Süslemenin güzel ustası

Güncelleme Tarihi:

Süslemenin güzel ustası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

AMICA Dergisi, bu ayki sayısında hat ve tezhip sanatçısı Yöntem Sunar Yılmaz’ın çalışmalarına ve sanat anlayışına yer veriyor. Genç ve modern süsleme ustasıyla Ayşe Dural görüştü.

Yirmi beş yaşındaki Yöntem Sunar Yılmaz, o yaştaki insanların pek ilgilenmediği bir konunun uzmanı. Tezhip, hat, ebru ve minyatür yapıyor. Bunların arasında tezhibin yeri farklı. Bu yüzden kendisini müzehhib, yani tezhipçi olarak tanımlıyor.

9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekorasyon, Dekoratif Sanatlar Bölümü mezunu. Daha sonra klasik tezhip ve modern sanat eğitimi almış; ‘‘Türkiye’de yok olmaya yüz tutan bir sanat benim yaptığım. Yapanlar da bir elin parmakları kadar az. Hele genç nesil hiç yok. Bana da çok hitap ediyor. Yaparken büyük haz duyuyorum’’ diyor. O da çok küçük yaşlarından itibaren güzel sanatlarla ilgileneceğini biliyormuş. Küçükken de tarihi yerleri, müzeleri, camileri gezmeyi sevdiğini söylüyor. ‘‘O zamanlarda bile tezhip beni çekerdi’’ diyor. Onun kaderinin yönü belki de Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nin iç mimari bölümünü kazanıp, ailesininin gitmesine taraftar olmamasıyla değişmiş.

Antalya’da yaşıyor

Yöntem Sunar, İzmirli. Okul henüz bitmeden Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde, İzmir ve çevresinde restorasyon çalışmalarına katılmış. İzmir Fuarı’nda sanat danışmanlığı yapmış. Okul bittikten sonra da tamamen hat ve tezhibe yönelmiş. Şimdiye kadar iki tane kişisel sergi açmış, karma sergilere katılmış.

Evlendikten sonra Antalya’da yaşamaya başlamış. Şimdilerde Antalya’da Kaleiçi’nde bir kompleksin dekorasyonu ve restorasyonuyla uğraşıyor. İlerde çok iyi bir resim koleksiyoneri olmak istiyor. Bir de küçük bir antika dükkanında anlayarak bilerek bu işi yapmak istiyor.

Hem klasik hem modern

Tezhip ustası Yöntem Sunar Yılmaz, klasiğin yanında modern tezhip de yapıyor. Her ikisini de ince ince dokuyor adeta... Çünkü o sanatına aşık.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!