süt tüketimi çok az. Ülkemizde doğrudan içim amaçlı süt tüketimi yılda 5.7 litreyle sağlığımız için gerekli düzeyin çok altında.

Buna karşılık sütün tatlı ve yiyecek yapımında kullanım oranı daha yüksek. Bu nedenle sütün Türkiye’de içilmekten çok yendiğini söylemek mümkün.

Süt neden önemli

Süt, insan vücudunun ihtiyacı olan tüm besin maddelerini yeterli ve dengeli olarak içerir. Protein, karbonhidrat, B vitamini, D vitamini, mineraller ve potasyumun yanı sıra, vücudun gereksinimi olan kalsiyumun en önemli kaynaklarından biridir.

Kemikler ergenlik çağında gelişmeye devam ederler. 35 yaşına kadar da yapıları güçlenir. 35 yaşından sonra da kemiklerin güçlü kalabilmesi için vücudun kalsiyuma gereksinimi vardır.

Çocuklukta ve ergenlik çağında kemik gelişimine katkıda bulunan süt, boy uzamasını da önemli ölçüde arttırır.

Aynı şekilde süt, dişlerin sağlıklı ve güzel olmasını sağlar.

Özellikle ergenlik çağındaki kız çocuklarının süt tüketiminin artması sonucunda kemik yapıları güçlenir ve böylece gelecekte karşılaşabilecekleri osteoporoz’a karşı önemli ölçüde korunurlar.

Süt yalnız çocukların ve ergenlik çağındakilerin fiziksel gelişimine değil, zeka yapılarına da katkıda bulunur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!