Plastik saksı nasıl boyanır?

Güncelleme Tarihi:

Plastik saksı nasıl boyanır
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2016 15:40

Toprak kiri, toz, güneş ışığı ve yağmur derken saksıların renginin solması ve yıpranması doğal bir sonuç gibi görünebilir. Ne kadar temizlenirse temizlensin, hele saksının üzeri küf tuttuysa etkili bir sonuç elde edilemez. Kalıcı çözüme ulaşmak, saksıyı silmekle değil boyamakla gerçekleşebilir. Hatta, çiçeğiyle bütünlük oluşturmuş renkler ve etkileyici desenler ile, hayal gücünü kullanarak saksıları, içindeki çiçekler kadar canlı ve renkli kılmak mümkün olabilir.

Toprak kiri, toz bir de dışarıdaysa güneş ışığı ya da yağmur derken saksıların renginin solması ve yıpranması doğal bir sonuç gibi görünebilir. Ne kadar temizlenirse temizlensin, hele saksının üzeri küf tuttuysa etkili bir sonuç elde edilemez. Kalıcı çözüme ulaşmak, saksıyı silmekle değil boyamakla gerçekleşebilir. Hatta, çiçeğiyle bütünlük oluşturmuş renkler ve etkileyici desenler ile, hayal gücünü kullanarak saksıları, içindeki çiçekler kadar canlı ve renkli kılmak mümkün olabilir. 

YAPILACAK İŞLEMLER: 

Plastik saksı nasıl boyanır

- İlk işlem boyanın iyice yüzeye yapışması için saksı kirlerinin temizlenmesidir.

- Eğer saksıda çiçek var ise; dikkatli bir şekilde çıkartılarak saksının iç ve dış yüzeyi bir kaç damla bulaşık deterjanı ve su ile bulaşık süngerinin sert tarafı ya da fırça kullanılarak silinir.  Üzerine yapışmış kir ve küfler yumuşak bir tel ile saksıyı çizilmeden ovulur. Aksi kirler yada küflerin çıkmaması durumunda saksı alkola batırılmış bulaşık süngeri ile temizlenir.

- Eğer saksı yüzeyinde eski bir boya varsa soda ve su ile yıkanarak kurumaya bırakılır.

- Su bazlı plastik boya ile yukarıdan aşağıya doğru tüm yüzey boyanır.

- Sprey boya kullanılması durumunda ise zemine koruyucu bir örtü ya da gazete yayılarak, astarlı sprey boya iyice çalkalandıktan sonra saksı üzerine 20-30 cm. uzaklıktan sıkılır.

- Saksının iç ve dış tüm yüzey boyandıktan sonra 15 ile 20 dakika arası boyanın kuruması beklenir.

- Boyanın dayanıklılığını arttırmak için yine yukarıdan aşağıya fırça darbeleri ile su bazlı vernik atılır.

SAKSIYA DESEN YAPMA:

Plastik saksı nasıl boyanır

- Yüzeyi temiz olan saksı cam-seramik boyası ile ponpon sünger yardımıyla tamponlanarak istenilen renge boyanır.

- İlk kat boyanın kuruduktan sonra üzerine tekrar boya atılır.

- Kağıt kullanılarak desenin kullanılmayacağı alanlar kapatılır.

- Serbest ya da boyanacak yerler açıkta kalacak şekilde çizim şablonları kullanılarak sulu boya fırçasıyla  farklı renklerde boya tekrar saksı üzerinden geçirilir.

PRATİK İPUÇLARI: 

Plastik saksı nasıl boyanır

- Yüzeyin temiz olup olmadığına iyice emin olmak için, yüzeye alkol damlatılarak yayılıp yayılmadığına bakılır. Eğer alkol yüzeye dağılmıyorsa boyama öncesi temizlik işlemi tekrarlanması gerekir.

- Tek renk kullanımında da daha ince ayrıntılı boyamalar için ince sulu boya fırçaları kullanılabilir.

- Hem emek hem de kullanılan malzemelerden kaybı önlemek amacılya, kullanılacak boyanın yüzeye etkisini test etmek için, benzer bir plastiğin küçük bir bölümüne boya uygulanabilerek önceden sonuç görülebilir.

- Sağlık açısından kimyasal madde olduğu için kapalı ortamlarda boya yapmak tehlikelidir. Eğer kapalı ortamda boya yapılacaksa havalandırmanın etkili olduğu alanlar tercih edilmelidir.

- Plastik yüzeylerde kullanılabilecek boya türleri akrilik ve plastik boyalar ile cam seramik boyalarıdır. Yağlı boya da kullanılabilmesine rağmen zaman içinde pullanarak dökülmeler yaşanması ihtimaline karşı zorunlu olmadıkça tercih edilmemelidir.

 

nasilkolay.com Tarafından hazırlanmıştır.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!